"See mets on sellises olukorras, et seda pole vähemalt 30 aastat tegelikult majandatud. Seal on hästi palju surnud metsa, ilmselgelt seda tuleb lõigata," ütles Antsla vallavanem Avo Kirsbaum.

Ma arvasin, et mets saab ilma inimeseta ka hakkama, aga ma päris metsamees pole.

ProfessionalCry6968

6 comments
  1. Mets sureb, aga mets sünnib ka uuesti. Loodus saab ilma meiete hakkama, meie ilma looduseta paraku mitte.

2. Kui metsa ei majanda, siis mets muutub ürgmetsaks. Ürgmetsas kasvab palju samblikke, samblaid, seeni, mis lagundavad puitu. Puud surevad, uued kasvavad, tuulemurdu on jne. Majandatud mets on “ilusate” puudega, mis ka puidu kvaliteedi mõttes on paremad. Majandada on vaja siis kui sa tahad puitu rahaks teha. Ürgmetsas majanduslikus mõttes kvaliteetset puitu on vähem.

3. Tegelikult tahetakse öelda, et ilus saepalk, mille eest raha saab, jääb saamata.

Kui jätta mets “majandamata”, siis minu arusaama järgi kasvab sinna kohalikule mullastikule ja veerežiimile vastav taimkate, on see siis soomets, lodumets, laanemets jne.

Kõik need ei anna “majandajatele” mõnusat palki(a) muidugi 🙂

4. Meil on ühes välisriigis metsa. Sealsed seadused näevad ette hooldamiskohustust, nt haiged puud tuleb maha võtta, et katk edasi ei leviks ja sama palju tuleb ka uusi puid asemele istutada.

5. Nagu siin eelnevalt juba öeldud on, siis mets ise sureb ja taastoodab end. See ongi normaalne protsess.

Too vallavanem aga peab silmas tööstuslikku puitu.

Aga samas kogu aeg unustatakse ära, et mets pole ainult saepalk.

Mets on terve ökosüsteem. Puud, põõsad, alustaimestik, loomad, linnud, putukad, samblad ja samblikud, seened jne.

Kui hävitada üks neist, siis mets muidugi taastub aga see võtab aega.

Pärast seda kui metsast on saanud raielank, siis see pole enam mets.

Majandatavad puupõllud pole täisväärtuslik mets.

6. Minu meelest on Eestis looduskaitse ja majandamise tasakaal metsa osas liigselt looduskaitse poole kallutatud. See 70% metsamaast majandatav ja 30% kaitse all on valitsuse ja ametkondade poolt väga suur vastutulek looduskaitsjatele imho. Aga need rihulased tahavad veelgi rohkem kaitsta. Sellise mentaliteediga võiks me terve selle maarjamaa maha jätta, siberisse kolida ning las loodus võimutseks. Või siis teeme kollektiivse suitsiidi, ongi väetist loodusele inimbiomassi näol.

Leave a Reply