Într-o perioadă în care Groenlanda este discutată aproape exclusiv prin lentile economice și geopolitice, interesele și viața nativilor groenlandezi rămân adesea pe plan secund.
Puțini știu că, în urmă cu aproape 100 de ani, un român din Buhuși, județul Bacău, Constantin Dumbravă, a realizat unele dintre cele mai vechi filmări documentare din Groenlanda.
Știu, sună exagerat și poate ușor naționalist, dar după ce am căutat constant alte documentare și imagini din Groenlanda de la începutul secolului XX, am descoperit că sunt extrem de puține.
Astăzi, Dumbravă este aproape uitat:
- cărțile lui nu se mai găsesc,
- există doar câteva articole online
Și aici apare o întrebare care mă macină:
Cum ar fi ca statul român să investească în restaurarea și colorizarea filmărilor lui Dumbravă și să doneze copii oficiale Danemarcei și Groenlandei?
Conferințe comune la București, Nuuk și Copenhaga.
Un proiect cultural, nu propagandistic.
Ar fi un exemplu de soft diplomacy elegantă, care ar putea schimba imaginea României dintr-una stereotipă și rigidă într-una culturală, matură și relevantă.
—
ZestycloseDivide4972
3 comments
Poate ursii polari o sa faca schimb de experienta cu ursii nostri
daca iti pasa asa de mult, poti sa te dedici tu acestei cauze, insa nu te astepta ca lumii sa-i pese de aceleasi lucruri ce pe tine te intriga sau pasioneaza
Din păcate la noi diplomații sunt de cacao.. chiar mă uitam la diplomații de la alte țări, Japonia, Coreea de Sud, Brazilor, Suedia care chiar se implică și mai fac cadouri dinastea plus pun efort.
O bună idee și foarte bună postarea. Nu știam de el.