Zamazałem nazwy obu produktów aby jasnym było że ten post nie ma na celu być reklamą/nawoływaniem do bojkotu.
Piszę ten post w imieniu partnera (biznesowego! ><), gdyż on sam jest na tyle mało konfrontacyjny/stanowczy, że nie chciałby ni potrafiłby choćby zainsynuować że produkt kogoś innego jest kopią.
Jesteśmy oboje małymi niezależnymi twórcami, ale w 19.02.2026, mój przyjaciel wypuścił program który miał przyśpieszyć jego pracę z tworzeniem pikselowych tekstur… i owy produkt zyskał astronomicznie dużą rozpoznawalność jak na naszą tycią-skalę.
Na tyle dużą, że już miesiąc po naszym sukcesie, pewien turecki… 'twórca', który w swoim portfolio ma tylko projekty AI… cóż… zrobił dokładnie to samo co mój przyjaciel.
I tu pojawia się pytanie…
Gdyż według mnie, ten program, sposób jego prezentacji – wszystko – jest oburzającą i bezczelną kopią. Sam 'twórca' na reddicie napisał nam że faktycznie wykorzystywał AI również i do tego projektu, ale inspirację wziął z całkowicie innego miejsca (i ponoć naszego programu NIGDY nie widział i wszystko jest wynikiem przypadku.)
Czy to może być przypadek? Czy to tylko ja doszukuje się najgorszych intencji w ludziach?
Nie potrafię uwierzyć że takie podobieństwo jest dziełem przypadku. Uważam jego postawę za oburzającą… chciałbym to gdzieś rozgłosić… ale… nie chciałbym też zaszkodzić.
Obawiam się że "prowadzenie krucjaty" przeciwko imitatorowi mogłoby zostać uznane za roszczeniowe? I mogłoby nam tylko zaszkodzić…
A być może to nie jest nic wielkiego i przesadzam?
Co powinienem zrobić? Póki co ten odtwórca ma tylko z 10 sprzedaży swego programu… ale boje się że szala się przesunie na jego korzyść, gdyż kilka osób na zagranicznych redditach zaczęło go chwalić za pożal się Boże – "kreatywność i innowacyjność".
Nie mówiąc już o tym że też chciałbym po prostu pomóc mojemu przyjacielowi… gdyż ta – niezdrowa, w moim odczuciu – konkurencja jest w sposób wyrozumiały dość męcząca psychicznie i stresująca dla niego ;/
—
xTysky
4 comments
Callout gdziekolwiek możesz. Za każdym razem go punktujcie. Zgłoś do itch plagiat. Chujowa sprawa bo wasz asset wygląda mega, daj link
Producenci krzesła nie kradną pomysłu wynalazcy krzesła.
Czemu szukasz odpowiedzi na reddicie zamiast skonsultować to z prawnikiem?
Od razu dodam, nie znam się kompletnie na grafice. Natomiast nie jest niczym dziwnym, jeśli powstaje kilka programów, które robią to samo. Może do stworzonego przez Twojego przyjaciela narzędzia warto dodać jeszcze jakąś dodatkową funkcję, która usprawniłaby pracę? Pytanie też, jak ze stabilnością rozwiązania Twojego przyjaciela a tego, co zrobił tamten twórca. Często vibecoderom brakuje wiedzy programistycznej i wykładają się na przypadkach, które ludziom obytym w programowaniu nie umkną. Sam fakt, że coś zostało stworzone przez AI jest średnim argumentem świadczącym o czymkolwiek. Prędzej podobieństwo interfejsu, stabilność, funkcje. Końcowego użytkownika interesuje przecież to, czy coś mu działa czy nie, a nie jak powstało dane narzędzie.