Meta ilmoitti tiistaina Muse Image -tekoälykuvageneraattorinsa ja myöhemmin käyttöön tulevan Muse Video -videogeneraattorinsa julkaisusta. Huomionarvoista Metan uusissa palveluissa on, että niillä voi luoda kuvia Instagram-käyttäjistä, joiden profiilit ovat julkisia. Palvelut eivät myöskään ilmoita millään tavalla käyttäjille, kun heistä tehdään tekoälykuvia. Toiminnot laajentuvat myöhemmin myös muihin Metan palveluihin, kuten WhatsAppiin ja Facebookiin. Asiasta uutisoivat muun muassa Gizmodo ja Digital Trends.

Gizmodon mukaan Meta AI -palvelussa kuvien luominen Muse Imagesilla onnistuu tunnetuista henkilöistä, kuten Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerbergstä, sekä myös aivan tavallisista Instagram-käyttäjistä. Kuvien luomiseksi toista käyttäjää ei tarvitse seurata tai olla tämän kanssa muutoinkaan missään tekemisissä. Riittää, että henkilön profiili on julkinen, ja että hän ei ole erikseen kieltänyt kuviensa ja kelojensa (Instagramin nimitys lyhytvideoille) käyttämistä tekoälykuvien luomisessa Instagramin asetuksissa.

Muse Image kilpailee suoraan X:n Grok-tekoälyn kanssa. Grok aiheutti kuohuntaa vuodenvaihteessa, kun X:n käyttäjät loivat sillä seksualisoituja kuvia muun muassa alaikäisistä lapsista.

”Muse Imagessa on sisäänrakennettuja suojauksia, joiden tarkoituksena on estää käytäntöjemme vastaisen sisällön luominen, mukaan lukien väkivaltaiset, seksuaaliset tai todellisia henkilöitä halventavat kuvat”, Metan edustajan Gizmodolle toimittamassa lausunnossa todetaan.

Yksinkertaisin tapa estää sisältöjensä käyttö on asettaa Instagram-profiili yksityiseksi. Tämä onnistuu menemällä sovelluksessa omaan profiiliinsa oikeasta alakulmasta ja sen jälkeen avaamalla asetukset oikeasta yläkulmasta ”hampurilaisvalikosta”. Asetuksista löytyy kohta ”tilin yksityisyys”, josta yksityinen käyttäjätili on valittavissa.

Mikäli profiilin haluaa pitää julkisena, kuvien ja kelojen käytön voi kieltää. Se tapahtuu niin ikään profiilin asetuksista kohdasta ”jakaminen ja uudelleenkäyttö”. Tältä sivulta voi estää sisältöjen pohjalta luomisen ja niiden uudelleenkäyttämisen. Nämä valinnat eivät näy, jos tili on yksityinen.