Sizce Türkiye’de de böyle bir uygulama olmalı mı?

SmtNocturneDante

34 comments
  1. Üniversite mezunu olmak elzem bir şey değil. Bilmem ne çocuğu olup üni bitiren çok insan var bunlar eğitimi mi oluyor??

2. Bilemiyorum.

Kağıtta güzel ama uygulanışta eğitim sistemine zarar verir. Sırf daha fazla oy gelsin diye kötü olan seviyeyi daha da kötüleştirirler.

Bu yüzden tartışmalı.

3. Hayır, sadece sınıf ayrımı oluşturur. Yükseköğretimin değeri daha da düşer.

4. Universite mezunu olmayan mı kaldı sınava girip taşaklarını sürtsen yine kayseri su işleri falan kazanıyorsun

5. Çok iyi. Bence Türkiye’dede benzer uygulama yapılmalı. Hatta KPSS’den belli bir puanın altında alanların hiç oy hakkı olmamalı.

Okuma yazma bilmeyen adamla dünya çapında tanınan bir profun oyunun eşit sayılması saçmalık.

6. 1 yillik uni bolumu acarlar bir de her ilceye ayrı üni goruruz akp nasil 90 alıyo

7. sahte diplomalar ve torpiller ulkesinde adamlarin eline nukleer bomba vermis olursun. tabi egitim seviyesi ve oy sayisini takip edecek olan sistem veya kisilerin hile yapmasi da bonus olur.

8. Insanların eğitim haklarını manipüle etmeye yol açar.

9. Malvarlığına oranla verilen vergiye göre olsun. Örnek: 10 tane malvarlığı olup 1 ini vergiye veren ile 100 malvarlığı olup 10 unu verigeye verenin oyu aynı olsun.

10. Sahte diploma sayısı bizde çok yüksek olduğu için uygulama anlamsız

11. İdam gibi, kağıt üzerinde toplum için pozitif olsa da uygulamaya gelince hükumetin kendi aletine çevireceği bir şey.

12. kadınların şahitliği de yarım sayılsın mı?

13. Bence 65 yaş üstü oy veremesin. Sonuçta oylamalar geleceğimizi etkileyecek bir şey neden 10 gün sonra göçüp gidecek eleman oy veriyor? Üstelik yaşlılığın bir çok beden fonksiyonunun yanında beyin fonksiyonlarını da etkilediği aşikar.

14. Zihniyetler değişmedikçe isterseniz oyu yalnızca üniversiteliler kullansın, yine bok içinde yaşarız.

15. yok olm maddi imkani yok diye okuyamayan ama kulturlu olan adamin oyu zarttiri zort unisinden boktan bolum mezunu bi baltaya sap olamamis adamin oyundan niye daha degersiz olsun

16. Bunu yapacağınıza direkt diktatörlüğü ilan edin daha manidar amk.

17. Eşit vatandaşlık iyidir. Bence eğitim seviyesi bir insanın görüşlerinin darlığını/ genişliğini dolaylı yoldan etkiler.

18. 80-90 milyonluk ülkede, üniversite bitirmeyen ama aklı çalışan kaç milyon insan vardır sence?

Sokaktaki esnaf işletme mezunu olan bir gençten ne kadar eksiktir sence?

Şehirde metropolde yaşayan okumuş topluluk, şehir dışında okumak yerine calismayi tercih etmiş veya etmek zorunda kalmış işçinin halinden ne kadar anlayabilir ki.

Bunu yüksek lisan okumuş birisi olarak söylüyorum, bu dusunce anca fantazi dunyasinda güzel. Amerikalilarin bu lafı vardır çok severim: “Get your head out of your ass.”

19. Hata etmişler. Cahillerden zannedildiği kadar zarar gelmez. Cahil zaten bilmez, bilgiçlik taslamaz, bilene kulak verir.

Asıl tehlike yarı-cahiller. Kulaktan dolma veya yarım yamalak okunmuş şeyleri mutlak bilgi ilan edip yeni şeyler öğrenmeye tamamen kapatır kendisini; onun dışında kimse hiçbir şey bilmiyordur artık. İlk-orta öğretim ve lise mezunları bu seçim sistemiyle ülkesinin ebesini beller.

1-https://www.youtube.com/shorts/n_zN6zVrlOY

2-

https://preview.redd.it/xvkltuoipkqg1.png?width=225&format=png&auto=webp&s=cb22531393b571a5e2b5310ca3494a25e6cea033

Zaten son çeyrek yüzyılımızı mahvedenler de İlber Ortaylı’nın “kasaba esnafı” anolojisiyle küçümseyip aşağıladığı bu yarı cahiller.

20. Sahte diploma dağıtıp okumuş derler. Şu anda bile taraftarlarını/müritlerini, o şekilde , ömür boyu kadrolu eleman olarak işe alıyorlar.

Asıl okunması gereken kitabın, tek bir kitap, olması gibisinden daha da mantıksız söylemleri , eyleme dökmeye gayreti içine girebilirler.

Ölçülmesi gereken asıl şey Dürüstlük seviyesi ve Yorum zekası seviyesidir. Buna göre dünyanın hiç bir yerinde, kimsenin iktidara getirilmeyeceğini, ne yazık ki biliyoruz.

21. Hayır çünkü eğitime ulaşım sınıfsaldır. İnsanlar keyfine ilkokul mezunu olarak kalmıyorlar. Önce bu sorunu çözmeleri lazım. İşçi sınıfını demokrasiden dışlamak yerine bilinçlendirmek gerekiyor. Bu tarz yaklaşımlar halktan umudu kesmenin göstergesi olur.

22. Bu uzun vadede toplumda ciddi bir sınıf ayrılığına sebebiyet verebilir ve daha hafif bir kast sisteminin oluşmasına yol açabilir.

23. Hepsi eşit vergi versin ama eğitim durumuna göre mi oy hakkı olsun? Cumhuriyet değerlerine aykırı bence. Mantıklı ya da mantıksız demiyorum sadece benimsediğimiz değerlere aykırı diyorum. Ayrıca herkes aynı eğitim düzeyine sahip olmak zorunda da değil İsviçre’yi köylüler kurdu hatırlatırım.

Haberin Afrika ülkesi Tunus diye başlamasına da ayriyeten sinir oldum bu arada. Birincisi Kuzey Afrika ülkeleri kendisini Afrika ülkesi olarak tanımlanıyor ikincisi Tunus dediğiniz ülke Güney Afrika’dan bile daha istikrarlı bir ülke.

24. Umarım twitter’da uydurma haber yayan bu sikko hesapların reklamını yapmak için para alıyorsunuzdur.

Leave a Reply