Ukraina – världens mest mintäta land

Konflikten i Ukraina har visat hur strategisk användning av minor kan forma en hel krigsplats.

Båda parter har lagt ut stora mängder, vilket har gjort Ukraina till det mintätaste landet i världen. Minor används för att försvåra fiendens rörlighet och skydda viktiga områden från angrepp.

Den svenska försvarsmakten studerar detta noga och anser att det är viktigt att kunna använda dessa vapen på ett smart och kontrollerat sätt för att stärka landets och allierades försvar.

Etiska utmaningar med minor

Trots deras militärstrategiska värde är dessa vapen kontroversiella ur ett mänskligt perspektiv.

“En mina kan inte skilja på civila och militära fordon”, förklarar Måns Molander, sakkunnig på Human rights watch.

De kan skada eller döda oskyldiga även lång tid efter att en konflikt tagit slut, vilket har lett till internationella avtal för att begränsa eller förbjuda vissa typer.

Sverige följer noga internationella regler och använder endast minor som är riktade mot fordon, inte mot människor. De så kallade truppminor, som är avsedda för att skada soldater till fots, är förbjudna enligt Ottawakonventionen, ett avtal som majoriteten av världens länder har skrivit under. Stora militärmakter som USA, Ryssland och Kina har dock inte anslutit sig till detta avtal.

Andra kontroversiella vapen som Sverige tidigare låtit bli att tillverka i stor grad är klusterbomber, eftersom de släpper ut hundratals små sprängladdningar som riskerar att skada civila. Även det rapporterade Sveriges Radio tidigare i år.

Tekniska utmaningar

För att minimera riskerna för civila undersöker experter möjligheten att ersätta minor med mer högteknologiska metoder, exempelvis avancerad luftövervakning och andra tekniska lösningar som kan begränsa användningen eller göra dem säkrare.

Alla minor som placeras från luften eller avfyras på distans måste enligt internationella regler ha en självförstörande funktion för att minska risken att de ligger kvar och utgör fara efter stridens slut.

Se även:

Så ska NATO använda Gotland vid krig. News55

De tränar hundar för räddningstjänst i Ukraina. News55

Läs mer från News55 – vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:Prenumerera