Για τις στρατηγικές που τους επιτρέπουν να παραμένουν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας μίλησαν κορυφαία στελέχη διεθνών κολοσσών με παρουσία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου «Innovation Greece 6.0: Η Καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν», το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Σημειώνουμε ότι το συνέδριο που αποτελεί μια δράση του Smart Attica EDIH, που συνδιοργανώνεται από το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, το EKEΦΕ Δημόκριτος, το Κέντρο Αρχιμήδης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την ΕΑΤΕ, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, την Bayer Ηellas, τη Μetavallon και το Uni.fund.
Στο πλαίσιο του πάνελ με θέμα «Προϋποθέσεις για παραγωγή καινοτομίας – Η άποψη διεθνών εταιρειών», η Γενική Διευθύντρια της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, Γιάννα Ανδρονοπούλου, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εταίρος της ΕΥ, Χρήστος Ταραντίλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hewlett Packard Enterprise για την Ελλάδα και την Κύπρο, Μιχάλης Κασιμιώτης, ο Αντιπρόεδρος της Accenture στην Ελλάδα, Λάμπρος Τσόλκας και η Partner της Deloitte Ελλάδος, Κατερίνα Γλαβά, μίλησαν για τις στρατηγικές που ακολουθούν γύρω από την καινοτομία.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το πάνελ συντόνισε η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος Επιτροπής Έρευνας, Εκπαίδευσης & Επιχειρηματικότητας, Amcham.
Σε ερώτηση σχετικά με το ποίες είναι οι δράσεις που υλοποιεί η εταιρεία της με στόχο την παραγωγή και προώθηση της καινοτομίας, η κ. Ανδρονοπούλου ανέφερε ότι: «Εμείς σαν Microsoft εστιάζουμε πολύ στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στην κυβερνοασφάλεια και στις τεχνολογίες cloud. Άρα η στρατηγική μας έχει να κάνει με μια μεγάλη επένδυση στο R&D. Για να σας δώσω να καταλάβετε πέρυσι επενδύσαμε 30 δισ. δολάρια με στόχο να αναπτυχθούν αυτές οι πλατφόρμες, αλλά και για να υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ένα ευρύτερο οικοσύστημα. Το δεύτερο κομμάτι στο οποίο επικεντρωνόμαστε είναι η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών, μάλιστα ήμουν και εγώ παρούσα στην παρουσίαση που κάναμε για τα data centers. Είναι πολύ σημαντικό με την εξέλιξη της AI να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και σε ενέργεια. Το τρίτο που κάνουμε είναι να δημιουργούμε οικοσυστήματα. Άρα προσπαθούμε να κατανοήσουμε το ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα και με τη χρήση της τεχνολογίας να δώσουμε κάποιες λύσεις που να βελτιώνουν είτε τη ζωή των ανθρώπων, είτε να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη. Όσον αφορά τις προϋποθέσεις, μια χώρα για να παράγει καινοτομία χρειάζεται ταλέντο. Έχει σημασία η συνεχής εκπαίδευση. Επίσης, έχει μεγάλη σημασία η πρόσβαση σε κεφάλαια. Πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση στο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης, σε Startups, αλλά και σε εταιρείες που βοηθάνε αυτές τις Startups να έχουν πρόσβαση σε παγκόσμιες αγορές και αυτό είναι κάτι που κάνουμε και εμείς σαν Microsoft».
Από την πλευρά του ο κ. Τσόλκας δήλωσε σχετικά ότι: «Στην Accenture έχουμε αυτό που λέμε “innovation architecture” παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, έχουμε το Venture Capital μέσω του οποίου επενδύουμε σε εταιρείες καινοτομίας, ενώ κάνουμε και εξαγορές. Επίσης, έχουμε τα Accenture labs μέσω των οποίων παράγονται εφαρμογές καινοτομίας, αλλά και τα delivery centres σε όλο τον κόσμο. Όλα αυτά συνεργάζονται για να προσφέρουμε λύσεις για τους πελάτες μας. Η καινοτομία είναι στο DNA της Accenture. Ειδικά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση που πρέπει να γίνει αυτό που εμείς ονομάζουμε “συνολική επανεφεύρεση”. Δηλαδή, πρέπει να ξανασκεφτούμε τον κόσμο διαφορετικά. Να τον ξανασκεφτούμε με τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα και αυτή είναι η ευκαιρία που όλοι πρέπει να αγκαλιάσουμε».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Ταραντίλης, ο οποίος είπε πως: «Η πρώτη προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη, διακράτηση και προσέγγιση ταλέντου. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η κουλτούρα και η νοοτροπία έρευνας και ανάπτυξης στην εταιρεία. Εμείς αυτό στην EY Greece έχουμε δουλέψει και συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάρα πολύ σε αυτά τα δύο θέματα. Επίσης, συμμετέχουμε σε μεταπτυχιακά προγράμματα που συνδέονται με τις δεξιότητες που θέλουμε να έχουν οι υπάλληλοί μας. Επίσης, τρέχουμε στοχευμένα σεμινάρια για τους εργαζόμενους της EY Greece πάνω σε δεξιότητες που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες για να ανέβει η παραγωγικότητα τους. Για παράδειγμα, δεν νοείται οι εργαζόμενοι να μην ξέρουν να χρησιμοποιούν τα AI εργαλεία για να ανέβει η παραγωγικότητα. Ακόμα τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει το AI center, στο οποίο απασχολούνται πάνω από 300 άτομα αποκλειστικά και μέσω του οποίου προσφέρουμε υπηρεσίες σε περισσότερες από 30 χώρες».
Τέλος, η κ. Γλαβά σχολίασε ότι: «Θα αναφερθώ στους τέσσερις σημαντικότερους πυλώνες μέσω των οποίων η Deloitte λαμβάνει δράσεις καινοτομίας. Ο πρώτος είναι οι επενδύσεις στην έρευνα. Συμμετέχουμε στην έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Χτίζουμε τα innovation labs που μπορούν να αναπτύξουν γρήγορα καινοτόμα μοντέλα και λύσεις. Δεύτερον κάνουμε επενδύσεις στην εκπαίδευση. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε το Deloitte Alexander Competence Center που έχει γύρω στα 1250 άτομα. Ο τρίτος πυλώνας είναι στο επίπεδο της συνεργασίας. Στην Deloitte Ελλάδας εδώ και χρόνια έχουμε αναπτύξει τη συνεργασία με scale ups. Τρέχουμε το scale up πρόγραμμα μέσω των οποίων προσπαθούμε να κάνουμε το οικοσύστημα να συνομιλήσει. Προσεγγίζουμε τα scale ups και έρχονται σε διάφορα workshops που γίνονται θεσμοθετημένα σε ετήσιο επίπεδο. Ο τέταρτος πυλώνας είναι το Brainzone στην Πάτρα, μέσω του οποίου το οικοσύστημα της πόλης έρχεται σε επαφή. Στο Brainzone τρέχουμε δύο δράσεις. Η μια είναι τα meet ups, κατά τη διάρκεια των οποίων το οικοσύστημα παρουσιάζει τις τεχνολογικές του δράσεις και η δεύτερη είναι το Acceleration Program».