Mika Lehkosuo on ilmaissut keskittyvänsä Pikkuhuuhkajien EM-kisaprojektiin. Jani Honkavaara ja Toni Koskela tekivät sopimukset Ruotsin sarjoihin.

Päätös Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen uudesta päävalmentajasta lähestyy, mutta kolmen vahvimpana pidetyn kotimaisen ehdokkaan nimet voidaan jo pyyhkiä spekulaatioista.

Tukholman suurseuraan Djurgårdeniin sopimuksen tehnyt Honkavaara kommentoi viikonloppuna mahdollista maajoukkuepestiään Fotbollskanalenille.

Syksyllä Huuhkajien valmennusryhmässä mukana ollut Honkavaara kuvasi tilannetta hankalaksi itsensä ja muiden kannalta sekä viittasi Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden tuplarooliin KuPSin pääomistajana.

– Monet ajattelivat, että olin maajoukkueessa vain, koska valmensin KuPSia, vaikka se oli Markku Kanerva, joka pyysi minua valmennusryhmäänsä. Tuntui, että on parempi olla pois siitä yhtälöstä, jotta kysymyksiä ei olisi niin paljon. Näen aikani maajoukkueessa arvokkaana, vaikka emme menestyneet, Honkavaara sanoi.

– Olen iloinen, että minut on yhdistetty maajoukkueen päävalmentajapestiin. Ehkä olin lähellä, mutta voin rehellisesti sanoa, etten koskaan keskustellut asiasta Lahden kanssa.

Jani Honkavaara cup-pokaalin kanssa.

Avaa kuvien katselu

Jani Honkavaara tuuletti KuPSissa tuplamestaruutta. Seuraava haaste on tuoda menestystä Djurgårdeniin. Kuva: Juha Tamminen / AOP

Toni Koskelan kolmivuotinen sopimus Ruotsin toiselle sarjatasolle pudonneen Kalmarin päävalmentajana julkaistiin perjantaina. Hän valmensi viimeisimpänä kyproslaista AEL Limassolia viime talvena.

– Totta kai Huuhkajien pesti kiinnosti. Sen verran pitkään olin jo sivussa, että kiinnostavan ja potentiaalisen projektin tullessa halusin siihen tarttua. En halunnut odottaa muita päätöksiä, Koskela sanoo Yle Urheilulle.

Toni Koskela, HJK.

Avaa kuvien katselu

Toni Koskela otti vastaan 20 vuoden jälkeen Ruotsin pääsarjasta pudonneen Kalmarin valmennuspestin. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Slovakiassa kesällä pelattaviin alle 21-vuotiaiden EM-kisoihin valmistautuva Lehkosuo kommentoi mahdollista Huuhkajien päävalmentajuutta itsenäisyyspäivänä Ylen Kohti Linnan juhlia -lähetyksessä.

– Kaikki fokus on kohti Slovakiaa. Valmentajana olen oppinut, että ei kannata haihatella tulevaisuuteen. Totta kai voisin joskus nähdä itseni maajoukkueen päävalmentajana, Lehkosuo kertoi.

Muuallakin haku päällä

Katseet Huuhkajien päävalmentajuuden kannalta kääntyvät nyt pitkälti ulkomaille. Nimistä ei ole hiiskuttu. Palloliitosta on ainoastaan sanottu, että kandidaattien joukossa on ulkomaisia nimiä, kuten sanottiin jo viime keväänä ennen Kanervan jatkosopimuksen julkaisemista.

Mielenkiintoinen seikka valmentajapelin kannalta on, ettei Suomi suinkaan ole ainoa maajoukkue Euroopassa, joka etsii uutta päävalmentajaa pikavauhtia.

Aki Hyryläinen puhuu puhelimeen.

Avaa kuvien katselu

Palloliiton urheilutoimenjohtaja Aki Hyryläinen on isossa roolissa päävalmentajan rekrytoinnissa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Yksi näistä maista on Islanti, joka hakee Suomen tavoin uutta vauhtia maajoukkuehistorian menestyksekkäimmän ja ensimmäiset arvokisapaikat tuottaneen ajanjakson jälkeen. Norjalaiskonkari Åge Hareide jätti tehtävänsä marraskuussa terveyssyihin vedoten.

Islannissa tilanne eroaa siinä mielessä Huuhkajista, että vahvin kotimainen ehdokas Freyr Alexandersson sai hiljattain potkut Belgian liigan Kortrijkin päävalmentajan paikalta ja on näin halutessaan saatavilla.

Toinen vahva kandidaatti on Vikingur Reykjavikin ensimmäisenä islantilaisseurana Konferenssiliigan pudotuspeleihin vienyt Arnar Gunnlaugsson.

Suomessa konkreettisia ulkomaalaisia nimiä spekulaatioissa ei ole esiintynyt, mutta Islannissa on. Yksi heistä on norjalainen Per-Mathias Högmo, joka on niittänyt menestystä Ruotsin pääsarjassa ja on nyt vapailla markkinoilla saatuaan potkut rahakkaasta valmentajapestistä japanilaisessa Urawa Red Diamondsissa.

Fotbollskanalenin mukaan Högmo oli yksi ehdokkaista myös Honkavaaran saamaan Djurgården-pestiin.

Jalkapallovalmentaja Per-Mathias Högmo.

Avaa kuvien katselu

Per-Mathias Högmo on mediatietojen mukaan ehdolla Islannin päävalmentajaksi. Kuva: EPA-EFE

Islannin yleisradioyhtiö RUV:n jalkapallotoimittaja Johann Pall Astvaldsson mainitsee myös aiemmin Ruotsia pitkään valmentaneen Janne Anderssonin olleen mukana huhuissa.

– Voisin kuvitella, että samankaltaisia nimiä on esillä myös Suomen hakuprosessissa, Astvaldsson sanoo Yle Urheilulle ja mainitsee yllättäen samassa yhteydessä myös vahvasti viime vuosina kehittyneen Färsaaret, joka etsii niin ikään päävalmentajaa.

Islannin ottama riski kannatti

Iso kysymys varsinkin ulkomaisia valmentajia värvätessä on tietenkin raha. Markku Kanerva nautti Huuhkajissa keskimäärin noin 200 000 euron vuosipalkkaa. Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti sanoi torstaina STT:lle, että tulevan valmentajan palkka tulee olemaan ”suunnilleen sen tasoinen, kuin tähänkin asti on maksettu”.

– Emme voi lähteä satsaamaan liikaa, sillä muutoin joutuisimme tinkimään monesta muusta asiasta, Lahti sanoi.

Jos valinta kohdistuu ulkomaiseen valmentajaan, haluaa hän todennäköisesti tuoda mukanaan oman valmennusryhmän. Tämäkin nostaa kustannuksia.

Islannissa valmentajiin on satsattu. Maassa otettiin 2010-luvun alussa tietoinen, kritiikkiäkin herättänyt riski, kun ruotsalainen Lars Lagerbäck palkattiin päävalmentajaksi isolla rahalla. Riski kannatti, sillä hänen johdollaan Islanti saavutti ensimmäisen EM-kisapaikkansa vuonna 2016.

– Palkkatasoa nostettiin silloin. Monet sanoivat, että nyt on menty liian pitkälle. Sitten Islanti pääsi arvokisoihin kahdesti, minkä johdosta taloudellisia riskejä on uskallettu ottaa enemmän, Astvaldsson sanoo.

Lars Lagerbäck och Heimir Hallgrimsson, EM 2016.

Avaa kuvien katselu

Lars Lagerbäck ja Heimir Hallgrimsson johdattivat Islannin urotekoihin EM-kisoissa 2016. Hallgrimsson jatkoi päävalmentajana MM-kisoihin 2018 ja valmentaa nykyään Irlantia. Kuva: All Over Press

Astvaldssonin mukaan Lagerbäckin vuosipalkka kohosi EM-kisavuonna 2016 yli 400 000 euron. Islannin vuoden 2018 MM-kisoihin luotsannut Heimir Hallgrimsson tienasi eri lähteiden mukaan parhaimmillaan vieläkin enemmän, Statista-tilastopalvelun mukaan jopa 700 000 euroa.

Sittemmin Islantia ovat ennen Hareidea valmentaneet Ruotsia aikanaan seitsemän vuotta luotsannut Erik Hamrén sekä Arnar Vidarsson. Vuoden 2018 jälkeen Islantia ei ole arvokisoissa nähty.

– Ilman kisapaikkoja heillä ei ikinä olisi ollut sellaisia rahoja. Kun maksaa korkeita palkkoja, niihin ikään kuin lukkiutuu. Seuraava valmentaja tietää aiemmat palkat, Astvaldsson sanoo.

Huuhkajissa korkeinta palkkaa ovat nauttineet vuosina 2006–2007 valmentanut Roy Hodgson ja vuosina 2008–2010 valmentanut Stuart Baxter. Heidän vuosipalkkansa on arvioitu olleen 300 000–400 000 euron välissä.

Sekä Suomessa että Islannissa on tehtävä ratkaisuja pian, sillä kilpailulliset ottelut jatkuvat heti maaliskuussa. Huuhkajat aloittaa MM-karsinnan vierasotteluilla Maltaa ja Liettuaa vastaan. Islanti kohtaa puolestaan Kosovon Kansojen liigan pudotuspeleissä.

Helmarit unelmalohkoon, Huuhkajille suosiollinen otteluohjelma

11 ystävää -podcastin vuoden viimeisessä jaksossa puitiin Helmareiden suotuisaa EM-kisaarpaa sekä Huuhkajien MM-karsintalohkoa.