Poliisille hankittiin panssaroidut Mercedekset, jotta poliisit pystyisivät pysäyttämään myös ”pieniä vihreitä miehiä” ja suojautumaan rynnäkkökiväärien tulelta.
Suomen viranomaiset ovat simuloineet, miten aseellinen hyökkäys Suomeen voisi alkaa.
Turvallisuusviranomaiset mallinsivat jo vuonna 2014, millä tavoin Suomeen voisi kohdentua laaja-alaisen vaikuttamisen toimia, esimerkiksi sotilaallinen operaatio. Mallintaminen tehtiin pian sen jälkeen, kun Venäjä oli miehittänyt Krimin.
Asiasta kertoi maanantaina Iltalehdelle sisäministeriön poliisiosaston päällikkö Tomi Vuori.
– Silloin tuli aivan ilmeiseksi, että valtiollista voimaa voidaan käyttää ilman perinteistä sotilaallista hyökkäystä. Mahdollisena pidettiin ’pienet vihreät miehet’ –tyyppistä juttua, joka Krimillä tapahtui. Suomi on Venäjän naapurivaltio. Totta kai mieleen tuli, voiko niin käydä täälläkin, Vuori kertoo.
Turvallisuusviranomaiset havahtuivat siihen, että Suomeen soluttautuneita hyökkääjän ammattisotilaita saattaisivat ensimmäisenä joutua pysäyttämään poliisit.
Rynnäkkökiväärit vastassa
Vuonna 2018 poliisille hankittiin 15 panssaroitua Mercedestä. Taustalla olivat poliisin muutenkin vaaralliset asetehtävät, mutta myös Euroopan terrori-iskut ja Krimin tapahtumat.
– Mikään ei ole poliisille, Puolustusvoimille tai Rajavartiolaitokselle yllätys vuoden 2014 jälkeen. Poliisin panssariautot saivat osakseen kritiikkiäkin. Ei niitä ole pelkästään hankittu terrori-iskujen takia. Tiedostettiin se mahdollisuus, että poliisi voi joutua ensipartiona kohtaamaan sotilaallista voimaa, Vuori korostaa.
Aseellinen operaatio saattaisi alkaa tilanteella, jossa Suomeen soluttautunut kommandoryhmä tai vieraan valtion rekrytoima rikollisryhmä hyökkäisi johonkin kohteeseen.
Poliisi voisi pyytää virka-apua Puolustusvoimilta, mutta ensimmäisenä paikalle saattaisivat joutua poliisit.
– On mukavampi kohdata rynnäkkökiväärejä käyttävä hyökkääjä, jos itsellä on panssaroitu suoja paikalle mentäessä, Vuori sanoo.
Ukrainan opit
Vuori painottaa, että poliisi, Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos arvioivat ja mallintavat uhkia koko ajan yhdessä. Myös harjoittelu on jatkuvaa.
– Erityisesti sen takia, että eihän vastustajan pelikirja noudata sitä logiikkaa, että he kohdistaisivat sotilaalliset iskunsa jonnekin ja rikolliset iskunsa toisaalle. Olemme aika tarkkaan analysoineet, mitä Ukrainassa on tapahtunut. Olemme mallintaneet esimerkiksi Maidanin aukion tapahtumia, Vuori kertoo.
Helmikuussa 2014 tarkka-ampujat surmasivat Kiovan Maidanin aukiolla yli 50 mielenosoittajaa.
Suomessa on mallinnettu, voisiko meillä syntyä tilanne, jossa jokin taho hyökkäisi rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan ja yrittäisi siten lamaannuttaa yhteiskuntaa tai saada tekosyyn omille aseellisille toimilleen.
– Analysoimme tarkkaan, kuka oli aiheuttanut Maidanin aukion tapahtumat ja mikä oli dynamiikka niiden taustalla.
– Kun tapahtumat jatkuivat pari vuotta sitten Venäjän täysimittaisena hyökkäyksenä, niitä on arvioitu meillä kokonaisuutena, Vuori sanoo.
Voiko siis sanoa, että Suomessa on mallinnettu, miten aseellinen hyökkäys maahan saattaisi alkaa?
– On muistettava, että tämä on Puolustusvoimien vastuulla, mutta mitä enemmän keinot ovat epätyypillisiä, siis muita kuin suoraan sotilaallisia, sitä enemmän vastuuta tulee sisäisen turvallisuuden puolelle, poliisille ja Rajavartiolaitokselle. Turvallisuusviranomaisten tehtävänä on varautua mahdollisiin ikäviin kehityskulkuihin. Sitähän tässä on tehty, Vuori nyökkää.
Poliisi voisi joutua ensimmäisenä kasvotusten pienten vihreiden miesten tai muiden ryhmittymien kanssa.
Vuori ei sulje pois järjestäytyneen rikollisuuden käyttöä valtiollisen vaikuttamisen keinona. Tällaisesta kehityskulusta löytyy tuoreita esimerkkejä Euroopasta.
Myös valtiollinen hyökkääjä saattaisi käyttää sabotaaseihin ja iskuihin rekrytoimiaan rikollisia.
– Jo Krimin valtauksen yhteydessä ensimmäiset tiesulut teki Yön sudet –niminen motoristijärjestö. Krimin tapahtumien perusteella näyttää mahdolliselta, että valtiollinen toimija käyttää ei-valtiollisia toimijoita oman tarkoitusperänsä ajamiseen, Vuori sanoo.
Kiinteistöt tarkkailussa
Vuori kertoo lisäksi, että turvallisuusviranomaiset ovat valmistautunut puuttumaan tapahtumiin, jotka saisivat alkunsa vihamielisessä omistuksessa olevalta kiinteistöltä.
– Siksi ulkomaalainen kiinteistöomistus on ollut meillä Suomessa laajalti tarkastelun alla erityisesti lähellä kriittisiä kohteita.
Vuori oli mukana toteuttamassa eri viranomaisten ratsiaa Airiston helmen –kiinteistöihin.
– Se oli iso offensiivi ja liittyi epäillyn talousrikoksen torjuntaan. Olin silloin Helsingin poliisikomentaja, ja anoimme laajaa virka-apua tapahtumaan, hän kertaa paljon huomiota saanutta operaatiota Turun saaristossa.
Iltalehti haastatteli Vuorta sisäministeriön järjestämässä tilaisuudessa, jossa viranomaiset kertoivat varautumisesta erilaisiin uhkiin.
Sisäministeri Lulu Ranne (ps) kertoi, miksi Venäjän-uhasta halutaan puhua julkisuudessa aiempaa avoimemmin.
– Kyllähän maailmantilanne edellyttää sitä, että kun se virtahepo on siellä olohuoneessa, se myöskin sanotaan ääneen.
Ranne arvioi, että Venäjän tavoitteena on hajottaa Ukrainaa tukeva ja aseistava EU- ja Nato-maiden liittouma.