Kíváncsiságból (és egy kis adatbányászati kedvvel) ránéztem a Google Trends adataira a legutóbbi Lázár János-féle „balatonalmádi incidens” kapcsán. Arra voltam kíváncsi, hogy a miniszter szavai – miszerint a hazai romák jelentenék a „belső tartalékot” a vasúti vécék takarítására – vajon megmaradtak-e a városi értelmiségi buborék felháborodásának, vagy tényleg eljutottak azokhoz, akikről szóltak.
A képeket kielemezve (amiket csatoltam is a posztomhoz) elég beszédes az eredmény.
1. A „kommunikáció” időzítése
A grafikonon (1. kép) látszik, hogy január 23-án robbant be a keresés. Ez az a pont, amikor a sajtó (444, Telex) lehozta a videót a „szaros mosdókról” és a „belső tartalékról”. Van egy második, kisebb hullám január 29-e körül is – ez valószínűleg már a bocsánatkérés és a vécékefés tiltakozások utóélete.
2. Nógrád és Heves az élen: Ez nem véletlen
Ami szerintem a legfontosabb tanulság, az a területi eloszlás (3. kép). Ha megnézitek a listát, az érdeklődés intenzitása (ahol a 100-as érték a maximumot jelenti az adott régió népességéhez képest) így néz ki:
Nógrád megye (100)
Heves megye (94)
Budapest (93)
Somogy (93)
Ez döbbenetesen pontosan korrelál a magyarországi roma lakosság számarányával. Nógrád és Heves az ország legjelentősebb roma közösségeinek ad otthont. Az, hogy itt magasabb az érdeklődés, mint a politikai hírekre amúgy is fogékony Budapesten, azt jelenti, hogy a hír átütötte az ingerküszöböt a célközönségnél. Nem csak a sajtó rágózott rajta, hanem az érintettek is rákerestek, hogy „mit is mondott pontosan a miniszter úr?”.
3. WC-kefe és bocsánatkérés: A kulcsszavak ereje
A kapcsolódó lekérdezések (4. kép) között ott figyel a „kefe”, a „WC”, a „lázár cigányozás” és a „bocsánatkérés”. Ez a narratíva ívét mutatja be: a sértő kijelentéstől a Momentum vécékefés akcióján át egészen a kaposvári bocsánatkérésig. Érdekes, hogy Somogy megye is ott van az élmezőnyben (93-as index) – valószínűleg azért, mert Lázár Kaposváron próbálta eloltani a tüzet a híres-neves DPK bocsánatkérésével.
—
UnluckyPossibility37
8 comments
Örvendetes, hogy ilyen sok ideje aktív a téma. Ez mutatja igazán mennyire megy mélyre.
Remélem nem hal el, sikerül ezt a témát életben tartani, és jelentős veszteséget okoz a fidesznek.
Azzal nem számoltak, hogy a romáknak is van internetjük
El is felejtettük, hogy lesz “nemzeti petíció”
https://preview.redd.it/zoe757c5lggg1.jpeg?width=639&format=pjpg&auto=webp&s=de1be3df3ae13efab5709342f755e8138538ead9
Ha nem teszik a vasút élére, akkor nem lenne utazó takarító és eddig sem mosták volna össze a vasút állapotát a fidesszel. Most viszont annyira nagyra volt a kamu propagandájával, amit Balásyval hirdetett (pedig az utasok nem szeretik az utazó takarítókat), hogy a legkönnyebben megvehető szavazóikba is belerúgott. Szép volt Jani, meg az is, aki oda tette egy sima káder helyett.
Van egy nagyon kedves roma ismerősöm, akivel még anno együtt táncoltam. Azt hittem, hogy csőfideszes, erre kirak egy képet a cigányozás után MP-vel.
Éppen IC-n ülök az előbb 2 takarító (romák) jöttek el mellettem és hangosan mondták hogy a cigány csak szart pucolni jó a vonatokon. Szerintem elég mélyre ment most ez nekik! Nagyon helyesen..
Úgy sejtem nem erre számított Orbán Viktor, amikor azt mondta, nézzük meg az alábontásokat.