“Het was geen goeie campagne qua resultaat, maar we hebben wel jonge spelers gelanceerd.” Nog voor de aftrap van Israël-België had bondscoach Domenico Tedesco zijn evaluatie van de Nations League klaar. Een dag eerder had de Duitser zich laten ontvallen dat hij al op voorhand verwittigd had dat hij jong talent zou testen. Alsof hij daarmee een verzekering-alle-risico’s had gekocht – en het resultaat niet langer van tel zou zijn.

Voor Tedesco pleit dat de voetbalbond zelf niet duidelijk gecommuniceerd had over wat de verwachtingen van deze Nations League-campagne waren. Een week geleden toonde de nieuwe bondsceo Peter Willems begrip voor de situatie van het hedendaagse interlandvoetbal, waarbij er nog nauwelijks vriendschappelijke wedstrijden worden gespeeld. “Ik begrijp dat de bondscoach nieuwe spelers wil zien omdat zich dat later kan uitbetalen.” Maar Willems zei ook dat het altijd de bedoeling was om te winnen. Met één zege in zes wedstrijden in de Nations League kan bezwaarlijk gezegd worden dat aan dat criterium voldaan is.

De laatste wedstrijd zondag tegen Israël stond symbool voor de barre winter waarin de Rode Duivels terechtgekomen zijn. Bij temperaturen net onder het vriespunt, in het lege en mistige stadion van de Hongaarse tweedeklasser Honved Boedapest, waren de cornervlaggen maar net te zien. Na een uur verving de vierde scheidsrechter de bal in een fluo exemplaar – zo slecht was de zichtbaarheid. 675 toeschouwers, waarvan 160 moedige supporters uit België, trotseerden de kou.

Bovenop de afwezigheden van Kevin De Bruyne, Jeremy Doku, Youri Tielemans en Charles De Ketelaere, hadden zaterdag nog vijf spelers afgehaakt voor de trip naar Hongarije: Romelu Lukaku, Arthur Theate, Maxim De Cuyper, Amadou Onana en Romeo Lavia. “Ze hebben allemaal een medische reden”, haastte Domenico Tedesco zich te zeggen. Toch doen plotse blessuregolven voor weinig benijdenswaardige wedstrijden toch vooral denken aan een internationale trend, waarbij topspelers afspraken maken met bondscoaches om af en toe een verplicht nummertje over te slaan. Een van die onderhandelingen leidde anderhalf jaar geleden nog tot een conflict tussen de bondscoach en doelman Thibaut Courtois.

Ofwel zijn al die spelers nu daadwerkelijk geblesseerd, ofwel is Tedesco na een jaar wat minder principieel geworden. België begon derhalve met een noodploeg aan een wedstrijd die wel degelijk nog inzet had – verliezen met meer dan twee doelpunten verschil had nog tot een blamerende laatste plaats in groep 2 van de A-reeks in de Nations League kunnen leiden.

Israëlische kansen

En Israëlische doelkansen waren er. België begon nog wel bemoedigend, met drie goeie schietkansen in het openingskwartier, maar ging daarna aan het tempo van de tegenstander acteren en gaf ook ruimte weg. Israël trof voor rust twee keer het doelhout. Na wegglijden van Wout Faes was een goeie redding van Koen Casteels nodig om de Israëliër Dor Peretz van een doelpunt te houden.

Na de nederlaag tegen Israël luidt de vraag luider dan ooit: kan Tedesco nog aanblijven als bondscoach? — © PIXSELL

Na 35 minuten spelen kwam er bij de Belgen nog een geblesseerde bij: Leandro Trossard, de man van wie de ideeën moesten komen, moest de strijd staken. Het Belgische middenveld werd gevormd door Orel Mangala, Arthur Vermeeren en Arne Engels. Trossard stond op de linkse flank, voor Timothy Castagne. Op de rechterflank probeerde Dodi Lukebakio eenzame spits Loïs Openda te bereiken.

De vervanger van Trossard, Johan Bakayoko, was goed voor een van de schaarse Belgische kansen in de tweede helft. De Israëlische doelman Daniel Peretz tikte zijn poging van onder de lat weg. Openda trof het zijnet – scoren is plots een groot probleem geworden voor België.

Smets gruwelijk in de fout

Maar het grootste drama speelde zich zondag aan de overkant af. Matte Smets, die als invaller zijn eerste minuten bij de Rode Duivels mocht volmaken, speelde als een miniem de bal centraal voor doel, waarop de Israëlische invaller Yarden Shua de 1–0 kon scoren. Israël had in de tweede helft nog geen kans gehad, maar kreeg hem plotseling in de schoot geworpen.

Het rampscenario, waarbij België met drie doelpunten verschil zou verliezen en zou degraderen, was nooit realistisch, maar qua symboliek kan een nederlaag als slotakkoord van de Nations League tellen. Voor het eerst sinds september 2010 verliest België drie wedstrijden op rij. Voor het eerst sinds 2009 verliest het meer dan zes wedstrijden in een kalenderjaar. Het krediet dat Domenico Tedesco opbouwde in zijn eerste jaar, lijkt hij in zijn tweede jaar te hebben verspeeld. Eerst met een teleurstellend EK, daarna met een zo mogelijk nog meer ontgoochelende Nations League.

Het gewicht van de meest recente internationale landencompetitie mag dan gering zijn, ze kan mogelijk wel belangrijk genoeg zijn om vroegtijdig afscheid te nemen van een bondscoach. De vraag is niet of Vincent Mannaert zal ingrijpen, wel wanneer hij dat doet: voor of na de barrages om het behoud in de A-reeks van de Nations League die België zal moeten spelen in maart.

ISRAËL-BELGIË1–0Doelpunten: 86’ Shua 1–0