Nu stiu daca mai tineti minte, dar, in 2019, cand s-a format alianta ACUM-PSRM, aceasta s-a format sub egida SUA, UE si Rusiei. Romania nu a participat la formarea acestei noi majoritati.
Ba mai mult: Romania a sustinut guvernul PDM al lui Pavel Filip si Vlad Plahotniuc si ideea de alegeri anticipate. Pentru Romania, alianta cu PSRM, care urasc pe fata tot ce e romanesc, a fost o dezamagire mare vizavi de ACUM (Platforma DA si PAS). Romania nu a recunoscut guvernul Sandu pentru mai multe zile, fiind ultima tara europeana care a facut-o. Credeti ca PAS si Maia Sandu au uitat asta? Sa fim seriosi. Faptele bune pe care le faci se uita, faptele nasoale nu.
A fost guvernul Sandu-Dodon pro-european? Da, ca PAS controla politica externa, prin Nicu Popescu, care controla ministerul de externe, si despre care am facut numeroase postari aici despre dispretul lui fata de Romania, dar fiind totodata un pro-european convins. Desi a fost pro-european, relatiile cu Romania au fost reci. Atat de reci incat guvernul Sandu a organizat jubileul de 75 de ani al ELIBERARII MOLDOVEI DE SUB OCUPATIA ROMANEASCA, #A_75-a_aniversare)la care a participat ministrul apararii rus Serghei Soigu.
Parerea mea este ca, dupa ce Moldova va adera la UE, elita politica moldoveneasca se poate distanta, definitiv de data asta, de Romania. Romania e doar un instrument necesar pentru aderarea la UE – dupa realizarea ei, dasvidania. In fond, eu am mai zis aici ca cel mai mare dusman al independentei Moldovei nu e Rusia, ci Romania – pentru ca, daca Moldova devine stat romanesc, legitimitatea sa statala dispare. Asa ca, dupa aderarea la UE, relatiile cu Romania nu vor fi inexistente, dar strict protocolare, cum sunt cu Ungaria sau Cehia, de exemplu. Dupa aderarea la UE, politicienii moldoveni pot renunta la vrajelile ca "fratii de peste Prut", "relatia privilegiata cu Romania" si alte vrajeli de genul.
„Unul dintre pilonii statalității moldovenești este cultura rusă. Noi înțelegem acest lucru, dar și ei o înțeleg foarte bine la București. Acolo, mai mult decât oricine, vor să alunge limba rusă din Chișinău. Românii nu au reușit să facă acest lucru în anii 1920, 1930 sau 1940 și sper că nu vor putea să o facă acum” – citat din Vladislav Grosul, academician rus de origine moldoveneasca si ideolog al moldovenismului.
Asta va fi Moldova dupa aderarea la UE – pro-Bruxelles, pro-Washington, dar relatiile cu Bucurestiul vor fi strict protocolare. Pentru ca Moldova independenta nu se poate legitima prin trecutul romanesc, ci prin orice diferenta fata de Romania poate gasi – in special de sorginte ruseasca. Vreti dovada? Simplu: la Marea Adunare Europeana din PMAN organizata de Maia Sandu, cuvantul "Romania" nu a fost pronuntat.
A si, evident, dupa ce Moldova adera la UE, nu o sa mai ia nimeni cetatenie romana, pentru ca nu va mai fi nevoie de ea. Nu e ca si cum o iau prea multi din patriotism.
—
BIGBearAdministrativ
4 comments
Așadar, viitor cont șters.
Go touch grass lol
OP, ce ai?
Dar de Dodon-Voronin-Ceban ai ceva de comentat sau doar de Pas?