Byliście w Malborku? Ja byłam w tamtym roku po raz pierwszy i mam historię, która zawsze mnie bawi.
Mianowicie kupiłam bilety przez internet na cały obiekt(dokładnie przeczytałam opcje)z nagranym przewodnikiem.
W trakcie wycieczki (we dwoje) zastanawialiśmy się, czemu na wysokich balkonach/wieży nie ma ludzi i czy tam w ogóle można wejść.
Kiedy tam dotarliśmy, okazało się, że na wieżę trzeba mieć oddzielny bilet (16 zł), którego nie mieliśmy. Zapytałam pana, czy mogę kupić go teraz przez internet. Powiedział, że tak, ale musiałabym zapłacić jeszcze raz za cały zamek + te 16 zł(ponad 100zl za dwie osoby) i że jeśli chcemy wejść, to lepiej iść do kasy biletowej, a potem wrócić.
Jako że mój partner uwielbia zamki, zdecydowałam, że tak właśnie zrobimy jednocześnie rozumiejąc, czemu tam praktycznie nie ma ludzi. Po powrocie z biletami na wieżę zapytałam pana, ile osób dziś wróciło. Powiedział, że jesteśmy pierwsi 😅 a było mniej niż 2h przed zamknięciem. Spędziliśmy na wieży 40 min i w tym czasie pojawiła się tam tylko jedna para.
Do dziś rozmyślam o geniuszu osoby, która to tak rozplanowała. No bo:
A – gdyby ograniczyli liczbę wejściówek, ludzie by się wkurzali, że „jak to tak?! 300 osób na zamek a tylko 30 na wieżę?!”.
B – gdyby każdy mógł wejść, byłaby okropna kolejka i ciasnota w tych malutkich korytarzach i każdy mógłby spędzić tam tylko kilka minut.
Więc opcja
C – spraw, żeby ludzie sami rezygnowali, bo muszą iść 10 min w jedną stronę do kasy biletowej i spowrotdm wspinać się po schodach.
Więc tylko ci którzy nie byli leniwi i naprawdę im zależało to robili. Geniusz w czystej postaci!
Warto było, nie dość że poczuliśmy się "specjalnie" to porozmawialiśmy że starszym panem który tam pracuje od 20lat. Powiedział nam jak obejść część z remontem i obejrzeć kilka rzeczy które były wyłączone z nagrań w przewodniku.
Polecam
—
Kate_foodlover
2 comments
imo większy ma sens jak najłatwiejsze kupienie dodatkowego biletu, i wtedy tylko dostosowywać cenę do popytu tak by zawsze zdecydowało się tylko tyle osób ile powinno. myślę że to nie był żaden myk tylko zwyczajnie nikomu się nie chciało tego dobrze zrobić
Kupowałem bilety online na zwiedzanie zamku i jest tam opcja zaznaczenia dodatkowego biletu na wieżę. Zupełnie nie miałem z tym problemu i nie musiałem wracać do kas. Po wybraniu godziny wejścia na trasę historyczną normalnie jest opcja dodania wieży, ale tylko w sezonie letnim, bo w zimowym wieża jest zamknięta.
https://zamek.malbork.pl/wizyta/wieza-zamkowa/