Taka se ciekawostka przy remoncie.

Wiadereczko fugi 1.5 kg. Rozmiar wiadereczka – no powiedziałbym że tak połowa pudełka od butów.

Cena dostawy kurierem za 3-4 dni robocze – 59 zł

Ale to tam chuj – dostawa kurierem za 8 dni roboczych – 99 zł!

Czy to ja jestem jakiś pojebany, czy o co chodzi? Pomijam już brak możliwości dostawy do paczkomatu, mimo że nawet gdyby wrzucili w pudełko to by się spokojnie zmieściło w gabarycie B za 19 zł. Chyba żaden kurier na Polskim rynku nie oferuje dostawy droższej niż 25 zł.

Skąd więc ta cena?

O ile rozumiem w przypadku Ikei jak zamawia się szafę, to musi przywieźć ją specjalna ciężarówka z firmy spedycyjnej i może to kosztować i 200 zł. Ale dostawa małego wiadereczka fugi na za tydzień za stówę? Czy kogoś nie pogrzało?

I widzę to też w innych marketach budowlanych – Bricoman, Brico Marche, Castorama. Nawet zamawiając jakąś pierdołę trzeba się liczyć z ceną dostawy idącą w granice 50-60 zł.

Leniwcowaty

11 comments
  1. To jest jak cała paletę czegoś chcesz dostarczyć.

2. Może sklep internetowy to „dodatek” którym nie chcą się zbytnio zajmować skupiając się na sprzedaży stacjonarnej. Jak ktoś bardzo chce to zapłaci a większość odstraszy.

3. Może stąd taka cena że im się nie chce zapierdalać z jednym wiadereczkiem

4. pewnie dlatego ze takie rzeczy ludzie zwykle kupuja sami wiec maja mniej kierowcow/mniejszy budzet na dostawy

5. Zniechęcają Cię do używania dostawy, zachęcają do wizyty w markecie. Może bardziej im się opłaca przepychać część klientów przez sklepy stacjonarne…

Sprzedaję budowlankę w internecie, nic nie uzasadnia takiej ceny dostawy, chyba że wilopak po 31 kg. każda paczka, albo ręczna obsługa UPS (oni też są drożsi niż zwykły DHL czy DPD).

Każdy kurier oferuje dostawę droższą niż 25 zł…

6. Pracownik musi pobrać towar, zabezpieczyć do wysyłki i to dokładnie w przypadku takich towarów, zrobić etykiete do wysyłki, paragon i dostarczyć do strefy odbioru. W praktyce wychodzi nawet do 30 minut. Wyobraź sobie teraz kilka takich produktów do wysyłki w jednej paczce, sporo roboty…

7. Dosłownie odentyczną fugę kilka miesięcy temu zamawiałem na allegro, do paczkomatu. Ze smart dostawa 0, więc idk czemu się bijesz z jakimś lerojem

8. Już Ci piszę dlaczego. Prawdopodobnie zaliczyło ten artykuł do wysyłki na palecie. Część produktów jest wyłączona z możliwości wysyłka paczki – i tak pewnie jest w tym przypadku. Po prostu istnieje duże prawdopodobieństwo, że w paczce taki produkt by uległ uszkodzeniu 🙂

9. Co to za cena wgl. Np na allegro ten sam produkt jest za 136 zł i dostawa do paczkomatu za 11 zł, z allegro smart za darmo. Z czegoś trzeba utrzymywać te gmachy sklepów budowlanych XD

10. Mi raz 10 kilo specjalistycznego środka do odtwarzania cegły producent zgodzil sie wysłac tylko i wylacznie na półpalecie

11. Bo oni tego nie wysyłają Inpostem ani innym DPD. Oni mają umowę z lokalną firmą która wozi klientom rzeczy. Lokalna firma jest przygotowana na wożenie ton cegieł i tuzinów worków z cementem i im się po prostu nie opłaca dostarczać ci małego wiaderka za kilka złotych.

Leave a Reply