Suomen kultavarannosta merkittävä osa lepää yhdysvaltalaispankissa.

Suomen Pankin kultavarannot on hajautettu useaan eri maahan. OUTI JÄRVINEN

Kullan arvo nousi tiistain aikana huippulukemiin. Grammahinta nousi yli 87 euroon.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tullimääräykset saivat viikonvaihteessa sijoittajat varuilleen ja pörssikurssit laskuun. Brittilehti Times uutisoi Yhdysvaltain pörssin viime torstain ja perjantain yli 10 prosentin pudotuksen olleen neljänneksi suurin sitten toisen maailmansodan päättymisen.

Keskiviikkona Trump keskeytti tullinsa määräajaksi, mutta heilahtelu markkinoilla jatkuu. Iltalehti seuraa Trumpin tullipäätösten vaikutusta talouteen tässä jutussa.

Suomen kultavarannosta osa on säilössä Yhdysvalloissa. Suomen Pankin osastopäällikkö Mika Pösö vakuuttelee STT:lle, että Yhdysvallat ja sen keskuspankki Fed ovat Suomen Pankin näkökulmasta luotettavia kumppaneita.

– Kullan rooli keskuspankkien taseessa on toimia varautumisen välineenä. Kullan hinta on yleensä korkeimmillaan epävarmuuden ollessa suurimmillaan, Pösö kertoo STT:lle.

Saksassa puolestaan huoli kultavarantojen turvallisuudesta on herännyt.

Saksan liittopäivävaalien voittajapuolueen kristillisdemokraattisen CDU:n edustajat ovat nostaneet esiin maan kultavarantojen siirtämisen pois Yhdysvaltain New Yorkissa sijaitsevasta keskuspankki Fedin holvista.

Keskustelu Saksassa alkoi jo ennen Yhdysvaltain presidentti Trumpin määräämiä tullimaksuja Euroopalle.

Saksalaisen Bild-lehden mukaan maan kultaharkkoja on säilössä Manhattanilla noin 100 miljardin euron edestä. Kokonaisuudessaan maan kultavarannot ovat arvoltaan noin 280 miljardia.

CDU:n väistyvä edustaja Marco Wanderwitz on yksi Bildin haastattelemista henkilöistä. Harkkojen turvallisuus on huolettanut häntä jo aiemmin ja vuonna 2012 Wanderwitz esitti näkemyksensä aktiivisemmasta tarkkailusta tai harkkojen palauttamisesta Saksaan.

– Tietenkin, kysymys nousee jälleen pinnalle, Wanderwitz kommentoi Bildille jo maaliskuun lopulla.

Myös CDU:n edustaja Euroopan komissiosta Markus Ferber vaati tarkempaa tilanteen tarkastelua. Samoin Michael Jäger Euroopan veronmaksajien yhdistyksestä on esittänyt Saksan varantojen siirtämistä Frankfurtiin tai ainakin Eurooppaan.

Suomen kultaa samassa holvissa

Kokonaisuudessaan Suomen Pankilla on varannossaan 44 tonnia kultaa, STT kertoo. Sitä säilytetään hajautetusti eri maiden keskuspankeissa.

Suurin osa kullasta on sijoitettuna Englannin keskuspankkiin (Bank of England), jossa varannosta on 45 prosenttia. Ruotsin Riksbankissa on puolestaan 22 prosenttia.

Kolmanneksi suurin harkkomäärä löytyy Yhdysvalloista (Federal Reserve Bank of New York) 21 prosentilla. Kahdeksan prosenttia on sijoitettuna Sveitsiin (Schweizerische Nationalbank) ja neljä prosenttia on Suomessa.

Trumpin tullipäätös on ravisuttanut maailmaa. ZumaWire / MVPHOTOS