Lep pozdrav,

Mam sosede ki me nenehno zbujajo pred 8. Zjutraj z zbijanjem, premikanjem stolov, tek otrok po stanovanju itd…

res mocno se vse slisi dol do mene in mi gre orng na zivce.

Sem napisala zelo prijazno pismo kak mesec nazaj, ce se lahko umirijo ker je hrup neznosen, da vem da ne morem zahtevat popolne tisine ampak vsaj ob urah ko se naceloma se spi.

Ker sem dosti mlajsa nevem ce bo zaleglo, da sama pridem gor in jim kaj recem.

Hvala

Edit: za vse k pravte da se neda kontrolirat otrok https://youtu.be/ByA3AdmNm0s?si=JAWyTdkvjWFJZrjG

Otroci so pametnejsi za kokr jih mate. Lp

i_lik3_b00bs

26 comments
  1. Pogruntaj, kdaj otroc gredo spat po kosilu al pa zvečer. Pa takrat ti malo nažigaj karkoli, bodo hitro na zvoncu 🙂.
    Sej vem, bogi otroc, “collateral damage”

2. Se ti ne zdi, da malcek pretiravas? Ce bi blo pred 6:00 zjutraj bi razumel. Pred 7:00, ok, recimo, da si delal/a celo noc in rabis spanec. Ampak 8:00?

3. Sam imam majhne otroke in bi si tudi kot starš želel, da bi spal do osmih. Pri otrocih je tako, da imajo rutino in če se vstaja čez teden ob 6ih (nekateri celo ob 5ih zaradi služb), potem je isto čez vikend.
    Vem, da je moteče, samo za otroke je normalno, da tekajo okrog in kot starš ne moreš kaj veliko narediti, z majhnim se na tak način ne moreš pogovoriti. V bloku se pa vse skupaj x10 sliši.
    Tudi jaz nisem teh stvari razumel, dokler nisem imel otrok

4. A je problem, da je premal izolacije v tlakih? Otroke težk umiriš, ker niso to psi ali mačke… če so majhni, se igrajo pri tleh. Kdaj igrače padejo, še govorijo glasno, jokajo, ipd. Lahk jih prosiš, če so vsaj mal tišji zjutri v spalnici, da vsaj tja ne slišiš hrupa na soboto ob 6:00…

5. Zamaške v ušesa in problem bo rešen. Večina otrok je razigranih in jih je težko umiriti plus slaba izolacija starejših blokov.

6. Ob osmih zjutraj je svet že konkretno zbujen. Prvi val bujenja, raznašalci časopisov na frčotih, so že opravili svoje do takrat. Drugi val, smetarji, skoraj zagotovo tudi. Osem je bolj ura za dostavljavce, da vozijo v rikverc s kombiji.

Če nimaš nič od tega pa te zbudijo šele otroci ob osmih, potem imaš srečo. Razumem, da bi se ti spalo dlje, ampak to res niso več ure, ko lahko upravičeno pričakuješ popoln mir. Da ne boš preveč razočarana, če ti ne ustrežejo.

7. Težko otroku dopoveš naj ne teče in hodi potiho…

8. Kdor na nedovoljen način med 22.00 in 6.00 uro moti mir ali počitek ljudi s hrupom in ne gre za nujne interventne-vzdrževalne posege, se kaznuje z globo od…

Sori sestra ob osmih se ne spi več.

9. Dokler je pred 8 zjutraj in ne ob 9 zvečer z muziko…. Če si utrujen počivaj zvečer ne zjutraj ko se dela.

10. Sredi dneva pricakovat, da bodo otroci pr mir pa risanke gledal je cista zabloda.

Ce se ti to pogosto dogaja pred 6.00 bi lahko prijavila, prisli bi kapsi, vidl da majo dojencka in enga toddlerja, pa bi tvojo vase zagledano rit vprasali po zdravju.

Ce se dogaja po 6. uri, lahko pises pisma, eseje, gres se gor pomenit, pa bos vidla kako te bo fotr steral v tri krasne tja odkoder si prisla.

Glede na to da si verjetno okoli 20, pa bos imela mogoce nekoc svoje otroke, se ti zna vse lepo duplo vrnt. Pa bos pol takrat iz prve roke preverla tvoje simple minded metode, da ne vidis problema, da otroka pac vzgojis. Kokr da bi mogl sam ta prav gumb na daljincu prtisnt, pa bi blo dobr. Pa ne bo nic pomagal in poleg vsega sranja, bos spodaj imela se eno smrkljo, ki ti hodi tezit, ker sredi belega dneva ne more spat.

11. Jožica ti si zblojena. Problem je v tebi, ker hočeš okolico spremeniti sebi v prid. Že v prvi uri terapije, ti povedo da nemoreš manipulirati okolice.

To da si šla pismo pisat je beyond iditozem.

Predlagam ti da se preseliš v najvišje stanovanje in rešiš tega

12. Ko začneš pisati pisma, se zazri vase in se vprašaj, zakaj si prišla v to situacijo. Predlagam, da uporabiš kakšen Tinder, če drugače ne gre. Ti bo potem bolje in boljše boš spala. Verjamem, da zna biti tečno.

13. Tale post bos 100% komplet izbrisala najkasneje, ko dobis prvega otroka in ko dopolni 2 leti; bos potem videla o cem ti vsi tu gor razlagajo ☺️

14. Se poplnoma strinjam s tabo in ne razumem kaj se dogaja s komentarji. 8 je cajt za spanje in absolutno prezgodaj za razbijanje.

15. Jaz popolnoma zastopim, ker sem enako spodaj. Po stanovanju tečeta že od 2015, ko so se vselili, ko sta bila stara 2 in 4 leta.

Poglej ti to, tečeta še danes, pa bosta enkrat letos že 13 in 15 let. Lahko povem, da jaz nisem tekel po stanovanju odkar pomnim, spomin imam pa do nekje 6-ega leta. Tudi v šoli se ne spomnim da bi kdo tako tekel pri 13 letih, 10 let OK.

Zdaj se sicer nekaj umirjata, ampak to lahko da je samo prehodno obdobje. Najhujša je bila puberteta, ki se je začela oktobra 2024. Spet glasno premikanje stolov, kot sta počela že kot otroka 2015 do nekje 2020, samo da tokrat ne tako naglas, ampak enako pogosto.

Jaz mislim da mora tukaj iti za ADHD, ker to meni ni normalno.

Poleg tega pa še do sedaj nista slišala za TV in računalnik, tako da je to še en razlog zakaj tečeta po stanovanju. Čeprav mi je vseeno čudno da se vsaj ne učita ali pa igrata z igračami (OK, za to je vsaj starejša zdaj že malo stara).

Mene sicer ne zbujajo, ker imam slušalke za spanje soundcore Sleep A20, ki proizvajajo zvok dežja. Se pa vseeno malo sliši moje domače, ko naglas zapirajo vrata in zunaj premikajo smetnjake. Ampak zgornjih se pa ne sliši.

16. Mam isti problen. Otroka ne peljeta nikamor. Star je ze 4 leta, v teh 3 letih odkar sm kle, ga je dvakrat peljala na sprehod ven. Vrtec skippa usak mesec usan en teden, ker zboli za vsak drek. Le zakaj, ce je skoz notr. Otrok se zbudi kdaj tudi ob dveh zjutraj jn prvo zacne laufat po fletu in razbijat. Jaz kot otrok nism nikol laufal po stanovanju. Aja pazi to, to je hisa, z dvoriscem. Na dvoriscu je bil dvakrat poleti. Spat ga dajo ob osmih zvecer, nevem zakaj, in on se zbudi ob 7ih in zacne laufat in razbijat. Ko berem komentarje boomerjev ki hodjo spat ob 9ih in ustajajo ob petih zjutraj, me prime srat. Za njih svet zacne delat ob petih in moramo biti ze vsi pokonc. Mislejo da se kruh v trgovine spravi in nardi na severnem polu z pomocjo palckov in vil. Ne razumejo da nekateri delajo pozno zvecer in ponoci, in nam mecejo pod noge da smo cudaki in lenuhi ker hocemo spat do 10ih zjutraj. Slovenija pac. Najrajs man ko majo poleti kmetje veselice do treh zjutraj, z nabijanjem muzike da se jo slis do naslednjega mesta, in potem zacnejo ob 7ih zjutaj drva zagat, češ da si ti lenuh ker rabis 8 ur

17. Ni optimalna resitev, ampak zamaski za usesa pomagajo. Mogoce se posebej cez vikend, ko si lahko privoscis malo dlje spat. 

18. Dobim občutek ob branju komentarjev, da je veliko mišljenja, da “če moram jaz to prenašat, morate vsaj toliko ali več kot jaz”.
    Če bi pes lajal in ne otroci, bi se pa čez psa pljuvalo.

19. Če ne pomagajo čepki, potem najbolje da si kupiš hišo ne stanovanje.

20. Iz izkušenj, taki se ne bojo spremenili, lahko pa vseeno probaš it gor pa jim poveš? Če si ne upaš sama pa prosiš koga da gre s tabo mogoče. Sicer pa razen čepkov nimaš veliko opcij tukaj.

21. Mene tud sred noči otroc zbudijo, velikokrat tud ob 6ih zutri ( ker pač za vikend normalno da imam željo za daljši spanec ) .

Ko smo bili mi otroc smo mogli bit tiho če smo se zgodi zbudil ko je večina ostalih še spala, smo mogli šepetat pa “po prstih” hodit. Tud pri mlajših letih nismo nikol ropotal, pa smo bili jaz, brat, obe sestrični pa bratranc. Sam pri nas ni bilo razvajanja ko se je šlo za to kje je treba mejo potegnit, ja imel smo se fajn pa igral ampak kar je bilo vzgoje je bilo pa vzgoje in pika, ni bilo tle popuščanja.
    Starši in stari starši so bili strogi ampak ljubeznivi, so vedli da ljubezen ni samo popuščanje pa da moraš tud kot starš biti kdaj ti tisti “grdi” raček da pokažeš kaj je prav pa kaj ni pa čeprav to boli.

Vsekakor obstajajo vzgojne metode da se problematika vsaj malo ublaži tud pri mlajših otrokih. Nihče ni rekel da je vzgoja otrok enostavna. Spoštujem starše ker to je res veliko enega odpovedovanja za dobrobit otrok v svojem času, denarju in nenehni pozornosti in odgovornosti. Svoje življenje posvetiš in daš za svojega otroka. ( no če nisi bogataš ki si lahko privošči varuško )

Nevem zakaj nekateri predlagate spremembo službe. Nekdo mora tud nočno službo opravljat za dobrobit družbe. Ti lahko službo opustiš ampak potem bo nekdo drug moral isto delat pa upat da ne bo imel otroškega direndaja ob 8ih zjutraj. Preložiš svoj problem na naslednika, to ni rešitev izvora problema karkoli že to je.

Čepki za ušesa znajo biti presenetljivo učinkoviti. Samo tud ni vsak čepek za ušesa enako učinkovit tako da je smiselno mal probavat. Pa vem da traja tud kar nekaj spancev preden se navadiš z čepki spat. Lahko vsaj v zimskem času daš gor tud kapo/trak za ušesa ( ja vem neumno se sliš ) v kombinaciji z čepki in to še malo bolj dodatno ublaži zvoke, mogoče malo pomaga tud to če imaš nižjo blazino da nisi zarad kape preveč visoko za dober spanec. Lahko si daš tud kakšno glasbo na ponovitev ki te pomirja npr zvok kamina ko se sliši ogenj ali pa dež ( na youtubu lahko daš desen klik pa imaš možnost “loop” ; da ponavlja ).

Verjetno kaj dosti drugega ne moreš narediti, si pisala na lep način jim, zdej pa probi še sama si mal pomagat. Da bi pa zdej lahko nevem v kaj jih prislila jih tako ne moreš samo skregala se boš za brezveze. Na sploh je pa dobr se čim manj vtikat v zasebne zadeve drugih če se le da.
    Starši dandanes pač se veliko odpovedujejo in so čustveni in je zelo težko karkol jim povedat ker bodo dojel to v smislu da jim “pametuješ” pa imajo po svoje prav ker je težko nekomu nekaj govorit če sam ni bil nikol v tem. Praviš da si mlajša in ja tud to vpliva na to da te bodo še toliko manj poslušali nažalost, si bojo mislili kaj pa ta tamala ve. Večina ljudi nekako sodi druge po starosti ko gre za take zadeve.

Sam v tem istem smislu se mi zdi tud mal neumno kako nekateri ki so srednji al pa višji sloj pametujejo nižjemu sloju k ne vejo kako je biti nižji sloj. Ampak to je že druga tema.

Kar lahko še narediš je na lep način potarnaš o svoji situaciji tudi delodajalcu, mogoče se lahko zmenita da greš namesto malice pol ure prej domov ali pa kaj podobnega, da vsaj pol ure prej lahko greš spat pa imaš vsaj pol ure več spanca. Pa če je več izmen da če te lahko da v kakšno drugo izmeno, oziroma da se ti izmena prej začne pa prej konča. Vsaj mal prilagodljivosti. Sam ja najprej mu samo potarnaj povej kaj vse si že naredila da bi sama rešila situacijo pa potem počakaj da vidš kaj ti on reče, pa če ne predlaga ničesar mu ti povej kaj bi ti pomagalo pa če ne veš če bi bilo to mogoče. Izgubit nimaš nič, bo pa verjetno tako kot pri večini delodajalcih: ko jih ne briga nič sam da te lahko 100% izkoristijo. Ampak ja mogoče imaš srečo pa ti vsaj mal pride delodajalc naproti.
    Če si tiho pač ne bo nikoli nič, tako pa vsaj ve da te to tare pa bo mogoče malenkost bolj razumljiv. Čeprav višji sloj ima skoraj vedno težave pri razumevanje nižjega sloja tako da ja nevem. Odvisno od čustvene inteligence delodajalca.

Vso srečo, sporoči če ti je karkol pomagal.

Leave a Reply