TL;DR: Kui mina "füüsilise isikuna" tellin teenuse VÕS lepingu alusel teiselt füüsiliselt isikult siis ma ei ole tööandja maksuõiguse mõttes. Ma olen ikkagi Tellija või Käsundiandja.
Eelmises teemas üks kommenteerija ütles mulle, et maksuõiguse mõttes on VÕS lepingu tellija "tööandja", ja sellepärast kui mina füüsilise isikuna tellin tööd teiselt füüsiliselt isikult, siis mina olen maksude seaduste mõistes tööandja.
https://www.reddit.com/r/Eesti/s/fZIfD8lHYz
Siis tuli välja blogija Tavakodanikust Naisterahvas video kus ta ütleb mitu korda sama asja ja ründab inimesi, kes sellele kommenteerijale miinuseid andsid.
Tahaks natukene selgust tuua sellele asjale, viidates konkreetsetele kirjeldustele ja seadustele.
Mind väga häirib selline "Tööandja" mõiste kasutamine juristide ja ametnike poolt, sest see mõiste on väga selgelt seadustes defineeritud ja sellel ei ole VÕS lepingutega mitte mingit pistmist.
Nüüd faktid. Kes on "Füüsilisest isikust tööandja"? Vaatame kirjelduse emta enda oma lehelt:
https://www.emta.ee/eraklient/e-teenused-maksutarkus/registrid-paringud/eraisikust-tooandja
Kõige tähtis osa on see:
"Maksustamisel loetakse eraisik tööandjaks juhul, kui ta on sõlminud töölepingu teise füüsilise isikuga ning maksab viimasele töötasu."
Kõige tähtsam sõna siin – "tööleping". Sest seaduste mõistes on töötaja ja tööandja TLS-i osapooled. VÕS lepingutes on tööde võimaldav isik käsundiandja või tellija.
Nüüd maksude kinnipidamise kohta. Miks ma ei pea kinnipidama tulumaksu? Esiteks vaatame, mis on tulumaks:
"Tulumaksuga maksustatakse maksumaksja tulu, millest on tehtud seadusega lubatud mahaarvamised."
Siin on põhiline sõna tulu – maksustatakse saadud tulu. Asi on lihtne, kui mina saan mingi tulu, siis sealt peab olema makstud tulumaks.
Vaatame, kes on maksumaksja:
"Paragrahvi 1 lõikes 1 nimetatud tulumaksu maksjad on füüsiline isik, lepinguline investeerimisfond, aktsiaseltsifond ja mitteresidendist juriidiline isik, kes saavad maksustamisele kuuluvat tulu."
Nii et, siin on väga selgelt öeldud, et tulumaksu maksab tulu saaja.
Miks siis ma ei pea selle peale muretseda, kui mul on leping(TLS, VÕS) juuridilise isikuga või tööandjaga? Sest, TMSis on selline asi nagu Tulumaksu kinnipidaja ja paragrahv 40 lõige 1 loetleb, need isikud kes peavad tulumaksu mulle makstavalt tasudelt kinni pidama.
TMS paragrahv 40 lõige 1:
"1) Tulumaksu kinnipidaja on residendist juriidiline isik, riigi- või kohaliku omavalitsuse üksuse asutus, füüsilisest isikust ettevõtja või tööandja, samuti Eestis püsivat tegevuskohta omav või tööandjana tegutsev mitteresident, kes teeb füüsilisele isikule, mitteresidendile, aktsiaseltsifondile või lepingulisele investeerimisfondile käesoleva seaduse 3., 5. ja 51. peatüki kohaselt tulumaksuga maksustatavaid väljamakseid."
Nagu näete, selles loetelus on puudu tavaline "füüsiline isik", nii et tavalisel füüsilisel isikul puudub kohustus kinni pidada tulumaksu tehtud väljamaksetelt. Ka ei ole vaja minna vaadata sama paragrahvi lõigu 3, sest see kehtib füüsilisest isikust tööandjale, mitte tavalisele füüsilisele isikule.
Kes siis peab sellisel juhul kandma MTA-le tulumaksu? Lihtne, see kes sai tulu.
Nüüd sotsmaksu juurde.
Kas ma pean maksma sotsiaalmaksu füüsilisele isikule tehtud väljamaksetelt ja miks? Jah, kahjuks pead. Siin mängib väga suure rolli SMS sõnastus:
1) Kes on sotsiaalmaksu maksja? SMS Paragrahv 4 ütleb väga laialt: "2) füüsiline isik"
2) Mis on maksuobjekt? Sama seaduse paragrahv 2 lõige 1 punkt 6 ütleb:
"füüsilisele isikule töövõtu-, käsundus- või muu teenuse osutamiseks sõlmitud võlaõigusliku lepingu alusel makstud tasudelt käesoleva seaduse § 9 lõike 1 punktis 2 sätestatud juhul"
Nii, et "füüsiline isik" maksab sotsmaksu "lepingu alusel makstud tasudelt", nii et erinevalt tulumaksust, kus maksu objekt on "saadud tulu", siin maksu objekt on väga üldine "makstud tasud". Ja kahjuks ei ole mingit erandit füüsiliselt isikult makstud tasudelt.
Siin keegi võib öelda, et "oota, aga TMS paragrahv 13 lõike 1 punkt 1 on ka kirjas, et maksustatud on VÕS lepingute aluses makstud töö ja teenustasud"? Jah, aga TMSis on maksumaksja väga selgelt paika pandud – isik, kes saab tulu. Ja, mina ütleks, et see TMSi punkt on lihtsalt sitasti sõnastatud, sest selles paragrahvis me räägime tulust, mitte makstud tasust.
Ja mida ma tahan veel öelda: pole vaja midagi enda poolt välja mõelda, mida seadustes kirjas ei ole.(nt. nimetada käsundiandjat ja tellijat tööandjaks).
—
TheAverageCitiz3n
3 comments
Sa oled targem kui doktorikraadiga jurist ja Maksuamet? Mine kohtusse ja palju edu sulle.

Hmm hmm jaa. Et ma siis torujüri ei tohi enam tellida?