Förutom att öka beställningarna vill Jonson blicka inåt, till egen produktion.
”Vi arbetar intensivt i regeringskansliet med att ta fram en ny försvarsindustristrategi som bygger på ökad produktion, ökad innovation och också ökat samarbete mellan försvarsföretagen, myndigheterna och akademin”, säger han till Di.
Att Europa nu ser ut att rusta för krig kommer givetvis bli kostsamt för länderna men det kan samtidigt innebära en kassako för länder som Sverige, där till exempel Danmark kan öka sina svenska vapenbeställningar.
Grannlandet storsatsar på försvaret de kommande 2 åren, genom 75 miljarder kronor och kommer fram till 2033 satsa sammanlagt 180 miljarder kronor.
“Jag kan mycket väl tänka mig att danskarna tycker att det är en klok idé att köpa svenskt”, säger Kjell Engelbrekt, professor på Försvarshögskolan, till Handelsbankens mediekanal EFN.
Kan gå ihop med Danmark
Han tror samtidigt att Sverige och Danmark kan gå samman och göra upphandlingar tillsammans, och “därmed få ett bättre pris”.
De kan då blicka mot vapentillverkare som italienska Leonardo, som redan förra året såg tillväxten gasa iväg med 11 procent och landade på nästan 18 miljarder euro, berättar WSJ.
Vapentillverkare gasar iväg
Leonardo är bara ett exempel på vapentillverkare runt om i Europa som drar in storkovan när kontinenten rustar för krig.
“Jag tror att efterfrågan kommer öka ännu mer i Europa,” uppger Leonardos vd Roberto Cingolani.
“Om volymen skulle öka tre eller fyra gånger skulle vi självklart behöva större produktionskapacitet. Det betyder dock inte nödvändigtvis att vi måste investera i nya anläggningar”, säger han.
“I de flesta fall handlar det om att skapa industriella allianser, inte bara inom Europa utan även utanför.”
Läs även:
Natos försvarsbudget dubblas – aktier glödheta. Dagens PS
Full fart på försvarsaktier – Saab stiger 11 procent. Dagens PS
Läs mer från Dagens PS – vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:Prenumerera