Zdravo!
Ponovno je objavljen razpis za kontrolorja_ko zračnega prometa (ATC) pri kontroli zračnega prometa Slovenije (KZPS) zato kontrolorji tudi letos delamo AMA, saj bi radi čim več ljudi spodbudili k prijavi.
Podobno smo naredili tudi lani (link) in predlani (link), kjer si že lahko preberete veliko odgovorov na razna vprašanja. Dobrodošla so vsa nova vprašanja o poklicu, pogojih razpisa, šolanju etc., seveda pa lahko vprašate tudi karkoli drugega, kar bi vas zanimalo.
Na vprašanja odgovarjamo:
u/ketiketi , za poklic in razpis sem izvedela ravno preko redditovega AMA in se trenutno šolam,
u/Certain_Praline_909 je konec lanskega leta uspešno pridobil kontrolorsko licenco,
u/t4errUm pa ima licenco že 5+ let.
—
ketiketi
31 comments
Zakaj vas je premalo in od 1-10 kako stresno je to delo
Mogoče na prvo žogo. Kakšna je plača?
Preslabo plačano glede na odgovornost. Vso srečo.
kakšen je postopek ko pristane letalo tuje paraobveščevalne službe?
Lp
Kakšne lastnosti mora imeti dober kontrolor?
Kolikšna je optimalna starost ter razpon neto plače po napredovanju?
Glede na zahtevnost dela, kjer je treba biti 100% sfokusiran, čemu se morate v zasebnem življenju odpovedat? Mislim, kar se tiče kakšnega alkohola, cigaret, rekreativnih substanc, žurk, neprespanosti, itd… Kako pogosti in temeljiti so zdravstveni pregledi v primerjavi z ostalimi službami, kjer se gre ponavadi enkrat na dve leti na rutinske preiskave?
Kakšen je postopek za prelete, pristanke, vzlete NATO članic , tujih držav, sumljivih lastnikov. Se to beleži?
Koliko živcev vam požrejo UAV-ji?
Kakšne pogodbene pogoje imate (dni dopusta, povišica na leto, itd.) in koliko nadur delate povprečno?
A se zna zgoditi, da nekaj zabluziš zaradi stresa in se dva letala zaletita? (tko kokr v tisti seriji Breaking bad)
Kakšne so možnosti zaposlitve za nekoga, ki ni iz osrednje Slovenije? Išče tudi mariborsko letališče kontrolorje ali samo Brnik?
Kje bi lahko spotterji dobili več informacij o ”zanimivih” letih, ki niso najavljeni na LJU na FR24 ali pa jih celo na radarju ni mogoče videti?
Kolikokrat v karieri imate ‘life or death’ situacijo? Vrjetno se ogromno dela na preventivi ampak kadar je v igri človeški faktor so take situacije pogostejše. Torej zanima me ali ste imeli kdaj tako situacijo oz ksko pogoste so?
Meni se zdi da preveč jamrate in premalo delate. Delo stresno? Če te je strah zamenjaj pa ne jokaj.
moj sorodnik je v zaključni fazi šolanja, pa lahko rečem le; srečno!
Moraš biti res izdelan karakter, da to delaš.
Ce si barvno slep se lahko prijavis?
Mate kaksne hack-e, nasvete, kako ostat spocit?
Približno kakšen rezultat na FEAST kognitivnih testih v % pravilnih odgovorov je potreben, da se kandidat smatra kot primeren za nadaljnje usposabljanje? 100%, 99%, 95%,…?
meni pa ni cisto jasno kako poteka zacetek selekcijskega postopka (glede na odgovore prejsnjih AMA-jev), a se vse, ki se prijavijo, povabi na testiranje ali se vseeno naredi neka zacetna selekcija glede na starost, izobrazbo in znanje anglescine? hvala za odgovor ze vnaprej 🙂
Kako gledate na uporabo umetne inteligence (LLM ipd.) v kontroli zračnega prometa? Bi lahko realno zmanjšala workload ali izboljšala varnost, ali vidite več tveganja kot koristi?
Ali so kakšne starostne omejitve navzgor? Si pri 35 ali 40 še konkurenčen oziroma se ima smisel prijaviti?
A je še vedno tako, da je izobraževanje v tujini?
Še eno vprašanje imam 🙂
Večkrat vidim, da ko se spuščajo letala na Brnik, naredijo tak velik lok da grejo celo skozi Zalog (kar je skoraj 25km) in mi vedno naredi tak mindfuck v možganih koliko pravzaprav letala rabijo razdalje ter hitrosti za spustitev.
Zanima me ena stvar, če mogoče veste. Katera je povprečna razdalja med letalom in letališčem, kjer gre letalo v “mode” za spuščanje? Recimo, da letalo prihaja iz severa in se hoče spustiti na letališče Lesce. A se potem letalo začne že v Beljaku počasi spuščat? (vem, da Lesce ni lih namenjeno za potniška letala, ampak sem ga vseeno uporabil v vprašanju hehe)
Malo več o nas še v video obliki: https://365.rtvslo.si/arhiv/tednik/175199218
Pomaga kaj če igraš simulatorje ali pa Vatsim?
Mene pa zanima kako se doloci, kdo dela v stolpu in kdo npr. v območni kontroli? Se kontrolorji menjajo po nekem sistemu rotacije ali so pac stalno dodeljeni na eno enoto?
Vem, da je bila včasih starostna omejitev, zdaj je pa ni več. Pri 30 sem prepozen?
Kako izgleda šolanje v tujini? Ali lahko greš za kakšen teden domov?
Jaz sem lani opravljala FEAST, ampak je med reševanjem računalnik zaj****** (black screeni), zato testa nisem naredila in ga tudi nisem smela ponoviti :/
Mogoče veste, ali še vedno velja pravilo, da se test lahko ponovi na vsaki 2 leti? Na letošnjem razpisu ne piše nič 😅
Ali imate esri aviation licenco?
Koliko kandidatov se je lani prijavilo na razpis in koliko ste jih vzeli?