Dneska jsem zkoušela udělat jistý obrázek do portfolia na talentovky. Nejsem s ním však spokojená, a chtěla bych se zeptat vás, co by jste na něm změnili a jestli poznáte, o jaké místo v Praze se jedná?…

Think_Froyo_5598

46 comments
  1. Prahu dobře neznám, takže nepoznám. Hlásíš se na střední, nebo na vysokou?

Vynechala bych úplně tu postavičku. Pořiď is měkčí tužku (třeba alespoň 6B) a začni znovu. Soustřeď se na perspektivu a na linie, hrozně ti to utíká.

2. Co třeba tomu udělat ostřejší hrany, aby to vypadalo realističtěji?

3. takhle kreslil i Hitler! Kdyby tě nevzali, prosim tě neber to osobně.

4. Hele nepoznám, vem obrázek a ukaz to svojí učitelce na kreslení. Ta ti dá dobre rady. Pokud jeste na ZUŠ nechodíš, tak být tebou tam okamžitě začnu chodit, tam tě na talentovky připraví nejvíce.

5. Jak už zaznělo ty hrany zvýraznit a možná si pohrát s tou barvou někde víc někde míň jinak ti to bude splývat. Hodně štěstí.

6. Pražský hrad. Hezká kompozice – chodec v popředí. 👍

7. Feeluje to spíš jak součást animace než statický obrazek

8. K technice kresby nejsem fundovaný ti nic moc říct, za mě je to trochu stylizovaný styl který mně třeba vůbec nevadí. Místo poznat jde, resp. je jak se v centru Prahy moc nepohybuju, tak je to takový to “jo, to znám, tam jsem se byl kdysi podívat” feeling.

Kde bych ale začal s kritikou je něco jako vnitřní logika té scény, a to konkrétně fakt, že ta postava má deštník.
    – Je to v Praze, takže to spíš nebude slunečník.
    – Má otevřený deštník, takže asi prší.

Ale z toho obrazu kromě toho jednoho otevřeného deštníku nic neříká “prší”.
    – obloha je dost jasná (což i při dešti být může, ale čekal bych tmavší mraky
    – všechno je suché – nic na tom obraze na mě nepůsobí, jako by to bylo mokré – žádné odlesky, louže apod.
    – prostě, město v dešti vypadá jinak. Což je samozřejmě na kreslení úplně jiný level, takže nejjednodušší věc je smazat ten deštník.
    (Nebo ho nakreslit zavřený a z paní je průvodkyně turistů, což v daném místě do obrazu logicky zapadne.)

9. Vim, ze je to uplne neco jineho v ocich nekoho, kdo umeni rozumi, takze ti nepomuzu, ale za me je to hrozne pekny

10. perspektiva není úplně dotažená, hlavně linie vpravo ubíhají jinak, než by měly. obrázek je kontrastně plochý, takže jediné, co dává pocit hloubky, jsou linie mířící k úběžníku. snaž se mít jistý tah, třeba když kreslíš hranu zdi vlevo, nevracej se tužkou tam a zpět, ale prostě udělej rovnou čáru. šrafování je místy chaotické, zkus jeho směrem vyjádřit tvar plochy.

11. Neptej se na Internetu, ale domluv si konzultace s vedoucím oboru, kam se chceš hlásit a práce mu ukaž.

Jinak polo-laickým okem tam hodně lítá perspektiva a okno vzadu nemůže být stejně velké jako vpředu.

12. Nejsem odbornik na kresbu ale moc se mi to líbí a místo jsem poznal okamžitě 🙂 přijde mi že to má potenciál

13. Umění nerozumím.
    Ale připadá mi to jako Malá Strana…nejsem Pražák, tak snad to píšu dobře..

14. Působí to na mě takovým dětským upatlaným dojmem. Třeba ta cesta a stěny, kdy jsou tahy naprosto náhodně orientované – konkrétně ten tmavší flek na cestě, kde to vypadá, že to je málo tmavé, tak jsi to tam prostě narychlo začmárala. Upřímně se mi to moc nelíbí. Přijde mi to odfláknuté.

Ale nejsem odborník. Talent na kreslení nemám, takže to klidně ignoruj.

15. Nezhodnotím ale … Mám kamarádku-malířku co učí/doučuje/připravuje na uměleckou kdybys chtěla 🤷

16. Hele vůbec tomu nerozumím a takhle bych to nakreslit určitě nezvládl a nemyslím si že ti můj pohled nějak pomůže, ale všechny linky které mají být svislé bych udělal svisle. Ikdyž jsou ty domy reálně křivý tak je lepší jim na tom papíře trochu přilepšit popř tu křivost pak opatrně dělat vědomě.

Dále všechny linky které jsou vodorovně tak nedělat od oka ale podle perspektivy, normálně si narísovst tu mřížku nebo aspoň načrtnout a jet rovnobezne s tím.

Dál si myslím že každýmu rohu ulice, obrubníku, úpatí domu a mezerám mezi domy by prospělo trochu víc stínování aby to působilo plastičteji a stíny které jsou na plochách mířící stejným směrem by se neměly brutálně lišit. Myslím tím konkrétně štíty domu na levo a druhého domu v ulici zprava, které působí že míří stejným směrem ale ten v pravo má o dost výraznější stín což člověka totálně mate.

Nakonec bych se ujistil že všechny domy v popředí mají ostřejší hrany, mirně bych opravil například hranu za kterou zatáčí zbytek ulice a možná bych tý ulici dal lehký stín aby tam byl rozdíl.

17. Nahodou velmi hezké!
    Možná petřín ale jinak nepoznám.

18. If you are going for realistic… you need to work on perspective heavily. If you are not going for that (which I would prefer) then couple of things that will do help you a lot:

You need contrast. Lot of contrast. You can’t have the whole drawing with the same values. Make your darks way way darker than they are now.

The person needs to be more to the right , can’t be that close to the edge. Don’t be afraid of adding more figures, Prague is filled with people 🙂 keep in mind horizon line and so on.

I would drop the umbrella though, right now looks like a helicopter, lower the umbrella or lose it

Keep it up and keep posting 🙂

19. Určitě to chce měkčí tužku a na stínech trochu přidat, abys kresbě dodala větší hloubku. Teď se ti tam ty detaily docela ztrácejí, protože mezi stíny není dostatečný kontrast. A neboj se kreslit delší, nepřerušované linky místo hodně krátkých – ono to pak působí líp, i když nejsou třeba úplně dokonalé. Na Youtube je plno tutorialů ohledně stínování, perspektivy atd, doporučuju si nějaké najít.

20. Perspektiva – všechno to strašně “padá”, chodníky jsou divný atd.

Postava s deštníkem – hezkej detail, ale jak tu někdo zmínil, v kontextu obrázku to nefunguje, páč tam chybí buď déšť, nebo alespoň ta atmosféra zamračeného počasí. Plus žen deštník samotnej já hodně “placatej”.

Málo kontrastu + rozhodni se, jestli chceš stínovat rozmazáním (nedoporučuji) nebo jestli chceš mít viditelný tahy tužkou. Takhle to vypadá spíš umatlaně.

Linie – vyvaruj se černých čar na oddělení věcí. Pohraj si se stínováním, někdy jsou hrany naopak světlejší než zbytek povrchu.

21. Zkus určo měkčí tužku a víc se zaměř na světlo a stín, potažmo popředí a pozadí, jak je to kreslený unizono, tak se úplně ztrácí ta hloubka. Jinak máš docela oko na detaily a myslim, že při troše tréninku budeš mít i fajn perspektivu, má to pohyb a dimenze, když doladíš světlo a stín, bude to paráda :))

22. Neznam umelecky termity ale za me je to tohle:
    perspektiva
    stinovani – napr. vypln silnice a zdi apod ktery jsou jen cikcak carky)
    nejiste hlavni linky a tim padem rozbite siluety a celkove to pak pusobi jak “mazanice”

Hodne stesti v talentovkach.

23. Pozri si Youtube kanál Dan Beardshaw, v starých videách sa venoval kresleniu takýchto mestských scén (tiež študoval na umeleckej škole, ale v Anglicku). Tvoja kresba je celá naklonená doľava, čiary sú krivé, nie je tam žiadne tieňovanie

24. rady se mohou lišit podle toho jestli se snažíš o realistickou studii nebo o expresivní stylizaci. Zatím v tom cítím spíš tu expresivitu (a vlastně se mi to tou stylizací líbí). Tak nějak ale předpokládám, že v tomhle bodě ti jde spíš o tu realističnost (pokud se s tím hlásíš na školu tak by asi mělo jít).

Perspektiva – prvně načrtni celej barák, ujisti se že všechno sedí, neřeš detaily, koukni se na tvar toho baráku v realitě, jsou nějaké linky paralelní? = pak by se měly sbíhat do stejného úběžníku. Věci co mají být rovný ať jsou fakt rovný – např tady ta věžička nahoře ti padá doleva. Pomáhá s sebou nosit zrcátko (nebo stačí mobil, odraz v černé obrazovce) a průběžně to checkovat, když to uvidíš zrcadlově tak z toho najednou vylezou ty chyby. Zkus si (doma) nakreslit něco v perspektivě (klidně narýsovat), třeba podle fotky, jde o to ať chápeš, jak to funguje, jak najít v obraze úběžník, jak si od něj změřit kam jaká čára vede atd. Na internetu je na to milion tutoriálů. Když budeš dělat takovýhle rychlejší studie na ulici, nebudeš to rýsovat nebo měřit úhly špejlí, ale časem ti to půjde odhadnout od oka.

Zkus to taky třeba úzkou fixou, menší, rychlejší studie – nezaberou ti tolik času a budeš muset o to víc rozmýšlet každý tah, když se nebude dát smazat.

Rozmysli si dopředu co v tom obraze tě zajímá, nemusí to být všechno stejně detailně prokreslené. Třeba je to konkrétní barák, nebo ta věžička, velmi často funguje prostě více prokreslit věci co jsou blíž, a věci v dálce nechat víc v náznaku (taky se ti tím vytvoří iluze hloubky). Stejně jako věci v popředí = tmavší, kontrastnější. Na tomhle obrázku je třeba všechno podobně šedé, proto to působí plošše. Když by byl barák vlevo víc kontrastnější (aniž by nutně musel mít tmavou konturu), stejně jako barák v popředí napravo, ale ta ubíhající ulice by se pak do dálky zesvětlovala, tak to najednou bude přehlednější, na první pohled z toho bude jasnej ten ubíhající prostor.

Důležitý je ale hlavně furt kreslit, cokoliv kdekoliv čímkoliv, je super že kreslíš podle reality, tím se nejvíc naučíš. Na střední je to dobrý, budu držet palce! Jak už zmiňovali jiní zkus třeba kontaktovat někoho kdo tam učí, domluvit si konzultaci.

25. Pomohlo by vědět, o jakou se jedná školu.

Můžu zhodnotit z hlediska architektonické kresby.

1) Jak tady spousta lidí píše, strašně ti utíká perspektiva, která ve zvolené scéně vůbec není jednoduchá. . Doporučil bych zvolit scénu, kde bude prostředí více “ortogonalni” a lépe na něm půjde demonstrovat, že umíš sestavit jednoduchou dvouubeznikovou perspektivu.

2) Kresba je hodně plochá, nemá hloubku. Vše je v jednom tónu. Podobné úrovni detailu. Skoro mi přijde, že věž, jako nejvíce vzdálený prvek má téměř nejvíce detailu. Zkus podrobněji kreslit popředí a pozadí více schematicky. Rozhodně výrazněji definovat hrany a tvary budov. Sem tam šrafa, kde je stín. Neboj se nechat kus papíru bílý ;), nemusí být vše “vybarvené”.

26. Kreslit neumím a ani tomu nerozumím, navíc ostatní už asi téměř všechno řekli; jedna věc tu ale asi ještě nezazněla – na mě to na první pohled působí, jako by uprostřed místo silnice byla řeka, nebo alespoň nějaké břehy a silnice položená níže, což, hádám, není úmysl.

27. Ta kresba je výtvarně slušná a klidně si ji v portfoliu nech — je fajn ukázat i věci, kde je vidět osobní styl a posun.

Ale pokud se hlásíš na uměleckou střední, počítej s tím, že u talentovek se hodně řeší hlavně základy: konstrukční kresba (perspektiva, objem), zátiší podle skutečnosti, práce se světlem a stínem (valéry) a jistota v technice třeba při šrafování. Ideálně by tak aspoň polovina portfolia měly být právě tyhle studijní kresby.

A upřímně — nejlepší zpětnou vazbu na portfolio ti nedá Reddit, ale někdo, kdo studenty na umělecké školy reálně připravuje.

Pokud máš možnost, zkus přípravku nebo zušku, třeba ZUŠ Štítného na Žižkově. Tam ti řeknou přesně, co je pro přijímačky silný a co ještě dopilovat.

28. Já na té kresbě popravdě vůbec nevím, kam se mám koukat, primárně mi oko táhne ta postavička, protože je výrazně tmavší než zbytek kresby. Perspektiva poněkud ulítává. Celkově to působí neuspořádaně a je to ještě umocněné tím dost random stínováním, které se vůbec nedrží tvarů nebo textur objektů. A hlavně je to celé strašně světlé, zkus si trochu pohrát s tonálním kontrastem.

29. Ahoj. Moc hezké. Perspektiva trochu utíká, poměry a měřítko je vcelku fajn. To je důležité. Zároveň je u architektury fajn, když se šrafuje jedním směrem nebo ve směru toho povrchu. Zkus různé tužky. Já mám rád 2B, ale na to přijdeš, co ti sedne. 

Kdybys měla zájem, zkus prolistovat toto, přip. si zkus to, co tě zaujme, vyzkoušet:
    https://k129.cz/wp-content/uploads/2017/10/gpa_kr-1.pdf

Používá se to k výuce kreslení architektů. Mně osobně se také osvědčilo koukat na různé reelska a videa o kreslení, protože je tam vždycky probrána jen jedna technika a člověk si ji může zkoušet. 

Hodně štěstí, nejdůležitější je to kreslit, kreslit, kreslit 🙂 a aby tě to samozřejmě bavilo. 

30. Z čistě laického pohledu bych řekl, že nejvíce udělá lepší práce s perspektivou a nebát se na tužku přitlačit, kde to je třeba. Celý ten obraz je velmi nekontrastní. je zvláštní, že stíny v ulicích u silnice jsou světlejší, než nějaké tahy na střechách.

31. více si pohrej se světlem a stínem. Zatím je to takové ploché a nemá to hloubku. Na první pohled musí být zjevné co je v popředí a co v pozadí 😉

32. Dvě věci od studenta architektury. Je to moc světlý. Je potřeba aby kresba byla na první pohled jasná za mě. Ale hlavně prespektiva je mimo. Tohle je zrovna složitá ulice na nakreslení, jelikož využiješ více úběžníků. Správně C podstatě pro každou budovu. Zkus udělat pro ty krajní jednoubeznikovou perspektivu a pak uz jen drz horizont.” Gsaˇitrenne ve výšce oci). Pozadí už tolik neres a udělej ho méně detailní. Pokud to je náhodou na architekturu, tak často jim právě jde o správné zachycení prostoru, aby viděli ze mas prostorově viděni

33. Asi bych se byt tebou nezabyval stinovanim a snazil bych se opravdu dobre zvladnout presnou konstrukci. Aby sedela perspektiva, vertikaly, proporce domu. Vzit si skicak, najit si misto a treba petkrat nebo i vickrat to zkusit nahodit, pomerovat si, hledat spravny proporce, nezabyvat se dlouho jednou kresbou – klidne zmuchlat, vyhodit a znova, zadny okolky. Chce to fakt hodne cviku, aby si clovek vybudoval solidni zaklad. Tvym ukolem neni ted udelat “hezkej obrazek”, ale nucit se dat tam tu presnost. Drzim palce a fandim ti!

Leave a Reply