Strømprisene er like volatile som vestlandsk vær. Onsdag ettermiddag kl 17 koster én kWh strøm 6,29 kroner på Sørvest-landet (NO2).

– Vi må tilbake til 2023 for å se en pris høyere enn den vi får onsdag, sier senioranalytiker Benjamin Thomassen i Volue Insight til Nationen.

Strømstøtten tikker inn ved strømpriser over 73 øre uten mva, så du får først strømstøtte for priser over 91,25 øre. Med nettleie på 53 øre, vil denne timen koste 1,44 kroner.

Østlandet (N02) henger på med 5,29 kroner kWh-en i samme time. Vestlandet (NO5) koster den 3,11 kroner. Midt-Norge (NO3) med rundt 2,30 kroner per kWh.

Dagen starter også bratt med priser på over fire kroner i sør og øst i morgentimene.

Nord-Norge er bespart for høye priser, der vil prisene ligge på under 10 øre hele dagen.

Tyske priser i Norge

Det er prissmitte fra Tyskland som sender de norske prisene oppover.

– Sør-Norge henger seg på Jylland og Tyskland og Syd-Sverige, som igjen ligger koblet på tyske priser, sier Thomassen.

– Det er en ekstremsituasjon til tross for god magasinfylling. Vi vil få høye priser når det er kaldt og det er lite vind.

Akkurat varierer altså prisene kraftig mellom nord og sør, og over landegrensene.

– Det er svært forskjellig i priser i Norden, der vi har negative priser i Midt Sverige, og svært lave priser Nord i Norge grunnet mye vind i det område. Samtidig som Sør-Norge fikk årets høyeste pris på onsdag grunnet lite vind og kjølig vær i Europa og sør i Skandinavia.

Fint for produsentene

For forbrukeren blir det dyrere, men husholdningene som har strømstøtte blir skjermet.

– Men for industrien, hytter og andre forbrukere blir dette dyrt. For kraftprodusentene i Sør-Norge er dette svært gode priser, sier kraftanalytikeren.

Thomassen forventer likevel lavere pris utover vinteren enn de forbrukerne så i 2023.