U strahu od daljnjeg porasta cijena PC komponenata, u novoj godini odlučio sam zamijeniti lijevi bubreg za novi PC.
Za one koji ne znaju, cijene svih dijelova računala, ali poglavito grafičkih kartica, RAM memorije i ssd kartica su, u različitim vremenskim rasponima drastično porasle.
Primjerice, grafička kartica koju sam gledao kao glavnu opciju bila je Radeon RX 9060 XT 16GB, koja sad košta ~450€-490€, ovisno o modelu (Amazon) – prije pola godine "on release" cijena bila je 350€.
Zanemarimo to na sekundu i uhvatimo se problema iz naslova. 13. siječnja 2026., krećem u potragu za dijelovima za novo računalo i usput uspoređujem cijene naših trgovina i Amazona.
Većina dijelova. čak i tražena grafička kartica, konkretno "ASRock AMD Radeon RX9060XT Steel Legend OC, 16GB GDDR6" (link sa Instar cijenom sada) je, s popustom od 5% na internet bankarstvu bila u rangu cijenama s Amazona, otprilike 450€.
-
siječnja, nakon sastavljanja liste dijelova krećem s kupovinom, ali isti model iste grafičke kartice na Instaru odjednom ima cijenu ~570€, odnosno ~540€ s popustom. Nažalost, nemam screenshotove starih cijena niti sam uspio naći alat koji može pratiti prošle cijene na Instaru, samo poruke s prijateljem po kojima znam datume.
-
siječnja, nakon što sam dijelove naručio s Amazona (jer je tamo ista kartica i dalje bila 450€), odlazim provjeriti cijenu s Instara i ostajem u blažem stanju šoka, jer je cijena skočila na 658€ (s popustom ~620€ – porast 37,8% ZA 2 DANA!).
Danas, 21.1.2026. cijena s popustom je ~590€. (porast 31,1% za 8 dana)
Ne znam ako oni moraju (mislio sam da svaka trgovina mora), ali nigdje nema naznačene najniže cijene u proteklih 30 dana.
Također, mnogi najavljuju novi val poskupljenja grafičkih kartica, tako da se možda samo par mjeseci unaprijed spremaju na novi porast cijena, da ne moraju dizati kasnije ako već sada mogu krasti ljude.
—
Available-Vanilla-50
4 comments
Instar su govnari ovak i onak
poanta objave je koja tocno?
Raste cijena nabave = raste MPC
Trgovina odlučuje sa kojom maržom će radit, slobodno tržište, biraš od koga ćeš kupit ili neš.
Cijena memorija ti se doslovno maltene svaki dan mjenja kod uvoznika.
Dal retaileri pokušavaju izvuć maksimalnu zaradu? Naravno, rade da zarade ne da poklanjaju maržu ako netrebaju.
Prikazati najnižu cijenu u 30 dana moraju samo ako reklamiraju trenutnu cijenu kao akcijsku odnosno sniženu od neke više cijene.
Ako imaju lager grafika, memorija il bilo čeg drugog a u međuvremenu cijena na tržištu raste, mogu dizat cijenu lagera da prate tržište i zarade više makar su nabavili za manje, to je pametna poslovna praksa da ostvare veću zaradu.
Sve je u zaradi.
Nije samo u Instaru, a cijene ce divljat dok AI baloncic ne pukne.