Staten må handle – Asker syd trenger arbeidsplasser, ikke mer usikkerhet. Forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) etterlot i Politisk kvarter nylig et inntrykk av politisk uklarhet knyttet til etableringen av ny sprengstoffabrikk for Chemring Nobel på Hurumlandet. Regjeringen sier de vil legge til rette, men avviser samtidig å bruke sin mulighet til å sikre framdrift. Hvorfor tør de ikke stå tydeligere opp for det som kan bli en av de viktigste industrietableringene i Norge på lang tid?

De første signalene Asker kommune fikk var tydelige: Dette hastet, og tilgang på riktig kompetanse var avgjørende. Nå ser det ut til at partipolitiske prosesser i regjeringen har fått like stor betydning.

Chemring Nobel produserer høyeksplosiver som er kritisk viktige for norsk forsvar og våre NATO-allierte. Bedriften ønsker å etablere seg på Hurumlandet, et område som har plass, kompetanse og lokal forankring. Prosjektet kan gi opptil 400 arbeidsplasser, og vi vet at én ny industriarbeidsplass ofte genererer én til to nye arbeidsplasser i andre næringer. Det innebærer mer enn 800 arbeidsplasser, kanskje så mye som 1200.

Det politiske flertallet i Asker har vært tydelige: Man ønsker etableringen velkommen. Lokalt står deler av næringslivet samlet og sier høyt det mange har tenkt. Dette handler ikke bare om industri, det handler om framtiden for den søndre delen av kommunen. Det handler om å snu fraflytting, redde skoler, tiltrekke seg barnefamilier, styrke kollektivtilbudet og skape liv i et lokalsamfunn som trenger vekst og nyetablering. Dette er distriktspolitikk i praksis. Å styrke Asker syd handler om å skape balanse i kommunen og gi hele regionen et løft.

Mange som sier dette høyt, blir møtt med sterk kritikk og usaklige påstander fra motstandere av etableringen. Når næringsaktører i Holmsbu tør å stå fram og si hva de mener, bør flere følge etter i hele regionen. Vi kan ikke bygge lokalsamfunn kun på vern og nei-holdninger. Vi trenger arbeidsplasser, aktivitet og vekst. Natur er viktig, men uten folk, bedrifter og verdiskaping visner også lokalsamfunnet.

Næringsutvikling handler ikke bare om økonomi, det handler om alt som gjør et samfunn levende. Det handler om arbeidsplasser, inntekter til velferd, boligetablering, ungdom som kommer hjem, nye som flytter inn, og tjenester som skole, helse og kultur som faktisk kan opprettholdes. Når næringsgrunnlaget forvitrer, følger også fellesskapet etter. Det er denne utviklingen vi nå må snu.

I denne saken står to nivåer av ansvar helt sentralt: Det nasjonale ansvaret for å sikre forsyningssikkerhet, militær kapasitet og rask framdrift i et sikkerhetspolitisk krevende bilde, og det lokale ansvaret for å sikre utvikling i Asker syd.

Chemring Nobel vet hvor de vil bygge. Kommunen har gitt positive signaler. Lokale bedrifter og innbyggere heier på muligheten. Nå trengs beslutninger.

Regjeringen må ta ansvar, kutte gjennom byråkratiet og sikre at dette prosjektet realiseres, på Hurumlandet, slik fagmiljøet og bedriften selv ønsker. Asker syd trenger næringsutvikling. Når én stor aktør etablerer seg, følger andre etter. Dette kan bli startskuddet for et nytt næringskapittel i Asker syd.

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir