Jestem fanem tego, jak system kaucyjny działa w Niemczech, ale widząc że w Polsce ma on opierać się na automacikach stawianych w Żabkach i supermarketach, wiedziałem że to nie ma szans. Jestem lekkim ekoświrem i naprawdę bardzo chciałem ale nie udało mi się zwrócić butelki. Wiedząc jak wiele Polaków podchodzi do tematu sortowania śmieci obawiam się że ten system jeszcze bardziej ich zniechęci do robienia czegokolwiek.

realdrzamich

6 comments
  1. Poprosiłeś o pomoc tak jak jest napisane? Ja jak byłem w Żabce gdzie automat nie działał to pan na kasie wziął ode mnie butelkę. Ale nie chce mi się ich nosić do sklepu, wolę wyrzucać do śmietnika

2. System kaucyjny dziala bardzo dobrze tak jak zaplanowano. Giganci FMCG mieli zarobic setki milionow i zarabiaja. Ty to akurat jestes malo wazny w tym wszystkim.

3. To jest dowód anegdotyczny. Ja z kolei oddaję w Lidlu i ani razu nie miałam problemów.

4. jakieś 90-99% sklepów nie przyjmuje tego gówna. Kolejna ustawa pisana na kolanie. Co za debile pracują w sejmie?

5. Klasyka gatunku, miałem 30 butelek które kupiłem w Dino przez prawie tydzień próbowałem u nich je oddać i tak samo butelkomat był ciągle przepełniony, a w kasie mieli na mnie wywalone, nie odbierzemy pana butelek i co nam Pan zrobi…
    Na szczęście były to butelki po żywiec zdrój i wziąłem je do biedronki i pani ręcznie je skanowała i wrzucała do swojego kartonika na butelki i wydała bon na zakupy.

Leave a Reply