Un pic de context:
Am început să citesc Monitorul Oficial zilnic din curiozitate – voiam să văd ce se întâmplă în România dincolo de știrile mainstream. Am descoperit că majoritatea sunt chestii birocratice plictisitoare, dar printre ele se ascund și lucruri importante pe care nimeni nu le discută.
Iată ce mi-a atras atenția săptămâna trecută:
CNAS a aprobat 14 medicamente noi pentru boli rare și variante agresive de cancer. Aceste tratamente erau extrem de costisitoare și complet inaccesibile pentru majoritatea familiilor românești. Acum sunt compensate integral de stat.
Câteva exemple:
- Durvalumab – pentru cancer biliar (va fi pentru prima oară disponibil în România)
- Vosoritid – pentru copiii care suferă de nanism
- Tebentafusp – pentru o variantă rară și agresivă de cancer la ochi
Pentru familiile care se confruntă cu aceste boli, această decizie poate fi literalmente diferența dintre viață și moarte.
Și acum la știrile negative: Un grup de magistrați au încercat să obțină despăgubiri pentru "discriminare salarială" prin instanță. Motivul? Alți magistrați (procurori DNA, judecători ÎCCJ) au beneficiat de calcularea salariilor cu o valoare de referință sectorială de 605 225 lei fără plafonare, în timp ce ei au primit salarii calculate cu aceeași valoare dar cu plafonare aplicată conform Legii 153/2017.
Practic, au încercat să obțină retroactiv aceleași avantaje salariale de care au beneficiat colegii lor, sub formă de 'despăgubiri' pentru discriminare.
ÎCCJ a respins cazul ca inadmisibil, nici măcar nu a analizat fondul cauzei. Dacă se aproba, putea crea un precedent prin care sute de magistrați ar fi putut cere aceleași diferențe salariale retroactive, costând statul milioane de lei.
BONUS: CCR e respins două excepții de neconstituționalitate și a reconfirmat: nu există prag minim de alcoolemie pentru suspendarea permisului. Orice cantitate detectabilă în fiola = 90 de zile fără permis de conducere.
De ce fac asta?
Am automatizat citirea Monitorului Oficial (scraping + OCR + AI) pentru că voiam să văd dacă există informații importante ascunse în aceste documente pe care nimeni nu le citește.
Lucrez și la un API pentru jurnaliști, developeri și alți profesioniști care au nevoie de acces programatic la aceste date.
Sincer să fiu, momentan totul este un experiment. Vreau să văd dacă mai există și alți dubioși ca mine cărora le pasă de ce se publică în Monitorul Oficial, sau dacă sunt singurul care consideră asta entertainment.
Dacă vi se pare util, postez astfel de rezumate pe https://guvernarein5minute.info
Dacă aveți idei despre ce ar fi interesant de urmărit, le primesc cu drag aici în comentarii sau în DM.
—
kamaral
5 comments
Oh, bravo. O sa urmaresc.
Faptul ca “majoritatea sunt chestii birocratice plictisitoare” in timp ce societatea devine din ce in ce mai complexa si trippy, e o combinatia fatala, si d-asta avem populism si extremism recent.
super, o sa urmaresc si eu.
Faci foarte bine și ai mare dreptate. Multe chestii importante care chiar ne afectează viața de zi cu zi nu sunt preluate de presă. Obișnuiam să fac și eu asta dar recunosc ca îmi era greu să citesc datorită limbajului folosit, plus trebuia să găsesc și referințele să înțeleg contextul.
Din nou felicitări
Edit: mă mai uit și pe cel de how they vote eu. Deși până se implementează de-acolo durează dar la fel e bine să știi ce se întâmplă. Oferă sumar pe ce se votează.
de ce Ocr, sunt pdf-uri scanate ?
cum filtrezi chestiile birocratice de cele pe care tu le consideri importante? aprobi manual?