Trumpin hallinto aikoo The Washington Postin tarkastamien asiakirjojen perusteella karkottaa ulkomaanavun varoilla yhteensä noin 700 000 ukrainalaista ja haitilaista.


USA:n presidentti Donald Trump on hallintokaudellaan ajanut ulkomaanapua alas vauhdilla. Chris Kleponis – Pool via CNP, ZumaWire / MVPHOTOS
USA:n presidentti Donald Trump suunnittelee The Washington Postin haltuun saamien asiakirjojen perusteella käyttävänsä pakolaisten karkotuksiin jopa 250 miljoonaa dollaria ulkomaanavun varoista. Asiakirjojen mukaan karkotettavien listalla on yhteensä noin 700 000 haitilaista ja ukrainalaista.
Ukraina kärsii Trumpin rauhanneuvotteluyrityksistä huolimatta edelleen Venäjän täysimittaisesta hyökkäyssodasta, joka aiheuttaa päivittäin useita uhreja. Haitilaiset sen sijaan kärsivät maan poliittisesta kaaoksesta ja yleistyneestä jengiväkivallasta.
Yhdysvaltain ulkoministeriön kehotuksen mukaan kumpaankaan maahan ei tule matkustaa merkittävien turvallisuusriskien vuoksi. Ukrainalaisten ja haitilaisten lisäksi asiakirjoissa mainitaan myös afgaanit, palestiinalaiset, libyalaiset, sudanilaiset, syyrilaiset ja jemeniläiset.
Kansainvälisen oikeuden mukaan pakolaisia ei saa palauttaa sellaisiin maihin, joissa heidän henkensä tai vapautensa on uhattuna. Yhdysvallat antoi haitilaisille tilapäisen suojelustatuksen vuonna 2010. Suoja sallii haitilaisten oleskelun Yhdysvalloissa, mikäli paluu kotimaahan ei ole turvallista. Haitin jatkuvien konfliktien vuoksi kyseistä suojaa on vuosien saatossa jatkettu. Bidenin hallinto myönsi samanlaisen suojan ukrainalaisille Venäjän hyökkäyssodan alettua.
The Postin mukaan USA:n hallinnon suunnitelmaa on kritisoitu sen epäinhimillisyydestä. Kritiikkiä on esitetty myös ulkomaanavun väärinkäytöstä: varat on tarkoitettu pakolaisten auttamiseen ja uudelleensijoittamiseen, mutta nyt niitä aiotaan käyttää ihmisten palauttamiseen alueille, joilla heidän henkensä on uhattuna.
Sisäisen turvallisuuden ministeriö DHS ilmoitti toukokuun 5. päivänä, että vapaasti kotimaahansa palaavat maahanmuuttajat voisivat saada 1 000 dollarin tuen Yhdysvalloilta. Vaikka aiemmatkin Yhdysvaltain hallinnot ovat rahoittaneet maahanmuuttajien vapaaehtoista paluuta, Trumpin suunnitelma on poikkeuksellinen: se kohdistuu ihmisiin, jotka ovat paenneet sotaa ja konfliktia maailman vaarallisimmilta alueilta.
Trumpin hallinnon suunnitelma vaikuttaa The Postin mukaan pyrkivän ohittamaan myös YK:n tukeman kansainvälisen siirtolaisjärjestö IOM:n, joka aiemmin on avustanut palautuksissa.
USAID alas
Trumpin hallinto on kohdistanut kuluvan vuoden aikana ulkomaanapuun rajuja leikkauksia. Heti tammikuussa virkaan astuttuaan Trump allekirjoitti toimeenpanomääräyksen, jonka nojalla kaikelle Yhdysvaltojen kehitysavulle asetettiin 90 päivän tauko. Toimeenpanomääräys oli osa Trumpin agendaa kehitysapujärjestö USAID:in tuhoamiseksi.
Järjestön verkkosivut ovat edelleen olemassa, mutta USA:n hallinto on sittemmin käytännössä lakkauttanut sen toiminnan. Ainoa sisältö järjestön verkkosivuilla on ilmoitus USAID:in henkilöstön siirtämisestä hallinnolliselle vapaalle. Ennen Trumpin hallinnon leikkauksia USAID:in alaisuudessa työskenteli yli 10 000 henkilöä. Trumpin hallinto on vähentänyt henkilöstön noin 300 työntekijään.
Yli 80 prosenttia USAID:in ohjelmista, mukaan lukien sen avustusohjelmat Ukrainassa ja Haitissa ovat lopetettu. Niiden lisäksi suurin osa kehitysmaihin kohdistuvista koulutushankkeista, ravitsemusavusta ja HIV/AIDS-ohjelmista lakkautettiin. Pieni osa USAID:in ohjelmista on siirretty ulkoministeriön alaisuuteen. USAID on ollut globaalisti merkittävä kehitysapujärjestö, jonka lakkautuksen vaikutukset ovat kauaskantoiset.