Kao katolik ne bi mogao sam bolje objasniti moje viđenje velikog hrvatskog katoličanstva nego što je Telegram to napravio u svojem zadnjem podcastu. Ovo me odbija i gura od toga da se deklariram kao katolik, sudjelujem u radu crkve i opčenito od religije.

tinpiper

5 comments
  1. *Novinski članak sažet u dva paragrafa s najbitnijim informacijama …*

# Dalibor Milas o beskompromisnoj politici katoličkih fundamentalista u Hrvatskoj

U razgovoru za Prvi glas, Dalibor Milas, doktor pastoralne teologije, analizira nedavne događaje u Zagrebu gdje su se okupili katolički fundamentalisti, uključujući Željku Markić i Vice Batarelu, te najavili potrebu za novom ‘beskompromisnom politikom’. Milas ističe da takav pristup ne vodi dijalogu, već nametanju vlastite istine, a koristi ratni jezik koji zasljepljuje umjesto da osvjetljava.

Milas upozorava da se u ovom kontekstu vjera pretvara u politički alat, a ne moralni okvir, dok se socijalni nauk Crkve zanemaruje. On smatra da okupljeni akteri nemaju kapacitet za ozbiljnu političku opciju, ali teže blizini vlasti, a sve se na kraju svodi na novac, što dovodi do opasnog gubitka duhovnosti i odgovornosti unutar zajednice.

*Ovaj sažetak je izrađen uz pomoć umjetne inteligencije i stoga može biti nepotpun ili sadržavati greške. Molimo vas da provjerite originalne izvore ili dodatno istražite temu kako biste dobili potpunu i preciznu informaciju. Autori ovog reddit bota nisu odgovorni za eventualne netočnosti u sadržaju.*

2. Deklarativno katoličanstvo u Hrvatskoj nije toliko drugačije od bilo kojeg religijsko-političog nacionalizma povezanog s desnicom, bilo gdje u svijetu.

Budimo iskreni, ljudi su od pamtivijeka vrlo skloni odupuranju istinskim moralnim vrijednostima koje nisu nimalo lake.

Istinska “svetost” u katolicizmu nije nimalo laka, dapače ona je nešto najteže (ali i najvrijednije) što čovjek može napraviti od sebe. Ona je toliko duboka, teška da je potrebno samo pogledati sve vece koje katolici slave, dovoljno je uzeti neko od njihovih pisanih djela ili nešto slično da se dobije dojam kako su se i oni sami mučili do smrti i živjeli radikalane živote koji su danas gotovo i nepojmljivi i nikad rjeđi.

Velike religije današnjice te njihove duhovnosti su uvijek u opasnosti da budu izvrnute i služe kao sredstvo moralnog opravdavanja nekih osobnih mišljenja, struja, poriva…

Slabim ljudima ona daje taj privid moralnog opravdanja ali u isto vrijeme ih ne obvezuje na gotovo nikakav stvarni rast ili ako da, on je minimalan, taman da zadovolji laku savijest.

Raspisao sam se u nečem što sam komotno mogao u tri rečenice i što zapravo i svi znaju al ono, eto.

3. Crkva Letećeg Špagetnog Čudovišta je jedina prava crkva i religija.

Leave a Reply