Pozrel som si rozhovor s Druckerom a bol som teda zvedavý, že na základe čoho menia Slovenské školstvo?

A potom som kopal trošku hlbšie a pozrel sa na najčastejšie hoaxy ohľadom vzdelávania.

Musím sa priznať že veľa vecí sa mi celkom ťažko príjimalo, lebo im verím resp. mi fungovali, ale odporúčam checknuť čo som našiel:

1. Tvrdenie, že zoskupovanie študentov podľa schopností nemá žiadny vplyv. Štúdia rozdelila študentov podľa schopností, ale nemenila učebné osnovy medzi skupinami.

2. Často opakované tvrdenie, že „viac kníh doma zvyšuje akademický úspech detí“.

3. Tvrdenie San Francisca, že zrušenie algebry na druhom stupni základnej školy dramaticky zvýšilo mieru úspešnosti, hoci v skutočnosti len zrušili požiadavky na záverečné skúšky.

4. Plat na základe výkonu neovplyvňuje kvalitu výučby, ale štúdia neumožňuje prepúšťanie zlých učiteľov a zohľadňuje iba 5 % zvýšenie platu.

5. "Marshmallow Test" je súčasťou replikačnej krízy v psychológii, ale stojí za to ho tu uviesť spolu s growth mindsetom, typmi inteligencie a "štýlmi učenia" kvôli tomu, aký veľký vplyv má falošná populárna psychológia na osvedčené vzdelávacie postupy.

6. Výskum, ktorý tvrdí, že umiestnenie dobre vychovaných detí vedľa rušivých detí spôsobí, že rušivé deti sa budú správať lepšie bez toho, aby to malo negatívny vplyv na dobre vychované deti.

7. „Učebná pyramída“ sa často cituje na ospravedlnenie nútenia vysoko prospešných detí vykonávať prácu, ktorá je ďaleko pod ich schopnosťami: „Látku sa naučia lepšie, ak sa ju budú snažiť naučiť svojich pomalších spolužiakov.“ Aký je pôvodný zdroj tejto pyramídy? Niekto si ju jednoducho vymyslel. Naozaj. Tu si môžete pozriet viac : https://theeffortfuleducator.com/2017/11/29/the-pyramid-of-myth/

8. Štúdia (Tennessee STAR), ktorá argumentovala v prospech menších tried, mala veľa problémov , vysoký úbytok žiakov, pochybnú randomizáciu, dokonca aj presúvanie študentov medzi testovacími skupinami. Neskoršie štúdie zistili minimálny akademický vplyv veľkosti triedy alebo dokonca negatívnu koreláciu .

9. Že memorovanie je zlé. A prístup že vzdelávanie by mala byť zábava. S týmto som asi najviac nesúhlasil, ale dáta hovoria že memorovanie je veľmi efektívne.

Čo sú za vás najčastejšie nepravdy/hoaxy o vzdelávaní?

BicycleSpiritual1048

3 comments
  1. Skor by som uvital napriklad znormalizovanie matematiky tak, aby priklady reflektovali skutocne zivotne situacie. Priklad “*Pan Novak si kupil 4500 metrov kubickych jablk”,* mi nepomoze. Skor prakticke vypocty, ktore si studenti vedia napasovat do skutocneho zivota.

Dalej by som uvital zrusenie nemeckeho jazyka, pretoze je to cisty nezmysel a skor dal na vyber , bud jedno alebo druhe.

2. Že známky sú primárne odrazom inteligencie. Primárne sú odrazom svedomitosti.

3. > Často opakované tvrdenie, že „viac kníh doma zvyšuje akademický úspech detí“.

To som nepočul, ale čítanie kníh má rozhodne pozitívny vplyv na slovnú zásobu a pomáha s pozornosťou. Ale tak áno, ak sú tie knihy doma a človek ich nečíta tak sú dobré akurát na trénovanie utierania prachu

Leave a Reply