Czym są spowodowane te błędy. sam moment crasha wygląda tak że komputer zacina się, dźwięk też (jeśli coś akurat leciało to jest takie buczenie, a potem po prostu pada (odcina go, czasem się wyświetli ekran śmierci, czasem jest za szybki). Robiłem teraz reset sterownika grafy za pomocą DDU i dalej wywala. to nie tylko ekrany śmierci, czasem wywali też stronę internetową/grę (np minecraft, a błąd mówi że to wina sterownika) komputer był kupiony używany. Sprawdzałem ram po kolei i wywalało dalej. sprawdziłem go w ram5 i wyszło bez błędów. dodaje screeny, chyba mnóstwo tego samego

ImportantBrilliant48

10 comments
  1. Siemanko, kilka pytań:

* Próbowałeś/Próbowałaś komendy “sfc /scannow” (uruchom cmd jako administrator)?
    * Nazwa Processora?
    * Okres od którego się dzieje?
    * Jaki jest stan pasty termicznej pod wiatrakiem processora?
    * Czy próbowałeś/próbowałaś inny processor który wiesz że działa

Jeśli nic z tych podanych rzeczy nie zadziała, no to jedynie mogłybym zaproponować **pełny** format

2. W tych bledach wymienione sa pliki cng.sys i amdppm.sys wiec zaczalbym od googlowania tego

3. Win 11 ma ostatnio bardzo złą passę, jeśli chodzi o updaty, które pełno kompów wykrzaczają. Weź może zaktualizuj sterownich chipsetu ręcznie pobierając.

4. Boże święty ostatnio gdzie nie spojrzę jak jest temat PC to wszędzie są reklamy linuxa.

5. Sypało mi dokłądnie takimi błędami. Możesz z menadżera urządzeń spróbować odinstalować sterowniki do procesora(to ten amdppm.sys) i zobaczyć czy coś to da.

Inna sprawa ,że miałem takie same komunikaty i winny był RAM. WIęc jak reinstalacja sterów do procka nie pomoże to najlepiej testować kości RAM pojedynczo.

6. Ja bym spróbował uruchomić jakąś live dystrybucję Linuxa z pendrive i zobaczył, czy będzie się sypać. Jeśli tak to znaczy, że problem jest sprzętowy i tu trzeba szukać rozwiązania. Jeśli Linux będzie pracować stabilnie to wtedy można walczyć z oprogramowaniem.

7. Wrzuć te dumpy raczej do Gemini/GPT to ci prędzej napisze niż my tutaj.
    I daj znać co wyszło.

8. Ale kupiony był używany dawno, czy dopiero co? Bo jak dopiero co to może dostałeś sprzęt z uszkodzonym dyskiem RAM?

9. Z mojego doświadczenia – przy tego typu usterkach zanim zacznie się coś robić przy komputerze trzeba sprawdzić pamięć, najlepiej programem typu memtest86 (jest obecny na wielu bootowalnych obrazach pendrive z różnymi dystrybucjami Linuksa, można też go pobrać ze strony http://www.memtest86.com). Jeśli wykaże jakieś błędy pamięci to czasami pomaga wyjęcie pamięci, przeczyszczenie złącza (czasami wystarczy przetrzeć złącze czystą kartką papieru mocno ją dociskając) i włożenie pamięci ponownie. To prosta robota, a bardzo często przyczyną problemu jest właśnie pamięć.

10. Niemal 30 lat obcowania z systemami z rodziny NT z i w 11/10 przypadków jak sypało IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL to winowajcą był uszkodzony RAM.

Leave a Reply