Zważywszy na to że minęło już prawie 15 lat, co ogólnie sądzicie o Andrzeju Lepperze, jego poglądach, karierze politycznej i niespodziewanej śmierci ?

UnholyMeatObelisk7

29 comments
  1. Człowiek legenda… ale jakby nie umarł to byśmy teraz pewnie na niego pluli

2. Ciekawe jest to, że PiS uprawia jego kult mimo, że to Jarosław Kaczyński rozwalił jego karierę polityczną w wyniku sfingowanej afery.

3. Polski prekursor populizmu i okłamywania społeczeństwa.

4. Za dużo powiedział i się go pozbyli.

Dobrze by było jednak zbadać jego śmierć.

5. Imo został kropnięty przez Polskie albo Amerykańskie służby bo za dużo z jego ust wychodziło (temat tajnych wiezień choćby to był ultra gorący kartofel). Nie pasuje mi po prostu na człowieka, który strzeliłby sobie tak po prostu samobója. Smutna prawda jest też taka, że 20 late temu uchodził za ‘Buraka i wieśniaka” ale jak się przyjrzeć jego sejmowym wypowiedziom, to względem dzisiejszych standardów sejmu byłby jednym z kulturalniejszych posłów.

6. Śmiechom nie było końca jak mówił że talibowie lądowali w Chlewkach do momentu aż się okazało że faktycznie były tajne więzienia CIA w Polsce.

7. Wykorzystał słuszny gniew społeczny do stworzenia kolejnego imperium nepotyzmu pod nazwą samoobrona.

Straszny krętacz, nieprzyjemny człowiek, w duszy janusz do potęgi.

Jego dziwny kult, który teraz powstał jest w 100% niezasłużony. Jak się ktoś faktycznie przyjrzy tym wszystkim jego tezom że “WIEDZIOŁ ZA DUŻO” To się okaże że walił na oślep i pare razy trafił gdzieś obok prawdy.

8. Nic nie myśle. Trochę dla mnie taka prehistoria. Wszystko przed 2015 to dla mnie prehistotia

9. Prekursor populizmu który punktowo, przypadkiem miał rację w kilku tematach. Np w jednym wystąpieniu sejmowym powiedział “pieniędze zawsze można dodrukować”.

10. Szkodliwe, populistyczne poglądy, uczciwość przeciętna, ale trzeba przyznać że doskonale rozumiał swój elektorat, bo z niego się wywodził. Jeśli chodzi o jego zagadkową śmierć to jestem sceptycznie nastawiony do tych rewelacji. Jego problemy psychiczne pod koniec życia wyjaśniają wszystko lepiej niż rzekomy spisek.

11. Taki trochę jak papież polak – jeden wiedział, nie powiedział a drugi wiedział i gadał za dużo.

Samoobrona w koalicji z Pisem i LPRem była przystawką i została zjedzona. Gdyby żył pewnie stałby ramię w ramię z Giertychem przeciwko Kaczyńskiemu

12. Demagog, który nauczył pis i innych, że pierdolić głupoty aby otumanić jest najłatwiejszą drogą do władzy. A u władzy – jak inni – nepotyzm, bierność i utrwalanie władzy.

13. W temacie jego końca:

Pamiętam w wiadomościach jak powiedzieli:

“Wszystko wskazuje na samobójstwo bo nikt inny nie mógł wejść przez bramkę (tu pokazują jakąś bramę wjazdową chyba na jakieś podwórko/zaplecze między blokami/klatkę schodową?), bo miał jedyny kluczyk od bramki ze sobą żeby wejść – nie było innego klucza a wiemy to **bo jedyny drugi zapasowy zgubił się kilka dni wcześniej** więc ten którego użył żeby wejść był jedyny”

ciekawe jak to z tym zgubieniem że akurat drugi klucz się gubi kilka dni wcześniej, o tym to nikt nic nie wspomniał, że taki przypadek. Pamiętam że nawet na to ludzie nie zwrócili uwagi, jak sam zagadałem o to rodziców (byłem chyba jeszcze nastolatkiem) to nawet się nie zainteresowali.

14. Pierwsze prawo Keplera – nie wierz w samobojstwo Leppera

15. Przez moment się zastanawiałem co Wielki Admirał Thrawn robi na r/Polska

16. Swego czasu widziałem w sieci materiał o powstaniu Samoobrony. Myśliwski domek, gdzieś w Bieszczadach. „Elyta” byłych i aktywnych oficerów służb na polowaniu postanawia założyć ruch polityczny w który będzie można wpompowywać kasę i lobbować w swoich interesach. Potrzebny był do tego „nieszkodliwy idiota”, którego można by wsadzić jako lidera, lidera ruchu który pociągnąłby ludzi, którymi dość łatwo sterować. Czyli ludzi prostych , często z najniższym wykształceniem, ludzi których jak pokazała historia łatwo wykorzystywać do własnych celów. Problem w tym, że ten lider prawdopodobnie zerwał się jednak z czasem „ze smyczy”. Nie wiem czy to prawda, ale fakt jest taki że sprawa związków służb z Samoobroną pojawiała się wielokrotnie, m.in. przez ujawnione finansowanie partii przez byłych funkcjonariuszy sb, m.in pana Krauzego. Swego czasu Kaczyński również o tym mówił ale wiadomo jak jest. Wystarczy nazwać kogoś ruską onucą bez dowodów, żeby to on musiał się tłumaczyć często bez dowodów na swoją niewinność. Jan Rokita w 2006 w interpelacji 2752 żądał ujawnienia dokumentów o których wspominał Jarosław Kaczyński, zaraz po wejściu PiS w koalicję z Samoobroną. Więc albo zobaczymy akta „Epsti-czyńskiego” albo służb żeby poznać prawdę, pół-prawdę albo gówno-prawdę.

17. Teorie spiskowe dotyczące jego śmierci są dobrym papierkiem lakmusowym na wszelkiej maści szurię, do płaskiej ziemi nie każdy się od razu przyzna ale jak ktoś bez ogródek i na podstawie poszlak z YouTuba mówi o MoRDerStwie Leppera bo ZA DUŻO WIEDZIAŁ!!!! to jest duża szansa że taki osobnik jest podatny na całą resztę foliarskich teorii.

18. Nie wierzę w teorie spiskowe, ale trudno mi uwierzyć że popełnił samobójstwo.

To co mogę o nim powiedzieć to to, że ktoś nad jego wizerunkiem bardzo popracował i było widać tego efekty – inna gestykulacja, inaczej się ubierał itd.

19. Czasopismo naukowe (socjologia, filozofia etc) „Praktyka teoretyczna” miała w 2023 r. cały numer poświęcony jemu „
    Andrzej Lepper: Kryzys transformacji i polityka populizmu”
    Polecam

https://czasopisma.uwr.edu.pl/prt/issue/view/969

20. Weszliście tutaj w pięciu i zatańczyliście bredgensa…

…. taniec na głowie, jakby ktoś nie wiedział.

Leave a Reply