Hej, jak w tytule, mam problem z pękaniem opuszków kciuków. Dolegliwość całoroczna ale nasila się w zimie, w mrozy na dworze.

Badania krwi w normie, dbam o nawilżenie – jak na zdjęciu: po myciu rąk Cicatopy, a na noc cremobaza albo tłusty Retimax.

Dermatolog zaleciła ograniczenie do minimum mycie rąk (mam lekką paranoję na tym punkcie) i pilnowanie nawilżania dłoni.

Nawadniam się, piję minimum 2l wody dziennie, nie jem śmieciowego jedzenia.
Wilgotność powietrza w mieszkaniu powyżej 40%.
Mydło w płynie najzwyklejsze z Rossmana.

Nie mam pomysłu co zrobić, rana może i mała, ale boli strasznie, bo w niefortunnym miejscu.
Na ten moment wyglądam trochę jak siatkarz z plastrami na palcach

realista_ISTJ

21 comments
  1. Mam to samo, znam ból. Nie rozwiązałem problemu do dziś. Ciesze się, że nie jestem jedyny. 

2. Może uczulenie? Trochę to głupio brzmi, ale mojej siostrze schodziła skóra z dłoni i wyszło że ma lekkie uczulenie na nikiel, które może być winowajcą.

3. zapobiegać i nawilżać można jak problem nie jest aktualnie otwartą raną. ci wszyscy dermatolodzy to … no żal słów, wszyscy myślą, że wiedzą najlepiej a ty żyj z bólem i jątrzącą się raną. najpierw trzeba ranę zagoić, potem tak, natłuszczać i nawilżać. ja może nie opuszki, ale cały wierzch dłoni od ponad dwóch lat już miałem spierzchnięty i popękany aż do krwi, jak się udało akurat umówić do konowała to akurat się ładnie wygładzało. zdjęcia pokazywałem, oni nie wiedzą. może to azf, w aptece nie mieli mi co już prponować bo każdy krem, maść, tonik, napar i kocie gówno wykorzystałem

w końcu na chama zarządałem recepty na maść sterydową, edelan dostałem. nawet miesiąca nie smaruję ale efekty są jak sie masz. śladu prawie nie ma a dopiero co ludzie ręki mi podać nie chcieli.

4. Wgraj zdjęcie do ChatGPT miałem podobny problem mi pomogło, dostałem list maści i przepisy jak je stosować.

5. Naklej na to plaster. Po jednym dniu nie będzie tematu. Trust me.

6. Niee, nie cremobaza jak już masz popekane!!! Na popękane tylko alantan!!!

Mocznik jest na twardą skórę. Jeśli pęka z innego powodu niż zgrubienia, to lepiej coś z alantoią, wazeliną i kremy przywracające barierę ochronną.

Wiele osób wokół mnie ma ten problem po raz pierwszy w życiu tej zimy – ciekawe dlaczego. Dla mnie klasyk.

7. Mi na suchą i pękającą skórę pomógł Omega 3 i witamina E.

8. Nie używaj mocznika. Pękanie może być powodowane przez alergię skórną, kontakt z chemią.

9. Mocznik jeśli się sprawdza u ciebie zastąp stężeniem 10%. W stężeniu 30 działa bardziej złuszczająco niż nawilżająco

10. Do sprobowania:

– maseczka z mocznikiem na dlonie (takie rekawiczki)

– suplementacja witamin grupy B oraz biotyny

11. Niestety rady nie mam, poza tym, żebyś faktycznie unikał mycia rąk. Oczywiście nie kompletnie ale nie ma znaczenia jakie mydło używasz (chyba że powoduje alergie) po prostu usuwasz sobie warstwę ochronną która w teorii powinna zapobiegać nadmiernemu wysychaniu. Ale to pewnie i tak już ci dermatolog powiedziała.

Możesz też spróbować w drugą stronę skoro nawilżanie nie pomaga. Może masz za dużo wody i od tego pęka 😛 zwłaszcza, że woda zwiększa objętość jak spada temperatura więc to by się zgadzało.

12. Odkryłem pewną rzecz, która jest dla mnie game changerem – gdy wracasz do domu z zimnego dworu, nie myj od razu rąk w ciepłej wodzie, tylko poczekaj chwilę, ogrzej się i umyj w letniej. To plus rękawiczki zawsze na dwór + krem neutrogena do rąk i moje problemy z pękającymi łapami się mocno uspokoiły w stosunku do roku poprzedniego. Wciąż nie jest idealnie, ale jest dużo, dużo lepiej.

Z tym klejem kropelką bym nie ryzykował tak szczerze – polecał mi to kolega i faktycznie słyszałem, że kiedyś tego nawet wojsko używało doraźnie na rany, ale u mnie wyszła obierająca się jopa, która nie chciała potem mi się zagoić przez kilka miesięcy.

13. Same, a częste składanie Lego tylko pogarsza sprawę. Ale u mnie wystarcza częste nakładanie kremu do dłoni z dużą ilością mocznika. Często staram się nawilżyć trochę dłonie i od razu znowu krem. Po 2-3 dniach znika

Leave a Reply