Sculptorul Liviu Cornel Babeș apela la cea mai extremă formă de protest împotriva regimului comunist: autoimolarea. Și-a dat singur foc pe pârtia Bradu din Poiana Brașov, lăsând un mesaj în română și engleză "Opriti moartea. Brasov=Auschwitz". A murit câteva ore mai târziu, la spitalul județean.

"Şi când m-am dus acolo la spital, mi-au spus de fapt ce s-a întâmplat, că şi-a dat foc. Mi-au dat un calmant, pe fetiţă nu au lăsat-o să stea acolo, i-au zis să stea pe hol. Mie mi-au dat un calmant, mi-au dat înapoi verigheta tăiată, portofelul în care mai avea 100 de lei. […] Şi am vrut să mă duc să-l văd… Un doctor mi-a zis că deja este cu fratele lui acolo… şi că a murit şi, dacă noi am avut o familie frumoasă şi am ţinut la el, el îmi recomandă – deci a fost o recomandare prietenească – să rămân cu ultima imagine… "-fragmente din interviul realizat de Andreea Cârstea acordat de soția sculptorului Etelka Babeș.

Sursa : Liviu Corneliu Babeş – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei https://share.google/q8fzRMAa7GSbOGI38

Cute-Eye-167

Leave a Reply