Brittilehdessä Suomea kritisoinut Mike Watson sanoo, että kirjoitus oli tarkoitettu ulkomaalaisyleisölle, mutta suomalaisten tulisi pitää tiukemmin kiinni hyvinvointivaltiosta.

– Rakastan täällä olemista, mutta on naiivia ajatella, että kaikki olisi hyvin, jos kaikkialla seurattaisiin Suomen mallia, Oulussa asuva Mike Watson sanoo. Antti Leinonen

Suomea marraskuun alussa julkisesti kritisoinut Mike Watson sai suomalaispoliitikolta harmistuneen viestin brittilehti Guardianissa julkaistun mielipidekirjoituksen jälkeen.

– Hän oli hieman vihainen. Kävimme hyvän keskustelun, Watson kertoo Iltalehdelle.

Mielipidekirjoituksessa Watson muun muassa kritisoi hallituksen sosiaalitukiin kohdistuvia leikkaustoimia, nosti esille terveydenhuollon huolestuttavat jonot ja huolen nuorten rahapulasta. Oikeistopoliitikkojen kimppuun käymisen sijaan mielipidetekstin tarkoitus oli korjata ulkomaalaisten naiivia käsitystä Suomesta.

– On aika turhauttavaa olla ulkomaalainen täällä ja saada jatkuvasti kuulla, että Suomi on unelmamaa, Watson kertoo.

– Osin se onkin. Ihmiset ovat tunnollisia ja ahkeria ja työilmapiiri on reilu, mutta Suomi ei silti välttämättä ole sellainen sosiaalihuollon paratiisi, kuten monet ajattelevat.

Brittiyleisölle

Watson sanoo, että mielipidekirjoitus oli tarkoitettu brittiyleisölle, ei niinkään suomalaisille. Hänen mielestään maailmalla vallitsee laajalti virheellinen kuva siitä, millainen paikka Suomi on.

Vaikka hän pitää monista asioista Suomessa, Watson halusi lukijoiden näkevän, että on olemassa riski, että jopa Suomen kaltainen maa luisuu pois hyvinvointivaltion mallista. Hänen mielestään Suomen olisi hyvä pitää kiinni valttikorteistaan.

– Meidän täytyy olla varovaisia, ettei hallitus sokeasti kävele tilanteeseen, jossa menettää yhden asioista, joka tekee Suomesta hienon.

– Sanoisin tämän myös, jos vallassa olisi vasemmistohallitus, hän lisää.

”Arvostan näkökulmaa”

Watsonin mielipidekirjoitus Guardianissa poiki vastauksia, joista osa julkaistiin jatkojutussa. Kokemukset vaihtelivat.

Watson kertoo, että myös hänelle on sanottu, että on helpottavaa, että joku on avannut suunsa Suomen pulmista.

– Minulle on myös sanottu, että liioittelen. Että ongelma on kansainvälinen eikä oikeistohallituksen aiheuttama. Arvostan tätä näkökulmaa ja jossain mielessä olen myös samaa mieltä, Watson sanoo.

– Mutta se on silti ongelma, joka täytyy ratkaista.

Kansainvälisesti vertailtuna Suomen politiikka on vähemmän jakautunutta kuin monessa muussa maassa. Watsonin mielestä edes kompromissivetoinen koalitiohallitusmalli ei kuitenkaan suojele valtiota siltä, että se vähitellen liukuu kohti poliittista oikeaa laitaa, kauemmas hyvinvointivaltion mallista.

Pieni valtaetäisyys

Hyvä asia Suomen politiikassa Watsonin mielestä on se, että kuilu kansalaisten ja päättäjien välillä on varsin kapea. Hänen saamansa palauteposti poliitikolta toimii esimerkkinä tästä.

Poliitikot eivät piiloudu kansalta, ja myös kansalaisten on helppo ottaa yhteyttä alueensa kansanedustajiin.

– Voimme laittaa poliittiset näkemykset sivuun, jos ihmiset arvostavat, mitä heillä on. Suomalaisten kannattaisi painostaa poliitikkoja pelastamaan hyvinvointivaltio.