Aplikace Disk Google pro počítače už nebude na pozadí
automaticky odesílat nové obrázky z počítače do Fotek Google. To
znamená, že uživatelé Windows a Mac, kteří se na tenhle proces doposud
spoléhali, budou muset najít jinou alternativu. Řešení nemusí být složité, ale
pojí se s ním několik nepříjemností. Jak tedy nově
postupovat?
V pondělí je konec se starým zálohováním
Fotky Google pochopitelně nekončí jako služba. To by
byla pro hodně uživatelů velmi nepříjemná zpráva. Fungují tedy
i nadále. Nově je ale třeba počítat s tím, že končí
dosavadní pohodlný způsob, jak automaticky posílat do služby fotografie
z počítače.
Aplikace Disk Google pro počítače doposud zajišťovala automatické
odesílání fotografií na pozadí, takže nebylo nutné mít otevřený
prohlížeč ani provádět žádné další kroky. Tohle však nyní končí,
tudíž je nutné hledat nějakou funkční alternativu, která také
naštěstí existuje.

Návod, jak uchovat zálohování fotografií
, …
Návod, jak povolit zálohování fotek
Stávající zálohy samozřejmě zůstanou zachovány.
Sama společnost Google
vysvětluje na stránkách podpory, jak postupovat po 10. srpnu.
Uveďme tedy návod, jak povolit zálohování ve Fotkách Google ve
vašem počítači. Chce to sice více ruční práce, ale funguje to. Uživatel
musí ve Fotkách Google vybrat složky k zálohování a povolit k nim
přístup. Poté už může zálohování opět probíhat automaticky. Musíte
být ovšem přihlášeni ke svému Google účtu.
Nejprve v počítači otevřete photos.google.com.
Následně klikněte na symbol + v pravém horním rohu a
vyberte Zálohování
složek.
Zvolte složky, které chcete
zálohovat.
Nakonec ještě musíte povolit přístup, aby
k zálohování mohlo docházet.
Původně zálohování běželo jako systémová služba.
Pokud jste tedy zapnuli počítač, celý proces se spustil automaticky. Zálohování sice může aktuálně
i nadále probíhat bez vašeho zásahu, ale už jen v případě, že
necháte web Fotek Google otevřený. Pokud prohlížeč zavřete, nové fotky
z počítače se do cloudu neodešlou. Tenhle problém je ale možné
obejít. Jak? Tím, že si nainstalujete Fotky Google jako „webovou
aplikaci“ neboli PWA, která se bude spouštět při startu systému.

Základním krokem je vybrat Zálohování složek
, …
Změna se týká i nastavení Disku Google
Pokud jste dosud používali aplikaci Disk Google pro
počítače k automatickému zálohování fotografií do Fotek Google, od
10. srpna 2026 už tento způsob nebude podporován. Stávající fotografie
přitom ve Fotkách Google zůstanou a není nutné je znovu nahrávat.
Pozor také na to, zda jste měli jednu složku
nastavenou současně pro synchronizaci s Diskem Google a zálohování do
Fotek Google. Podle Googlu se v takovém případě fotografie a videa
nahrávala dvakrát a spotřebovávala více místa v úložišti účtu.
Pokud máte dosavadní zálohování prostřednictvím
Disku Google pro počítače stále nastavené, můžete jej vypnout
následujícím způsobem:
Na počítači spusťte Disk Google pro počítače.
Přihlaste se ke svému účtu Google.
Klikněte na Nastavení a následně na
Předvolby.
Vlevo vyberte Složky z vašeho počítače.
Vyberte příslušnou složku.
Zrušte zaškrtnutí možnosti Zálohovat do Fotek
Google.
Volitelně můžete zrušit také možnost Synchronizovat s Diskem
Google.
Klikněte na Hotovo a následně na
Uložit.
Jak dostat soubory z počítače do mobilu?
Většina Čechů přehlíží nejjednodušší řešení, které zabere jen
pár sekund. Co ale dělat se starými fotografiemi, které máte fyzicky doma?
Ty můžete poměrně jednoduše zachránit
před vyblednutím. Stačí použít věc, kterou má k dispozici
úplně každý.