„Beograd na vodi je svakako je jedan od najkontraverznijih planova za urbanizaciju glavnog grada”, piše u autorskom tekstu dr Ana Graovac.
„Od starta je bilo jasno da je Beograd na vodi uspostavio nove standarde planiranja, međutim, pokazaće se da taj standard nije neka konačna norma, već kontinuirani proces njihovog ‘kvarenja’.
Naime, izmene osnovnog plana, donate 2022. godine, ukinule su čak 5,4 od 18,9 hektara planiranih površina za javne namene u blokovima (zelene površine i parkovi, škole, vrtići, kultura), pa je od prvobitnih 8,4 hektara javnih zelenih površina, „stradalo” više od jednog fudbalskog terena.
Jesen 2025. godine dočekali smo sa još jednom izmenom i dopunom osnovnog plana, uz pomoć koje se Beograd na vodi proširio uzvodno levom i desnom obalom Save i skoro udvostručio svoju teritoriju.
Ovo proširenje izazvalo je novi niz reakcija u javnosti, mahom zbog činjenice da je novim standardima u planiranju pogođen i kompleks Beogradskog sajma, ali je kod kreatora rešenja ovaj put uočljiva promena narativa ka ‘zelenim’ temama – formiranju linijskog parka, sistema zelenih površina itd.
I zaista, ako se pogledaju obračunske vrednosti, javne zelene površine u blokovima rastu na 15,2 hektara na desnoj obali Save, što je procentualno veći udeo nego u prvobitnom planu (sa 7,2% na približno 8% ukupne površine).
Međutim, postavlja se pitanje da li je ovaj plan doneo bilo kakvu suštinsku promenu po pitanju planiranja zelenih površina?”
Kako pokazuje analiza dr Ane Graovac, odgovor je uglavnom – ne. I važno je informisati se: kakvo sve može biti zelenilo, i zašto su neka zelenila važnija od drugih?
Ceo stručni tekst pročitajte na klima101.rs!
—
Klima101
4 comments
Betonska džungla ali u bukvalnom smislu
Ono sto je tragedija je da u Beogradu ne postoji ni jedan pravi park. A ako ima onda na sred njega ima trafo stanica. Na žalost ovde su problem i naši inžinjeri koji ne umeju da ukopaju trafo stanice ispod zemlje ili da ih ugrade unutar zgrade kako je praksa svugde u svetu…
Ja podrzavam svak urazumnu kritiku, ali ovo su gluposti. Ovo je boljka svakog moguceg grada u svetu i beograd nece biti izuzetak, ko god dodje na vlast.
Sve te analize su besmislene jer ne ukljucju sve faktore, zasto imam osve to i koje su posledice veceg zelenila.
I pre nego smaranje da sam caci. pogledajte moj profil i ostale postove, nije svako caci ko se ne slaze bas u svemu sa nekim opozicionarima.
ofarba beton u zelo
“got the greenery boss”