Dostałem dzisiaj tą kolekcje i chciałbym wiedzieć czy któraś z tych rzeczy jest warta uwagi. Nie mam zamiaru tego sprzedawać, ale chciałbym poznać ich historię

WoodenCitron3387

3 comments
  1. co najmniej czesc wyglada z II WS z polskich wojsk na zachodzie, wiec poszukaj oznaczen tam

2. Bardzo dziwna to kolekcja. W górnym rzędzie masz głównie całkiem współczesne piny, z czego 4 po lewej wyglądają na jakieś regionalne pamiątki turystyczne, środkowy krzyż wygląda na PRLowskie dewocjonalia, podczas gdy 2 przedmioty na prawo od krzyża wyglądają na PRLowską gapę spadochronową, odznaczenie dla ludzi którzy wykonali X ilość skoków. Widziałem taką tylko raz, nowoczesne gapy wyglądają trochę inaczej, orzeł ma wyprostowane skrzydła.

Krzyż po lewej stronie w drugim rzędzie to prawie na 100% odznaczenie harcerskie. Drugi przedmiot w drugim rzędzie wygląda na odznaczenie milicyjne, albo MO albo ORMO, też późny PRL. Następne trzy odznaki są zdecydowanie lotnicze i pod względem stylu zdecydowanie z okresu PRL, odznaka z AG jest podobna do odznak Aeroklubu Gdańskiego. Ostatni przedmiot w tym rzędzie to Royal Coat of Arms, jego autentyczność nie jest do ocenienia na podstawie zdjęcia przez osobę która nie zajmuje się tym profesjonalnie.

Reszty nie będę oceniał, bo jest to praktycznie niemożliwe bez ich personalnej znajomości. Większość z tego to PRL i wczesne lata dziewięćdziesiąte, kilka z tych rzeczy może, ale nie musi, pochodzić z PSZ na zachodzie. Repliki tego typu były dosyć powszechne po upadku komunizmu. Sporo odznaczeń i naszywek lotniczych, zarówno cywilnych jak i wojskowych.

Leave a Reply