Meninger
Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vedtaket ble truffet under behandlingen av Innst. 426 S (2023–2024) til Prop. 87 S (2023–2024), Forsvarsløftet – for Norges trygghet – Langtidsplan for forsvarssektoren 2025–2036. Forsvarsdepartementet har gitt Forsvaret i oppdrag å komme tilbake med en vurdering av mulighetene for etablering av militær utdanning i nord.

Behov for økt utdanningskapasitet i tiden frem mot 2030

Langtidsplanen for Forsvarssektoren legger opp til en dobling av utdanningsbehovet frem mot 2030, både når det gjelder befal- og offisersutdanning. I dag har ikke Forsvaret tilstrekkelig kapasitet på lærekrefter og bygg og anlegg (EBA) til å møte denne økningen innen ønsket tidsramme. Etter 2030 vil behovet avta.

Forsvarsforum Nord mener at regjeringen bør utnytte eksisterende ressurser i utdanningssystemet for å imøtekomme vekstbehovet frem mot 2030. Dette kan gjøres ved å benytte undervisningslokaliteter ved UiT Norges arktiske universitet (UIT), Nord universitet og andre offentlige bygg, som for eksempel videregående skoler, for å spare tid og kostnader i oppbyggingsfasen. I tillegg finnes det kapasitet til overnatting gjennom studentsamskipnadene.

Desentraliserte utdanningsløp: En effektiv modell for utdanning i nord

Desentraliserte og fleksible utdanningsløp har vist seg å være både attraktive og effektive. Et godt eksempel på dette er den ambulerende lærerutdanningen, som startet i Harstad, deretter på Finnsnes, og i år i Narvik. Eller økonomi- og ledelsesutdanningen som tilbys på Mo i Rana. Læreren reiser til studentene for å gjennomføre undervisning, og hvert år har denne utdanningen hatt flere søkere enn den ordinære lærerutdanningen. Et annet eksempel er den desentraliserte politiutdanningen i Alta.

Fleksible utdanningsløp og fleksibel bruk av lærekrefter er noe Forsvarsforum Nord mener Forsvaret bør se nærmere på. Erfaringene viser at studenter som utdanner seg i nord, i stor grad blir i nord. Derfor utfordrer vi Forsvaret til å vurdere alternative modeller for utdanning i opptrappingsperioden.

Bruk av eksisterende infrastruktur og praktisk trening

Det er stort potensial for å gjennomføre klasseromsundervisning i eksisterende undervisningslokaler ved UIT Norges Arktiske Universitet, Nord universitet eller andre tilgjengelige skolebygg. Samtidig er det relativt enkelt å forflytte seg til skyte- og øvingsfelt tilknyttet militære avdelinger for de delene av utdanningen som krever praktisk trening. Videre gir tilretteleggingen for alliert mottak økte muligheter for kasernering i perioder der de allierte styrkene ikke benytter fasilitetene. For å realisere dette, kan det være nødvendig å tenke utradisjonelt med hensyn til utdanningsløpenes start- og sluttider.

Samhandling og ressursutnyttelse kan gi økt forsvarsevne

Ved å legge til rette for mer fleksible og samordnede løsninger mellom ulike utdanningsinstitusjoner og Forsvaret kan vi øke forsvarsevnen. Forsvarsforum Nord ser det som en mulighet for både Forsvaret og lokalsamfunnene å utnytte eksisterende kapasitet mer effektivt. Gjennom dette kan vi styrke regional utvikling, og arbeidsmarkedet i nord, samtidig som vi sikrer at Forsvaret har kvalifisert personell bofast i landsdelen.

En desentralisert modell vi gjøre utdanningene mer tilgjengelig for folk fra nord, samtidig som det reduserer behovet for omfattende investering i EBA.

Forsvarsforum Nord ønsker nytenkning i forhold til hvordan utdanningskapasiteten kan bygges ut, og hvordan dette kan gjøres på en kostnadseffektiv måte, med ønsket kvalitet.

Med dette som bakgrunn oppfordrer Forsvarsforum Nord regjeringen til å se på alternativ oppbygging av utdanningskapasitet sånn at vi når vekstambisjonen mot 2030.

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir