Jak myślicie – Czekolada spadnie czy nie, bo: “Konsument już się przyzwyczaił do 80gr tabliczki za dychę hahaha…”

Mysibrat

15 comments
  1. Jak przeczytałem za pierwszym razem, to nie zrozumiałem. Chyba autor chciał napisać “tabliczka 80g”. Ale tak zgadzam się, pewnie spadnie symbolicznie, z 10 do 9zł.

2. Nie spadnie. Bo mają zapasy drogiego kakao.
    Jeżeli cena utrzyma się przez rok, do nowych kontraktów( o ile są roczne), to może.
    Podobnie jak z masłem. Kostka masła kosztowała już prawie 10 zł :). Kostka zakichanego masła. O. Albo pszenica 3 lata temu. To te był dobry, światowy wał.

3. Oczywiście, że nie spadnie. cena surowca ma mało do ceny retail w dzisiejszych czasach. Wystarczy spojrzeć na ceny paliwa i bryłki ropy.

Jak cena surowca idzie w górę to jest dobra wymówka żeby podnosić ceny, przecież nikt sie będzie wykłócał bo ma to sens, a jak cena spada to producenci siedzą cicho i zostawiają ceny jakie były.
    Zwykły zjadacz chleba nie ma czasu ani chęci śledzić cen surowców i bankowo nie wyjdzie z tego powodu na ulice protestować. Bizns is bizns

4. Eee, może chociaż wrócić gorzka czekolada? (czyli taka co jest min 85%, bo 60% nie jest gorzka)

5. Nie spadnie, pomijając już wszystko inne co wpływa na koszta produkcji, zainwestowali już w drogie kakao. Może nawet umowy podpisali na zakup po wyższej cenie, więc jakoś muszą się odkuć. A weźmy jeszcze pod uwagę, że pozycja złotówki niepewna, dzisiaj coś słyszałem o nowym banknocie 1000zł, to cena powinna jeszcze podskoczyć. Zaraz znowu, tfu tfu, będzie jak przed dewaluacją, będziemy zarabiać w milionach… Albo nie, dalej w tysiącach ale ceny pójdą w miliony. Skurczybyki

6. Jeśli spadnie to nie o tyle o ile spadła cena kakao i na pewno nie wróci do cen sprzed wzrostów.

7. Spadnie jeśli ludzie przestaną kupować z powodu wysokiej ceny.

8. Ktoś w dwóch słowach powie dlaczego nagle tak wzrosła, a pare miesięcy później aż tak spadła? Bo myślalem, że to jakiś efekt ocieplenia klimatu, że ciężej uprawiać kakao, analogicznie jak z kawą.

9. najzabawniejsze, że biała czekolada podrożała tak samo jak ciemna XD

10. Jeśli ma spaść to cena surowca musi utrzymać się na niskim poziomie. Jeśli tak się stanie, to strzelam, że z rocznym czy dwuletnim opóźnieniem cena spadnie.

Podobnie było z sokiem pomarańczowym. Jak cena surowca skoczyła o 100% to ceny w sklepach tak samo. Za chwilę surowiec staniał do poziomu sprzed tego piku a cena w sklepach utrzymywała się jeszcze przez kilka miesięcy. Dzisiaj już jest względnie normalna.

11. Nie… To jedynie stwarza szanse dla konkurencji która i tak po 2 latach będzie kupiona przez Nestle.

12. Przede wszystkim niech poprawią skład tych produktów z czekoladą, które się zgównowaciły w ostatnich latach.

Leave a Reply