Taky vás znepokojuje, jak stále větší množství lidí je zaseknuto v bipolárním vnímání reality (na obou stranách) a v důsledku toho šíří i naprosto zjevné nesmysly a lži, nebo naopak ignorují realitu a fakta, která jejich světonázor nepodporují? Tady je pěkně popsáno, jak to vzniká. Jen zůstává otázka – co s tím?

BeautifulOk3783

12 comments
  1. Protože lidi nejsou racionální bytosti. Každý z nás podvědomě hledá důkaz toho, čemu už v hloubi duše věří a říká tomu “pravda”.

2. Protože přiznat si po letech, že jsi vlastně v něčem neměl celou dobu pravdu, hrozně bolí. A mohlo by to dokonce znamenat, že nejsi dobrý člověk.

Člověk, který je takové sebereflexe schopen se do takové situace většinou ani nedostane. Protože svůj názor průběžně upravuje na základě dostupných informací.

No a ten zbytek se prostě v nějaké pozici zabarikáduje a nehne s nimi nic.

3. Velmi to souvisí s tím odkud jedinec pochází i jaký získá rozhled a hlavně jakým způsobem ho získá. Často papouškuje naučené “vědomosti” ze školy aniž by je plně chápal nebo povrchní zkušenosti ze svého života. V nejhorším případě papouškuje názor davu.

4. a sa divis kazdu chvíľu tu niekto orekruca pravdu ako sa komu hodi ze potom ludia neveria

5. Co s tim? Nic. Protoze hlavni problem je, ze lide prestavaji verit zpravodajskym mediim a ty tomu jdou do urcite miry na ruku tim, ze se snazi tlacit nekterou ze stran sporu. I kdyby jenom kvuli tomu, aby byly prijmy z klikani… Ze to delaji i alternativni media – no jiste. Ale ty tlaci veci, kterym ty lidi veri a proto tam jdou. Pokud by zpravodajska media byla opravdu nestranna a neutralni… tak je malokdo cte 🙂

Muj oblibeny priklad je Duch Kyjeva. Zapadni media rozebiraji s ruznymi byvalymi vojenskymi piloty, proc je to fabulace a jaka je to pitomost. Nase media otisknou tiskove prohlaseni Ukrajinskeho velvyslance, ze Duch Kyjeva existuje! A pak se divi, ze lidi ctou alternativni media, kdyz nasim nemuzes ani verit zpravu o takove blbosti.

A takhle se tech prikladu da najit hromada a jak clovek ztrati viru v mainstream, tak se uzavre v bubline, ktera mu jeho pravdu bude potvrzovat, protoze z toho ta bublina ma prachy.

Chces z toho ven? Tak to veru netusim, jak udelas, protoze to bys musel najit skutecne nestranne novinare, zaplatit je a pak po nich chtit nestranne clanky. No a bez clickbaitu proste nebudes mit ctenost, takze to bude muset nekdo platit 😉 (a jsme u jadra pudla)

6. Protože mají namrdáno v hlavě. A to není o vzdělání, viděl jsem video s pasákem z Pákistánu co neuměl číst a psát, jednou v životě byl ve městě, Karáčí, a přesto byl schopen tak nějak po svém, co vidí a co se píše v koránu pochopit princip Pale Blue Dot od Sagana, nebo tak nějak princip vesmíru. A to v těch videích vystupuje borka z vesnice co se bojí solárních panelů, protože přitahují k zemi slunce a tak to chlapi z vesnice rozmlátili. A nějak tak normálně bere že občas dostane od chlapa na budku. A přesto mi tihle lidi přijdou často chytřejší než to mamrdi okolo co čumí do telefonu a v diskusi se opírají o video z TikToku. Přehlcení sračkama co jim vyjebavaj mozek.

7. Poprvé jsem si toho všiml u případu kyle rittenhouse. Odsledoval jsem celý soud a fascinovalo mě jak světová média lhala o faktech případu které tam byla jasně prokázána.

8. Část z nich jsou duševní mrzáci, kteří chtějí být jen zajímaví a někam patřit. Proto Pavel vyfotí pokoj = je to AI a podobný hovna, nad kterými musí příčetný člověk minimálně pozdvihnout obočí.

9. lidi chtej byt soucasti neceho a kdyz to neco podporuje jejich svetonazor tak jim je jedno jestli to je pravda nebo lez. No a internet jim dava vetsi dosah, driv by tim otravovali tak maximalne rodinu,sousedy, kolegy v praci a kamose v hospode.

A proto si muzeme cist o tom ze pavluv pokoj je produkt ai nebo ze turek domlouva kseft s obilim na iranske ambasade.

10. Ne, to mě vůbec neznepokojuje. Daleko víc jsem znepokojen tím, že lidé mají tak silnou možnost ovlyvňovat cizí životy přes demokratické volby. Taky mě daleko víc znepokojuje, kolik lidí si v poslední době začalo myslet, že jsou ti dobří, protože jim média nakecala, že volí ty “dobré”, “uvědomělé”, v podstatě “lepší” politické strany.

11. No nic, mínusky za radar, co by viděl až na Írán už jsem dostal…

Leave a Reply