Suomi sijoittui toiseksi maailmanlaajuisessa listauksessa. Mutta saavutus ei ole sellainen, mitä kannattaisi juhlistaa torilla.

Suomessa on ollut tavanomaista lämpimämpää viimeisen seitsemän kuukauden aikana. Mikko Huisko

Suomi on ollut maailman toisiksi lämpimin maa suhteessa normaaliin viimeisen seitsemän kuukauden aikana. Ykkössijaa pitää naapurimaa Viro.

Tuloksista kertoo Ilmatieteenlaitoksen tutkija Mika Rantanen. Tiedot perustuvat ERA5 -nimiseen ilmaston uudelleenanalysointiin.

Listauksessa tarkasteltiin maiden lämpötilamuutoksia toukokuusta marraskuuhun. Sen on tuottanut ECMWF, joka on Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus.

2,1 astetta lämpimämpi Suomi

Ilmasto lämpenee kokoajan. Vuosi 2024 tulee olemaan Rantasen mukaan olemaan globaalisti ennätyksellisen lämmin.

Siksi Rantasen mukaan ei ole ihme, että myöskin Suomessa lämpötilat ovat olleet korkeina. Jo toukokuussa Suomessa oli helteitä ja sama trendi jatkui syksyllä, sillä syyskuussa helteet edelleen jatkuivat, Rantanen sanoo.

– Täällä oli nyt ennätyksellisen lämmin kesä. Se oli vuoden 1937 kesän lisäksi historian lämpimin kesä Suomessa, Rantanen sanoo.

Viime toukokuun poikkeuksellisen pitkä hellejakso toi ihmiset Hietaniemen rannalle. Joel Maisalmi

Suomessa on listauksen mukaan ollut viimeisen seitsemän kuukauden aikana peräti 2,1 astetta tavallista lämpimämpää. Listauksessa on mitattu sitä, missä maissa lämpötilat ovat olleet korkeampia verrattuna tavanomaiseen.

Kolmanneksi lämpimin maa on ollut Latvia, sitten tulevat Valko-Venäjä ja Liettua. Kuudentena listalla on Ukraina.

Ilmastonmuutoksen takia maapallo lämpenee nopeaa tahtia. Rantasen mukaan yksittäiseen lämpötilapoikkeamaan, eli yksittäiseen vuoteen, ilmastonmuutos ei sinänsä vaikuta.

– Meidän ilmastonmuutos näkyy pitkän ajan muutoksissa. Ilmasto lämpenee globaalisti noin 0,2 astetta vuosikymmenessä, eli se tarkoittaa noin 0,02 astetta yhden vuoden aikana, Rantanen sanoo.

Kuluneen vuoden lämpimien kelien taustalla on Rantasen mukaan suosiollinen suursäätilanne. Esimerkiksi Suomen kaakkoispuolella on ollut korkean paineen alue ja virtaus on käynyt tavanomaista useammin lounaasta viimeisen seitsemän kuukauden ajan.

Rantasen mukaan Suomesta on tänä vuonna puuttunut pitkälti kylmät pohjoisvirtaukset. Myös Itämeri oli hyvin lämmin pitkälle syksyyn.

Lumen katoamista ja Itämeren rehevöitymistä

Kuumat kesät lisäävät maastopalojen riskiä. Arkistokuvaa Kalajoen maastopalosta heinäkuussa vuonna 2021. Roosa Bröijer

Vaikka ilmastonmuutoksen vaikutus yksittäisen vuoden lämpötiloihin on pieni, pitkällä aikavälillä katsottuna se lisää lämpimien ajanjaksojen määrää.

Ilmastonmuutoksen rajut seuraukset näkyvät esimerkiksi trooppisilla alueilla. Mutta ennätyslämpimien vuosien negatiiviset vaikutukset tulevat näkymään myös Suomessa.

– Kuumat ja helteiset kesät mahdollistavat metsäpaloja. Viime kesä oli todella kuuma Lapissa ja sen seurauksena siellä oli merkittäviä metsäpaloja, Rantanen sanoo.

Esimerkiksi Lapissa Inarissa on ollut kesän aikana lähes kaksinkertainen määrä maastopaloja entiseen verrattuna, uutisoi Yle elokuussa.

Myös Itämeri voi rehevöityä lisää. Rehevöityminen on monen tekijän summa, johon vaikuttavat erityisesti ravinnepäästöjen lisääntyminen.

– Mutta jos sen yhdistää kuumaan, vähätuuliseen kesään, niin merivesi ei pääse sekoittumaan. Se tarkoittaa runsaita sinileväkukintoja. Tällaiset tilanteet tulevat väistämättä lisääntymään, Rantanen kertoo.

Pari viimeistä talvea ovat olleet runsaslumisia myös pääkaupunkiseudulla. Inka Soveri

Ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat olemaan Suomessa vielä kesää dramaattisempia talvikaudella. Talvet tulevat olemaan vähälumisempia ilmaston lämmetessä.

– Se on ehkä sellainen näkyvä ja konkreettinen muutos. Nyt tästä tulevasta talvesta ei pysty sanomaan vielä mitään varmaa, vaikka talvea on eletty jo puolitoista viikkoa. Joulukuu on ollut vielä toistaiseksi tavanomainen, Rantanen sanoo.

Lumen katoaminen uhkaa tulevina vuosina erityisesti Etel ä-Suomea. Viimeiset pari vuotta talvet ovat olleet esimerkiksi pääkaupunkiseudulla hyvin lumisia, mutta tilanne ei ole vakaa.

Pitkänajan ennusteet ovat lupailleet nyt tavallista lämpimämpää talvea Suomeen. Rantasen mukaan jää vielä nähtäväksi, millainen lumitilanne on tänä talvena edessä.

Näin talvi saapui Helsinkiin vuonna 2021. pete anikari

IL Paras Sää - Säätiedot ja sääennusteet