Pozrel som si rozhovor s Druckerom a bol som teda zvedavý, že na základe čoho menia Slovenské školstvo?
A potom som kopal trošku hlbšie a pozrel sa na najčastejšie hoaxy ohľadom vzdelávania.
Musím sa priznať že veľa vecí sa mi celkom ťažko príjimalo, lebo im verím resp. mi fungovali, ale odporúčam checknuť čo som našiel:
-
Tvrdenie, že zoskupovanie študentov podľa schopností nemá žiadny vplyv. Štúdia rozdelila študentov podľa schopností, ale nemenila učebné osnovy medzi skupinami.
-
Často opakované tvrdenie, že „viac kníh doma zvyšuje akademický úspech detí“.
-
Tvrdenie San Francisca, že zrušenie algebry na druhom stupni základnej školy dramaticky zvýšilo mieru úspešnosti, hoci v skutočnosti len zrušili požiadavky na záverečné skúšky.
-
Plat na základe výkonu neovplyvňuje kvalitu výučby, ale štúdia neumožňuje prepúšťanie zlých učiteľov a zohľadňuje iba 5 % zvýšenie platu.
-
"Marshmallow Test" je súčasťou replikačnej krízy v psychológii, ale stojí za to ho tu uviesť spolu s growth mindsetom, typmi inteligencie a "štýlmi učenia" kvôli tomu, aký veľký vplyv má falošná populárna psychológia na osvedčené vzdelávacie postupy.
-
Výskum, ktorý tvrdí, že umiestnenie dobre vychovaných detí vedľa rušivých detí spôsobí, že rušivé deti sa budú správať lepšie bez toho, aby to malo negatívny vplyv na dobre vychované deti.
-
„Učebná pyramída“ sa často cituje na ospravedlnenie nútenia vysoko prospešných detí vykonávať prácu, ktorá je ďaleko pod ich schopnosťami: „Látku sa naučia lepšie, ak sa ju budú snažiť naučiť svojich pomalších spolužiakov.“ Aký je pôvodný zdroj tejto pyramídy? Niekto si ju jednoducho vymyslel. Naozaj. Tu si môžete pozriet viac : https://theeffortfuleducator.com/2017/11/29/the-pyramid-of-myth/
-
Štúdia (Tennessee STAR), ktorá argumentovala v prospech menších tried, mala veľa problémov , vysoký úbytok žiakov, pochybnú randomizáciu, dokonca aj presúvanie študentov medzi testovacími skupinami. Neskoršie štúdie zistili minimálny akademický vplyv veľkosti triedy alebo dokonca negatívnu koreláciu .
-
Že memorovanie je zlé. A prístup že vzdelávanie by mala byť zábava. S týmto som asi najviac nesúhlasil, ale dáta hovoria že memorovanie je veľmi efektívne.
Čo sú za vás najčastejšie nepravdy/hoaxy o vzdelávaní?
—
BicycleSpiritual1048
3 comments
Skor by som uvital napriklad znormalizovanie matematiky tak, aby priklady reflektovali skutocne zivotne situacie. Priklad “*Pan Novak si kupil 4500 metrov kubickych jablk”,* mi nepomoze. Skor prakticke vypocty, ktore si studenti vedia napasovat do skutocneho zivota.
Dalej by som uvital zrusenie nemeckeho jazyka, pretoze je to cisty nezmysel a skor dal na vyber , bud jedno alebo druhe.
Že známky sú primárne odrazom inteligencie. Primárne sú odrazom svedomitosti.
> Často opakované tvrdenie, že „viac kníh doma zvyšuje akademický úspech detí“.
To som nepočul, ale čítanie kníh má rozhodne pozitívny vplyv na slovnú zásobu a pomáha s pozornosťou. Ale tak áno, ak sú tie knihy doma a človek ich nečíta tak sú dobré akurát na trénovanie utierania prachu