České firmy přechází na euro, i když ho většina lidí odmítá

Organic_Contract_172

17 comments
  1. Srandovní měna pro deset milionů českých somráků. Sice už slouží jen k ožebračování běžnýho voliče, ale to nám nevadí. Čím hůř, tím líp.

2. Tak samozřejmě. Kdo může ten korunu nepoužívá, vyráběl by si tím zbytečné kurzové riziko. Navíc půjčky v euru jsou daleko levnější protože tam nesedí na prameni žába jménem Michl meloucí o tom jak nemůže snížit úrokové sazby protože by se vrátila vysoká inflace, což je absolutní nesmysl vzhledem k tomu že ta vysoká inflace byla dovezená a neměla nic moc společného s úrokovými sazbami. Ve výsledku jsou naše úrokové sazby dvojnásobné než by mohly být s eurem. Ale Čecháčci se rádi nechaj okrádat když někdo správně zahraje na struničku jejich šovinismu 😀

3. Mě se nikdo nikdy neptal. A kdyby se ptal tak mu řeknu že jsme euro měli mít už dávno. Země o velikosti zhruba jediné světové metropole která je závislá na exportu do zahraničí svoji měnu s celou tou srandou nepotřebuje.

4. Tak dává to smysl – pokud je to exportní firma co má příjmy v eurech tak je logičtější mít půjčku v eurech. Kurzové riziko pak nemá.

Já myslím, že je to i dobré řešení pro všechny. Pro mě za mě ať si taková firma i platí zaměstnance v eurech – pokud je k tomu nebude nutit. Mě by třeba nevadilo mít menší část výplaty v eurech – stejně nějaké peníze investuji a kupuji za ně často věci v eurech.

A kdo nechce tak nemusí. Takový dvou rychlostní systém je imho fajn – a i pro příznivce zavedení eura je to lepší cesta. Prostě si lidi pomalu zvyknou.

5. Sám sem se o to nikdy moc nezajímal (což bude podle mě důvod proč o euro spousta lidí nestojí, protože o tom nic neví a byla by to pro ně jen změna něčeho na co jsou zvyklí) a kromě toho co píše google by mě zajímal i váš pohled.

Jaký by mělo euro výhody a nevýhody oproti koruně a jakej by byl dlouhodobej dopad na běžnýho člověka (co by zlevnilo/zdražilo/zůstalo stejný atd.)

6. Korunu máme jen kvůli tomu, že se s ní líp krade, to je asi všechno. Většina lidí už navíc stejně používá eura (třeba na spoření a investice, který většinou nejsou v CZK), jen převodem v mezičase vykrmuje banky. Ale klobouk dolů, že se našim vrchním zlodějům ze všech stran v parlamentu stále daří přesvědčovat většinu lidí, že to je vlastně super.

7. My na vstupu nakupujeme od zahraničních dodavatelů v eurech, na výstupu s většími firmami prodáváme v eurech, s menšími firmami v CZK.

Vždycky je nám příjemnější fakturovat v Eurech kvůli fixaci kurzu, na projektech za statisíce euro je prostě 24,3 nebo 24,2 rozdíl a když se dává nabídka, kde je realizace až třeba za půl roku, nikdo neví jak bude trh vypadat, takže dáváme třeba 24,6 což prodražuje celou nabídku.

Vždycky je nám příjemnější obchodovat s firmou co má také eurový účet.

I PŘES TO, jako soukromá osoba jsem rád, že mám CZK nehledě na to, že firmám je to pohodlné.

8. To je skoro jako kdyby si ty firmy brali úvěry na věci co nakupujou v eurech, nebo co.

9. Ja nechapem, preco v pristupovych zmluvach nebol aj termin, dokedy dana krajina musi prijat euro. Povedzme 15-20r. Pride mi to brutal neseriozne, ze krajiny ako hu/pl/cr/swe veselo cucaju eu fondy, vyuzivaju benefity jednotneho trhu, ale danu menu ani za toho Zizku prijat, lebo NARODNA HRDOST :). A tak su drahsie hypo, ojeby na kursovych zmenach a pod. Ale sedlac je happy, lebo maju vlastnu menu.

Referendum nebude?

10. Stačí si přečíst jakoukoliv diskusi hlavně na FB o přechodu na euro a vidět názory absolventů VŠŽ…Tahle země je v prdeli.

11. Jediný důvod proč se děsím eura je, že jako někdo kdo pracuje s hotovostí se to budu muset naučit počítat. Což je ale těžko racionální důvod, euro jsme měli mít už dávno.

12. Myslím že pro většinu odmítačů eura je to prostě politický (nebo emoční) rozhodnutí spíš než ekonomický. 

Přijetí eura znamená takovou míru integrace v rámci EU, kterou si buď nepřejou, nebo ji považujou za v podstatě nevratnou (nejspíš často obojí). 

Chápu, že to může bejt dost nepochopitelný pro lidi, co vnímaj EU stylem: 

* “čím víc integrace, tím líp” 

* “integrace není nikdy dost” 

* “chcem bejt jeden superstát” 

* “průměrnej volič v EU je chytřejší než průměrnej volič v ČR, a proto čím víc rozhodování se přesune na úroveň EU, tím líp”

Jde prostě v jádru o to, jestli je členství ČR v EU sňatek z rozumu a nutný zlo, nebo pohádková svatba a nádhernej vztah, kde si chcem bejt stále blíž a blíž.

13. Vitej v mem životě

Delam it , nakoupim material v lednu (z eu) protoze cr to na skladech nema, po sestavení produktu v cervnu to prodam. Mezitim kurzovni strata ve výši cca 2miliony.
    Dostanu prachy v Eur az prodam produkt, vymenim to za CZK abych to dal jako vyplatu zamestnancum ktery to utrati na alza.cz ktera to prepocitava na eur kazdy tyden protoze taky eu.

Czk je best ale pro koho kdyz cr je zavisla na exportu importu do eu ??

14. Za me je todle argument proc euro neprijmout.

Subjekty ktere to ovlivnuje stejne uz korunu nepouzivaji pro firmy vlastnene evropskymi matkami to plati dvojnasob.

Ale jak presne to pomuze zbytku? Koruna vuci euru dlouhodobe posiluje.

A nejake reci o tom ze jsme se zavazali me nechavaji uplne chladnym protoze pri vstupu jsme hlasovali k uplne jine unii a eurozone nez jaka pak vznikla po Lisabonu.

15. Já byl zastánce koruny, zejména kvůli možnosti vlastní monetární politiky. Prostě jednodušší je regulovat menší celek než větší celek složený z X různých států v různé fázi vývoje.

Ale stejně mám většinu majetku v eurech a nechci řešit kurzový riziko.

Možná s přibývajícím počtem lidí, co budou mít peníze v zahraničních akciích, se ten názor na euro bude měnit.

16. Tak jasně že firmy pracují v eurech, i se o to snaží co nejvíc. Však tak to má být, když jakýkoliv materiál koupí v eurech a pak se prodá dál za eura, v největším obchodovaném množství tak to není chyba ale chtěný výsledek. My si na hromadě pozic zase užíváme vyšší mzdy. Protože to zvyšuje efektivitu. Máme shadow euro jako pár dalších zemí.

Leave a Reply