ReutersVermeende bendeleden worden in de gevangenis in El Salvador gehouden

NOS Nieuws•vandaag, 03:25

Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten zegt dat de regering-Trump voorlopig door mag gaan met het uitzetten van migranten uit Venezuela. Het hof staat achter de beslissing van de Amerikaanse president om vermeende bendeleden weg te sturen.

Met vijf stemmen voor en vier stemmen tegen gaf het Hooggerechtshof toestemming voor de uitzettingen. Wel plaatste het daar enkele kanttekeningen bij. Zo worden er grenzen gesteld aan de manier waarop de uitzettingen plaatsvinden en moeten migranten de kans krijgen om bezwaar te maken tegen hun uitzetting.

Trump beriep zich op een oorlogswet uit 1798, de Alien Enemies Act, die slechts drie keer eerder is gebruikt. De wet is bedoeld om de nationale veiligheid te beschermen en kan worden ingezet in geval van oorlog of dreigende invasie. Het geeft de Amerikaanse president de bevoegdheid om vreemdelingen uit landen in oorlog met de VS uit het land te zetten of vast te zetten.

Verslaggever Verenigde Staten Simone Tukker:

“Dit is een enorme zege voor Trump die inmiddels verschillende juridische gevechten voert die voornamelijk gaan over hoe ver de president kan en mag gaan in het uitvoeren van zijn plannen.

Trump probeert de grenzen van zijn macht als president op te zoeken en hij lijkt niet bang om daarin ook de rechterlijke macht uit te dagen. Tegenstanders stellen dat veel van zijn plannen in strijd zijn met de grondwet.

Het Hooggerechtshof geeft Trump nu – weliswaar gedeeltelijk – rugdekking voor zijn harde migratiebeleid. Dat terwijl hij eerder nog overhoop lag met een lagere rechter in deze zaak. Deze rechter tikte Trump op de vingers en Trump eiste daarna zijn aftreden, iets waar een president niets over te zeggen heeft.

Op zijn platform Truth Social viert Trump deze overwinning: ‘dit is een geweldige dag voor gerechtigheid in Amerika’.”

De regering-Trump beweert dat de migranten allemaal lid zijn van de bende Tren de Aragua en dat daarmee hun uitzettingen zijn toegestaan onder die eeuwenoude wet. Ook leden van de Salvadoraanse bende MS-13 werden per vliegtuig uitgezet naar de megagevangenis CECOT in El Salvador.

El Salvador heeft gelikte video’s gedeeld waarop te zien is hoe de bendeleden zijn aangekomen in CECOT:

Venezolaanse bendeleden uit de VS kaalgeschoren en opgesloten in El Salvador

De rechtszaak was namens vijf Venezolaanse migranten aangespannen omdat Trump besloot hen naar een gevangenis in El Salvador te sturen. Zij stelden dat ze niet uitgezet konden worden, omdat Amerika niet in oorlog is met Venezuela. De Alien Enemies Act is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt tegen migranten uit Japan, Duitsland en Italië.

Een federale rechter had het gebruik van die wet verboden. Ondanks het verbod ging Trump toch door met het uitzetten van de vermeende bendeleden.

Verkeerde rechtbank

“Een overwinning voor de regering-Trump”, schrijft The New York Times over de uitspraak. Hoewel deze wel beperkt is en zich vooral richt op de “juiste locatie voor de rechtszaken”, schrijft de krant.

Het Hooggerechtshof oordeelde dat de migranten ten onrechte bezwaar hadden aangetekend tegen hun deporatie in Washington, maar dat ze dat eigenlijk hadden moeten doen in Texas, daar waar ze worden vastgehouden. Volgens The Washington Post is er daardoor nog een mogelijkheid dat de zaak heropend wordt.

Verslaggever Simone Tukker:

“Het is de tweede belangrijke overwinning in korte tijd voor Trump bij het Hooggerechtshof. Afgelopen vrijdag stelde het Hooggerechtshof dat Trump het recht heeft om 65 miljoen dollar aan financiering voor lerarenopleidingen te schrappen omdat deze programma’s volgens Trump in strijd zijn met zijn plannen om een einde te maken aan alle overheidsinitiatieven die diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit aanmoedigen.

Ook daarbij ging het om een nipte overwinning, met vijf stemmen voor en vier stemmen tegen. Van de negen rechters die plaatsnemen in het Hooggerechtshof zijn er drie benoemd door president Trump.”