Velmi podnětná analýza od Petrose Michopulose v rozhovoru v TN:

https://www.youtube.com/watch?v=TjUB4XE_sVA

Následuje přepis Michopulosových myšlenek pro ty, kteří to celé nechtějí sledovat.

Edit:

TLDR: Macinka je pod tlakem sponzorů Motoristů, kteří chtějí Turka ministrem, a sponzoři Motoristů jsou drsní týpci, co si udělali základní kapitál v devadesátkách a rozhodně jim nechceš dlužit.

(Děkuji u/According_World_7713)

Petros Michopulos:

Já si myslím, že v první řadě jsme svědky docela velké tragédie Petra Macinky, která ještě podle mě bude pokračovat. Dostal se podle mého názoru do neřešitelné situace a z toho pramení to, jakým způsobem se ji snaží vyřešit. Já si totiž myslím, že v tom příběhu není tím hlavním vydíraným prezident republiky. Je úplně jedno, jestli tomu budou členové koaličních stran říkat vydírání – protože taky máme ještě trestný čin útisku, takže buď to bylo vydírání, nebo útisk – ale tím hlavním vydíraným je bohužel Petr Macinka.

Ukazuje se, že to je veliký problém, když se lidé podobného typu z podobného prostředí dostávají do vlivných politických funkcí. Já musím říct, že ta neurotická reakce Petra Macinky v těch SMSkách je podle mě za hranou zákona v několika okamžicích. Jeden je ten, o kterém se diskutuje, a druhý je ten, který před několika lety vyšetřoval koaliční partner (nebo předvolební partner) Petra Macinky, Robert Šlachta. A to je nátlak na to, aby za nějaké politické ústupky získal místo ve vládě. To je přesně to, za co Robert Šlachta tady shodil vládu Petra Nečase. Petr Macinka si přesně o toto říká Petru Kolářovi v těch SMSkách. A ve stávajícím vedení Vrchního i Nejvyššího státního zastupitelství dnes sedí lidé, kteří tento právní názor zastávají. Takže je otázka, jestli neobviní Petra Macinku z něčeho podobného, jako kdysi Robert Šlachta bývalé poslance ODS.

To je jedna věc. Druhá věc – samozřejmě Petr Macinka je určitě pod velikým tlakem jak Filipa Turka (který v pondělí definitivně zjistil, že sice bude vládním zmocněncem na Ministerstvu životního prostředí, ale bude tu funkci dělat zadarmo, a to si asi nepředstavoval), tak si myslím, že pod největším tlakem je Petr Macinka a taky Filip Turek ze strany svých sponzorů a mecenášů. Ti stáli a stojí v pozadí Motoristů a určitě se nežinýrují používat velmi drsné metody, protože to jsou lidi, kteří pocházejí z prostředí Radovana Krejčíře a podobných lidí. A ti nedostali to, co chtěli. To znamená, nedostali Filipa Turka ve vládě – to byla ta jejich investice – a Petr Macinka nedoručil tady to plnění. Podle mě je pod velikým tlakem těchto kruhů, je z toho velmi nervózní a z toho pramení chyby, které podle mě vedou k tragickým konáním, která jsme viděli v té reportáži a vidíme je v médiích.

A na Andreje Babiše už ani tlačit nemůže. Podle mě Andrej Babiš jim řekl, že ho to nezajímá. Andrej Babiš je příliš chytrý na to, aby se tady do těchhle „galerkovských her“ zapojil. Takže ten jim prostě v okamžiku, kdy Petr Pavel řekl, že Filipa Turka nebude jmenovat, řekl, že tím to pro něj skončilo. A jestli chtějí Filipa Turka na ministerstvu, tak ať se domluví s prezidentem sami. A tady vidíte, jak se to Petr Macinka pokouší dělat. Pokouší se to dělat metodami galerky, protože prostě je evidentně pod nějakým tlakem, který asi není příjemný.

Já bych tady použil citát Petra Pitharta z nedávné doby, který říkal, že máme vládu trestanců a polotrestanců. A Andrej Babiš si prostě nemůže vybírat. Andrej Babiš se nemůže dostavit k tomu soudu v Praze, takže do doby, než nebude vydán, tak bude hrát tuhle roli člověka, který si musí nechat líbit všechno. A když se něco stane, tak on se schová někde v kanceláři ve Sněmovně a maximálně vydá nějaký tweet o tom, že by se mělo jednat a takovéhle nesmysly.

Já si myslím, že i Andreji Babišovi musí být jasné, že po těch SMSkách a po té tiskovce… Já si nedokážu vůbec představit, že by proběhlo v nejbližších dnech nějaké trojstranné jednání mezi prezidentem a premiérem, u kterého by byl Petr Macinka. Myslím si, že prezident by byl blázen, kdyby dopustil, aby Petr Macinka byl na takovém jednání. Tím by mu dodal kredit a vytáhl by ho na svoji úroveň, na které není. To znamená, pokud nějaká jednání, která by měla tu situaci vyřešit, mohou nastat, tak to můžou být pouze jednání mezi premiérem a prezidentem, na kterých Petr Macinka nemá co dělat. Protože protokolárně není na téhle úrovni a netýká se ho to – to je věc premiéra a prezidenta.

Asi není tajemstvím – a lidi, co ho znají, vypráví a znají spoustu historek o stravovacích návycích Petra Macinky, obzvláště v pozdních večerních hodinách, takže o to to bylo ještě okořeněné […) Ale samozřejmě není pravda to, co slyšíme občas na sociálních sítích od vládních politiků, že to je standardní komunikace, že oni si taky takhle píšou a že nestandardní je to zveřejnění… Tak to jsou samozřejmě bohapusté lži, to není pravda.

Ten slovník, který tam používal Petr Macinka, je slovník galerky. A vydírání probíhá vždycky utajeně. To znamená, vy se zbavíte vydírání tím, že to zveřejníte. To, co udělal prezident republiky, je naprosto správný postup. A pohádky o tom, že to je nějaké porušení listovního tajemství, co jsem dneska někde slyšel od někoho z vládních politiků, jsou opravdu jenom pohádky a damage control, který má zastínit to, že ve vládě sedí ministr zahraničí a (ve dvou funkcích) ministr životního prostředí – člověk, který zjevně je pod tlakem divných lidí, kteří po něm chtějí splátku dluhu. On neví, jak to má řešit, tlačí na něj Filip Turek a on se prostě uchyluje k takovémudle slovníku, který je velmi nestandardní. A já se vůbec nedivím, že prezident republiky reagoval tak, jak reagoval.

Je to otázka spíše na policisty, kteří už by ten obsah zpráv měli mít vlastně ve svých rukou. Já si myslím, že Petr Macinka má strach, to na něm bylo vidět. Jestli to bylo vydírání, nebo útisk, už zjevně řeší někdo jiný a nebude se rozhodovat podle toho, co si myslí nebo nemyslí Petr Macinka.

Já si myslím, že tam je mnohem důležitější ten druhý aspekt: to, že si Petr Macinka – s vědomím, že komunikuje zprostředkovaně s prezidentem republiky, to z těch SMSek je zjevné – výměnou za nějaký typ chování řekl o místo ve vládě. Což je u nás v minulosti trestně stíhaný čin a trestně stíhali ho lidé, kteří dneska vedou státní zastupitelství. To znamená, jestliže to byl trestný čin před 10 lety, tak je otázka, aby se zeptali Petra Macinky, jak to teda myslel. Já si myslím, že Petr Macinka se snažil se slovníkem podsvětí vyobchodovat pro svého kamaráda místo ve vládě. Takhle jednoduché to je podle mě.

Já nevím, co čekal Petr Macinka. Myslím si, že jsem několikrát v minulosti říkal, že Petr Macinka není člověk, který má vymyšlené své chování na několik tahů dopředu. Každopádně Petr Macinka dneska na tiskové konferenci řekl, že počítal s tím, že ty SMSky budou zveřejněné. Takže věděl, co dělá, a počítal s tím, co se stane. Co teď říká, už je jenom kontrola toho stavu, do kterého se dostal.

Podle mě si samozřejmě nemyslel, že budou zveřejněné, ale když už to řekl, tak až to bude někdo vyšetřovat, těžko to bude moct popřít. Co čekal nebo nečekal, nevím. Nevím, na co je zvyklý Petr Macinka z Institutu Václava Klause nebo na co je zvyklý z večírků s lidmi, kteří stojí v pozadí Filipa Turka, kteří v minulosti obchodovali a kamarádili se s Radovanem Krejčířem. Já se v takovém prostředí nepohybuju. Třeba si myslel, že to bude fungovat. Třeba v podsvětí takovéhle věci fungují, ale je velmi dobře, že to prezident republiky zveřejnil. Protože jak jsem říkal před chvílí: vydírání funguje do okamžiku, než ho zveřejníte. To vám řekne každý policajt – když vás někdo bude vydírat nebo vám bude vyhrožovat, tak jediný způsob, jak se z toho dostat ven, je, že zavoláte policii. V případě prezidenta, že to zveřejníte. To je jediná obrana proti tomu.

Jestli Petr Macinka počítal s tím, že mu to vyjde? Možná jo. Ale to jenom potvrzuje to, jak naivní a nezkušený prostě je. A že bohužel žijeme v době, kdy tihle lidi se prostě dostali nějakou náhodou k obrovské politické moci. A tou náhodou je jediná věc: že Andrej Babiš nechce jít se postavit před soud a čelit spravedlnosti. Kdyby Andrej Babiš nebyl v takovéhle situaci, tak by se ty věci děly jinak. Ale znovu opakuji, co říkal Petr Pithart: máme vládu trestanců a polotrestanců. Prostě tak to je, to je realita. Tak se nedivme, že tihle lidi používají slovník prostě galerky.

Myslím si, že Petr Macinka samozřejmě nebude rezignovat, protože pořád se cítí pevný v kramflecích, protože drží… já nevím, kolik mají Motoristi poslanců, sedm nebo osm, kteří jsou potřeba pro to, aby Andreje Babiše nevydali. Tak to se určitě nestane.

Myslím si, že Andrej Babiš nechce takovýhle konflikt takové intenzity s Pražským hradem. Myslím si, že nepotřebuje nic takového teď. A samozřejmě, kdyby ten konflikt vypukl, tak by to nebyl jenom konflikt s Pražským hradem, byla by to jiná úroveň konfliktu i s opozicí ve Sněmovně. Takže by se dramaticky vyostřila ta jednání oproti tomu, jaký byl plán ze strany opozice – to znamená být konstruktivní opozicí, věci, které dávají smysl, normálně projednat a schválit a o ostatních se třeba pohádat. V takové situaci (konfliktu) bychom se dostali do něčeho podobného, co jsme viděli v minulé Sněmovně, protože ten konflikt by byl veliký. A protože prezidentské volby se blíží, tak by ta intenzita se zvyšovala, a to Andrej Babiš podle mě nechce. Tak to je první věc.

Druhá věc – myslím si, že je definitivně vyřešeno, že Filip Turek nebude nikdy (minimálně do zvolení nového prezidenta, pokud by jím nebyl Petr Pavel) ministrem v této vládě a v žádné jiné vládě nebude ministrem. A Petr Macinka tu situaci bude muset nějak řešit. A hlavně, kdo ji bude muset řešit, bude Andrej Babiš, protože mu to komplikuje život nejenom s prezidentem, ale i ve Sněmovně. A on tyhle věci prostě nechce. Uvědomte si jednu věc: Andrej Babiš, ať si o něm myslíme a říkáme co chceme, je vlastně maloměšťák z Bratislavy. Tohle je slovník, který podle mě je přes čáru i pro něj.

Velká část voličů hnutí ANO volila Petra Pavla v prezidentských volbách. A co je důležitější, drtivá většina voličů Motoristů volila Petra Pavla v prezidentských volbách. Takže ono se to nějak projeví. A to, že si to Petr Macinka neuvědomuje, protože je nováček a amatér v té politice, je jedna věc. Ale kdo si to uvědomuje, je Andrej Babiš. A on bude kočírovat tu politiku té vlády a bude chtít nějakým způsobem tu situaci a komunikaci s Hradem vyřešit. Prostě on nechce takovýhle typ konfliktu. On má úplně jiné zájmy v té vládě než Petr Macinka. Petr Macinka, protože je odchovancem Institutu Václava Klause, prostě chce vést ty „MAGA trumpovské“ kulturní války. A na to Andrej Babiš není zvědavý. Andrej Babiš chce dělat byznys. Tohle jsou pro něj úplně nesmyslné konflikty.

Do hlasování o jeho vydání toho moc nevyřeší. Podle mě bude hrát to, co jsme viděli celý den – že se bude schovávat a bude se to snažit vyčekat. Možná vyšle nějaký ještě další pozitivní signál na Hrad, možná sejde s prezidentem, těžko říct. A budou tu věc nějak řešit. Protože pro Andreje Babiše tam je spousta problematických věcí. On udělal nějakou dohodu s prezidentem republiky. Na základě té dohody Andrej Babiš jezdí na summity Evropské unie a prezident na summity NATO. On by to musel změnit pod tlakem Petra Macinky? To asi by nevypadalo úplně dobře.

On je pod tlakem dneska toho, že Petr Macinka lže na tiskových konferencích o tom, že prezident republiky se dostal mimo ústavu. Není to pravda, je to jenom výklad Petra Macinky. To není stanovisko vlády ani nikoho dalšího. A pokud má Petr Macinka pocit, že se prezident republiky ocitl mimo ústavu, tak těžko může jako ministr zahraničí z toho vyvozovat nějaké důsledky. Protože jediný způsob, jak takovou situaci může řešit, je, že podá žalobu k Ústavnímu soudu. Ale tu Petr Macinka nemůže podat, protože do jeho kompetencí nebylo žádným způsobem zasahováno. Bylo zasahováno možná (podle názoru Petra Macinky) do kompetencí Andreje Babiše, a ten se tváří, že se tak nestalo, protože nechce podat žalobu k Ústavnímu soudu. Kdyby měl Andrej Babiš pocit, že byla poškozena jeho ústavní práva, tak by tu žalobu podal. A protože ji nepodává, tak asi ten pocit nemá. Má ho jenom Petr Macinka. To je málo.

Já bych jenom doplnil to, co říkal Vráťa Dostál. Tak jako jsme neměli takový konflikt, tak jsme taky neměli stranu, za kterou stojí tak prapodivné prostředí s tak prapodivnými vazbami, jako jsou Motoristi. To je taky novinka. Takže když máme stranu s takovýmhle pozadím, tak máme i konflikty s takovýmhle výsledkem.

K té minulosti – měli jsme tady spoustu případů. Já bych asi připomněl dva, ty jsou pro tu současnou vládní koalici nejzajímavější. Měli jsme tady neochotu Miloše Zemana jmenovat Jana Lipavského do funkce ministra zahraničí. A byl to Petr Macinka, který publikoval všude možně rozsáhlé komentáře na téma, že to je v pořádku a že prezident republiky má právo lidi jako Jan Lipavský ministry nejmenovat. To je jeden případ.

A druhý případ je případ právníka, teď jsem zapomněl jeho jméno… Koudelka, který je dneska náměstkem Jeronýma Tejce na Ministerstvu spravedlnosti. V podobných případech, kdy Miloš Zeman otálel se jmenováním ministrů nebo nechtěl jmenovat Michala Šmardu ministrem kultury za SOCDEM a nejmenoval ho, tak Koudelka měl rozsáhlé publikační výstupy na téma, že to je v pořádku. A to je člověk, který za tuto vládu dneska sedí jako náměstek. Tak ať se jde Petr Macinka zeptat pana Koudelky, jak to je z ústavnosti a neústavnosti prezidenta republiky. A ať si sám po sobě přečte svoje vlastní výstupy před čtyřmi lety, kdy na to měl úplně diametrálně odlišný názor a nemluvil o tom, že Miloš Zeman je mimo rámec.

Takže z toho vidíte, že to je naprosto účelový konflikt, naprosto účelová argumentace. A že skutečným důvodem není toto, ale je to, že jediným opravdu vydíraným v celém tom příběhu je Petr Macinka. Za kterým stojí sponzoři kampaně Filipa Turka a Motoristů, kteří chtějí po Filipu Turkovi – pardon, po Petru Macinkovi – plnění. A nemají ho, protože Filip Turek není ministr.

A Petr Macinka to ani nemůže řešit žalobou. Jediný, kdo to může řešit žalobou, je Andrej Babiš. A ten to nechce řešit, protože nechce ten konflikt. A hlavně mu je podle mě úplně jedno, jestli Filip Turek bude ministrem, nebo nebude. Prostě on těmi lidmi pohrdá a potřebuje se dočkat toho hlasování o nevydání. On nebude bojovat válku s Hradem kvůli Filipu Turkovi.

No podívejte se, Miloš Zeman samozřejmě v tom případě Pocheho si to celé úplně vymyslel, protože ministr vlády nepotřebuje bezpečnostní prověrku. Ten je prověřený ze zákona. Ale Miloš Zeman to tenkrát používal do veřejného prostoru, aby zpochybnil Pocheho. To znamená, stejně tak nepotřebuje prověrku Filip Turek, kdyby byl ministrem. Ale potřebuje ji jako zaměstnanec Ministerstva životního prostředí – všichni kromě ministra prověrku potřebují.

A protože Petr Macinka jako úřadující ministr moc dobře ví, že Filip Turek (kterému se válí miliony korun doma v trezoru a není schopný vysvětlit, kde je vzal) by nikdy žádný vyšší stupeň prověrky nedostal – to by ho tam ani nemohl zaměstnat zadarmo na tom ministerstvu – tak Petr Macinka snížil požadovaný stupeň prověřování u zaměstnanců Ministerstva životního prostředí, aby tam Filip Turek tou prověrkou nemusel procházet. Takhle jednoduché to je. Ale já jsem tady několikrát řekl, odkud pochází Petr Macinka a kdo za ním stojí, a mě tohle vůbec nepřekvapuje.

No Petr Macinka pojede dál. Pojede dál ten konflikt s Hradem, protože bude muset vykazovat nějakou činnost ve prospěch Filipa Turka, protože neplní závazky lidí v pozadí Motoristů. Takže bude aspoň vytvářet tenhle dojem. A Andrej Babiš se bude tvářit, že prostě se nic neděje, nějakým způsobem se pokusí uklidnit situaci s Hradem a pojede se dál. A až ho nevydá Sněmovna, tak možná přijde s nějakým racionálním trvalým řešením.

– Petros Michopulos, 29.1.2026, TN.

Tobby47

6 comments
  1. Než to dočtu, tak budou další volby. Nedá se to v dnešní moderní době nejak shrnout ? Petros se taky rád poslouchá, když dostane slovo

2. Já akorát nechápu, proč to jako musí být konkrétně Turek. Jestli je to nějaká akvizice, tak rušit CHKO podle toho, kde maj zrovna majitelé motoristů pozemky může snad jakejkoliv bílej kůň, Turek mi nepříjde jako nějakej intelktuální gigant, bez kterého se celá operace neobejde.

3. Lidi mají odkaz na video a stejně bulí, že neumí číst. Naučená bezmoc a blbota.

Jinak zajímavé na zamyšlení v kontextu shození vlády Nečase, pozice Nacinky a jeho pochybného prostředí.

Leave a Reply