Živijo!

Zgodba je klasična: hotel sem malo osvežiti stene in sem iskal kakšno minimalistično dekoracijo. Hitro sem našel tiste moderne posterje mest, ki so mi bili res všeč, dokler nisem videl cene – 50 € za eno bogu usmiljeno sliko?!

Kot ponosnega Gorenjca me je v trenutku stisnilo pri srcu. Podzavest mi je takoj zašepetala: "Pa saj to lahko sam narediš zastonj." In seveda, namesto da bi plačal tistih 50 €, sem raje porabil desetine ur, da sem v Pythonu avtomatiziral celoten proces. Matematika je jasna: moj čas nima vrednosti, dokler je končni izdelek "zastonj".

Kaj sem ustvaril?

Nastal je generator Mestna Poezija, ki iz OpenStreetMap podatkov izriše ceste in reke v različnih umetniških stilih. Ker sem zadevo ravno zapakiral v spletno aplikacijo, si lahko zdaj vsak zgenerira svoj poster:

👉 https://mestna-poezija.streamlit.app/

(Opomba: Če link ne odpre takoj, ga samo skopirajte direktno v brskalnik, ker Google še malce zamuja z indeksiranjem nove domene).

Funkcionalnosti za lenuhe:

• 7 različnih tem: Od "Morskega razgleda" in "Gozdne tišine" do "Cyberpunka" in "Zlatega Maribora".

• A4 Format: Slike so v pravem razmerju za tisk. Samo klikneš download, neseš na printer in imaš darilo za mamo/punco/strica v 10 sekundah.

• Minimalizem: Napisi so majhni in centrirani spodaj, da dejansko izgleda kot art, ne pa kot tehnični načrt.

Aplikacija je seveda popolnoma zastonj. Če si bo kdo s tem dejansko okrasil steno, mi obvezno pošljite kakšno fotko! Na dno sem dodal tudi gumb za kavo, če kdo čuti potrebo, da podpre mojo neprespanost.

Kateri stil vam najbolj seka? Jaz sem s prihranjenimi 50 € zdaj uradno najsrečnejši človek na Gorenjskem.

NeonPunk

8 comments
  1. Odlično 🙂 Bi lahko namesto PNG generiral SVG ali PDF? Če se slika shrani vektorsko jo lahko brez težav tiskaš tudi v večjih formatih

Leave a Reply