Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvordan begrunner vi en så dramatisk påstand? Det starter med et stort behov for piloter. En svært stor andel av dagens aktive piloter vil gå av med pensjon i årene som kommer. Dette gjelder både globalt og i Norge. Boeing mener at det trengs 674.000 piloter de neste 20 årene på global basis.

Piloter flyr ikke «bare» mellom norske flyplasser og fra Norge til utlandet. De flyr også helikoptrene som brukes av politi, ambulanse, søk og redning, brannvern og offshore. Mange av disse pilotene må av beredskapshensyn beherske norsk.

Med andre ord trenger vi at det utdannes nok norske piloter. Det offentlige tilbyr i dag kun 24 studieplasser. Derfor har det over tid blitt bygd opp ulike private utdanningsalternativer for piloter i Norge. Her lærer man om særskilte norske utfordringer knyttet til blant annet topografi, vinteroperasjoner og utfordrende værforhold. Dette får man ikke i utlandet. Det finnes også svært få pilotutdanninger i Europa hvor en norsk student kan regne med å få plass. De fleste må til USA, hvor utdanningen koster mye mer enn i Norge.

Flygerutdanning er dyrt, fordi utstyret som kreves for å gi en god utdanning som sikrer at det er trygt å fly er avansert, og dermed kostbart. Derfor har også Lånekassen gitt et ekstraordinært lån til de som slipper inn på studiet. I studieåret 2024-2025 var lånet på 428.000 kroner. Når regjeringen vil fjerne dette, vil selvsagt søkertallet til de sivile flyskolene stupe.

Konsekvensen det medfører er at flyskolene vil måtte legge ned. Dermed vil det også bli utdannet langt færre piloter enn hva en samlet norsk luftfartsnæring mener er behovet fremover.

Fordi mangelen på piloter er en global utfordring, kan heller ikke norske fly- og helikopterselskaper trylle utenlandske piloter opp av hatten. Og hva skjer hvis vi får for få piloter? Da må flytilbudet reduseres. Flyselskaper som ikke får tak i piloter, får svekket konkurransekraften sin. Småflyplassene vil være de første som får redusert rutetilbudet sitt. Når færre kan fly for helsevesenet, politiet og gjennomføre søk- og redningsoppdrag, svekkes beredskapen vår.

Regjeringen bygger forslaget på feil grunnlag

Så hva ligger bak forslaget fra regjeringen om å fjerne det utvidede studielånet til flygerutdanningen fra høsten 2025? Etter vårt skjønn er det begrunnet i feil, ikke fakta – og i tillegg er konsekvensene ikke vurdert.

Regjeringen mener at det ekstraordinære stipendet bør fjernes fordi det er lav fullføringsgrad. Ifølge departementet fullfører kun om lag halvparten av de som begynner.

Dette er så feil det kan få blitt. Våre tall viser tvert imot at over 80 prosent av studentene fullfører utdanningen, og om lag 80 prosent av studentene som er uteksaminert de siste to årene er i relevant jobb.

I tillegg til konsekvensene for studentene, kommer konsekvensene for samfunnet.

I forslaget er det ikke belyst hvordan den foreslåtte endringen vil påvirke norsk flygerutdanning. Men svaret er enkelt: Det private tilbudet vil forsvinne. Da svekkes både norske flyselskaper og vår felles beredskap. I verste fall vil over tid både flyruter og flyplasser kunne forsvinne. Å bygge opp det offentlige studietilbudet vil være vesentlig dyrere for det offentlige enn dagens ordning med ekstraordinært lån.

Stortinget må ta ansvar

Det er tegn til at departementet erkjenner at tilbudet til pilotstudentene her til lands, vil rammes hardt med dette forslaget. Derfor foreslår regjeringen å øke lånerammen for å ta utdanningen utenfor Norge, dersom den tilsvarer kvaliteten på det som leveres av private institusjoner i Norge. Fullføringsgraden utenfor Norge er riktignok verken høyere eller skolepengene lavere ved institusjoner i utlandet.

Det er i seg selv svært betenkelig at regjeringen vil legge ned et godt, norsk pilottilbud til fordel for usikre alternativ i USA eller Europa. Derfor fremstår forslaget som helt meningsløst både av hensyn til studentene, flyskolene og den norske luftfarten.

Stortinget kan ikke vedta et forslag på et så feilaktig grunnlag som regjeringen har presentert. Derfor må Stortinget sette ned foten, og sikre utdanningsstøtten til norske piloter.

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir