Ahoj, bydlíme s přítelem ve 120+ let starém domě po jeho rodičích (do 3 let max se stejně stěhujeme pryč) ale do té doby to chci mít alespoň trochu obyvatelný…
Dneska mi upadl cca 15x20cm velký kus rohu, v nejhorším místě to má hloubku 3cm. Bezostyšně se pochlubím, že oťuklý rožky po stěhování tmelím výborně, ale na tohle tmel asi stačit nebude. Co s tím? Sádru? I na zasádrování mi to přijde velký. Ta stěna je hlavně na dotek vlhká, i po čichu to smrdí jak starej mokrej kus šutru 😀
Nejradši bych celou místnost seškrábala včetně omítky a celý to nahodila znovu, ale na to není úplně čas ani budget a přiznám se že ani síla…
Máte na to někdo osvědčený řešení?
—
Master-Mud2625
8 comments
Důležité je zjistit kde se bere voda. Je to mokré na víc místech?
Primárně je potřeba zjistit a vyřešit tu vlhkost. Může někde zatékat, nebo to jít ze země. Žít 3 roky v plesnivým baráku nechceš.
A přítel je debil?
Mě teklo starým komínem do rohu mezi obyvakem a kuchyní. Zeď jsem otloukl asi do 30 cm a nahodil sanační omítku na vlhké zdi a zaizoloval komín na půdě, aby neteklo dolů. Až se udělá líp, tak komín rozebereme aspoň pod střechu.
To vidíš na stěně, že už to bylo několikrát opravované. To bude padat dál.
Jako nouzovou opravu :
Oskrabat kolem dokola nesoudrzne části, očistit hrubým kartáčem, povysavat, nachystat si jadrovou omítku, navlhcit zeď, na hrubo to zarovnat omítkou, počkat až to uschne, na hrubo prebrousit, navlhcit, na to fajnovou omítku (případně finální štěrku, tmel, v hobby marketech jsou už před připravené směsi v kyblicich), tu po zavadnuti (povrch už zasycha) vyhladit mokrym hladitkem do hladká. Podle výsledku možno poslední krok druhý den opakovat.
Vlhkost v baráku je alfa a omega.
Takže v prvé řadě vyřešit zdroj vlhkosti. Např. u mě v baráku (30. léta) to bylo tím, že předchozí majitel měl ženiální nápad “zobyvatelnit” sklep a omítnul stěny. Jenže stěny pod úrovní země táhnou vhlkost a ta se díky omítce naměla kam vypařovat, ergo stoupala nahoru do přízemí, kde téměř ve všech místnostech odfoukla omítku. Takže se musel komplet okopat sklep, nechat vyschnout a znovu předělat stěny v postižených místnostech.
Ideální postup u tebe bude něco podobného. Jakmile vyřešíš vlhkost, tak oškrábat stěny, nechat vyschnout aspoň přes léto, znovu nahodit maltou, naštukovat a natřít. Ale jestli se chystáš v nejbližších letech stěhovat, tak zvaž, jestli ti to za to stojí. Ale je ti předpokládám jasné, že v závěsu za vlhkostí přijde plíseň a plíseň je zdravotní riziko.
Jestli to budete nahazovat, dejte tam sanační omítku, nebo alespoň omítku z vápna a písku, ať se má voda kam odpařovat.
Rozhodně ne nikdy sádru. Ta vůbec nedýchá, za chvíli by to upadlo znova. Tu si můžeš dovolit někde ve druhém patře, kde nehrozí vlhkost, ale ne v přízemí starého baráku. Toluenovy_princ popsal asi nejlepší postup.