Få timer etter at militsen flyktet fra presidentpalasset, angrep de bygningen med en drone. Tre journalister er drept, opplyser en ikke navngitt militær kilde.
Bildet er en skjermdump fra en video der jublende soldater skal ha tatt over Sudans presidentpalass. Foto: – / AFP / NTB Fredag 21. mars kl. 11:53
I april 2023 brøt det ut kamper mellom Sudans regjeringshær under ledelse av kuppgeneralen Abdel Fattah al-Burhan og RSF-militsen under ledelse av Mohamed Hamdan Dagalo. Krigen har siden april i fjor krevd titusenvis av liv og drevet 14 millioner mennesker på flukt. Rundt 3 millioner har flyktet til naboland som Tsjad, Sør-Sudan, Etiopia og Egypt.
Hvem er RSF?
Rapid Support Forces (RSF) er en paramilitær gruppe, ledet av en tidligere hærgeneral, som nå er i krig med regjeringshæren i Sudan. RSF ble dannet i 2013 med utgangspunkt i Janjaweed-militsen som anklages for å ha begått omfattende krigsforbrytelser i Darfur-regionen på vegne av det daværende regimet i Khartoum.
Hvordan lider de sivile?
FN anslår at rundt 24 millioner mennesker i Sudan er avhengige av matvarehjelp utenfra. FN og hjelpeorganisasjoner har i lengre tid advart mot det som kan bli verdens største sultkatastrofe. Begge parter i krigen anklages for å bruke mat som våpen og for å hindre at nok nødhjelp slipper inn.De anklages også for omfattende krigsforbrytelser og etnisk rensing.
RSF-militsenRapid Support Forces (RSF) er en paramilitær gruppe, ledet av en tidligere hærgeneral, som nå er i krig med regjeringshæren i Sudan. skal ha angrepet presidentpalasset med en drone få timer etter at regjeringshæren meldte at de hadde gjenerobret det.
RSF har kontrollert palasset i nesten to år.
Tre journalister skal ha blitt drept i angrepet. De skal ha vært på jobb for den statlige TV-kanalen i Sudan da dronen traff palasset fredag, skriver AFP.
Bildet er en skjermdump fra en video der jublende soldater skal ha tatt over Sudans presidentpalass. Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters / NTB
Dette kan markere vendepunktet i den blodige borgerkrigen i landet, skriver New York Times.
Videoer og bilder viser jublende soldater ved inngangen til det ødelagte palasset fredag morgen, etter dager med harde kamper mot den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF).
Dette er konflikten i Sudan:
Sudans informasjonsminister Khalid Ali al-Aiser bekreftet seieren på sosiale medier:
– I dag er flagget heist, palasset er tilbake, og reisen fortsetter til seieren er komplett.
Les også: «Jeg har ingen igjen nå, alle er døde.»
Gjenerobringen er en stor symbolsk seier for hæren, som mistet mesteparten av Khartoum til RSF i krigens første dager i april 2023.
Bare dager før hadde RSF-lederen Mohamed Hamdan lovet å stå imot:
– Ikke tro at vi vil trekke oss fra palasset, sa han i en videotale.
Bildet er en skjermdump fra en video der jublende soldater skal ha tatt over Sudans presidentpalass. Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters / NTB
Bildet er en skjermdump fra en video der jublende soldater skal ha tatt over Sudans presidentpalass. Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters / NTB
Borgerkrigen i Sudan brøt ut etter måneder med spenning mellom militærsjef Abdul Fattah al-Burhan og RSF-general Hamdan.
De gikk sammen om å ta makten i et militærkupp i 2021, men kunne ikke bli enige om hvordan styrkene skulle integreres.
Flyfoto av presidentpalasset. Foto: Planet Labs PBC / AP / NTB
Etter at hæren startet en stor motoffensiv i september, har de gradvis presset RSF ut av Khartoum. Byen er nå et krigsherjet landskap med utbrente bygninger, plyndrede leiligheter og forlatte gater.
– Vi orker ikke mer av denne krigen, sier Kamal Juma (42) til The New York Times mens han henter vann fra et ødelagt rør i gaten.
Fra innsiden av Sudans presidentpalass før fredagens angrep. Foto: AP / NTB