(Sleduji díl Fokusu Václava Moravce s názvem Konzervativci a liberálové, dostupné na iVysílání.)

Jsem hrozně naštvaný. Ta debata je od základu špatně postavená.

Konzervatismus a liberalismus nejsou protiklady. Jsou to jine roviny politickeho postoje. Protikladem konzervatismu je progresivismus a protikladem liberalismu je autoritářství. Třetí rovinou je staré známé pravolevé dělení.

Tyto tři roviny jdou až na vyjímky libovolně kombinovat. Můžete být pravicový konzervativní liberál (Evropská lidová strana), levicový progresivní autoritář (marxismus), pravicový progresivní autoritář (fašismus), pravicový progresivní liberál (Obnovme Evropu).

Jsem ve dvacáté minutě a štve mě, jak se tam všichni motají v těch pojmech jak hovínko pod splavem a nemají je vydefinovane.

Myslím, že kdyby si na začátku někdo stoupnul a Václavu Moravci řekl, ať to pojmenuje Konzervativci a progresivisté, protože to je zřejmě to, o čem chtěl tu debatu vést, mohlo to být celé daleko přínosnější.

(poznámka pod čarou: sleduju Gabrielu Sedláčkovou jak sedí za Markétou Gregorovou a kroutí se a ksichtí se a dostávám tři týdny staré flash backy na Macinku, asi je to v jejich partaji podmínka)

BoldSleepyLad

14 comments
  1. Je to asi takové hodně amerikanizované vidění – na jedné straně konzervativci, na druhé liberálové a ekonomika se z toho jaksi vytrácí.

2. >pravicový progresivní liberál

Díky za uznání mé existence. Bohužel v dnešní zvrácené době dostávají i lidi jako já nálepku neomarxistů a komunistů.

3. V Česku nic takovýho není. A kdyby jo, tak je to přesně naopak než v Americe, kde jsou liberálové spíš levicoví a naopak. 

4. Samozřejmě existují i jiné kombinace, než které jsem napsal. Já napsal pouze výběr sloužící pro ukázku.

(prosím o připnutí tohoto komentáře, já na to nemám právo)

5. Bohuzel vyznam slov se uplne vytraci.

Uz jenom to ze musim rikat ze jsem klasicky liberal, protoze liberalove dneska jsou v dost autoritari co by si nezadali s fasistama a spol., je strasny.

Jako 1984 to melo naprosto presne. Musis ovladnout jazyk, aby si mohl ovladnout mysleni. Zavedes newspeak a pak slovo ANO muze znamenaz NE, valka je mir… Samozrejme tak daleko jeste nejsme, ale urcite mame ten smer kdyz uz nic jineho.

Ale namotivoval si me taky si to pustim. At se na vecer zase dobre naseru.

6. Tak on je tu problém, že dost těch označení se stává toxickým, takže všichni v ČR tíhnou tak nějak do středu – kromě extremistických hnutí.

Málokterá strana se chce označovat za autoritářskou, stejně tak i liberalismus už získává dost negativní konotaci u určitých částí národa.

Stejně tak i progresivní dostala dost negativní podton, kdy se k tomu automaticky přihodí nálepka LGBTQ+, BLM a kdo ví co ještě.

Zároveň nám postupně mizí pravice a levice a máš buď středové, středopravicové nebo středolevicové.

Takže z toho řazení ti zůstává absolutní minimum a zůstává ti vlastně kromě catchall/středových stran akorát liberální strany a konzervativní strany, protože tam je těch negativních konotací nejméně.

7. Společnost slovo liberál vnímá a používá jinak než jaká je jeho přesná definice.
    Na koho si stěžuje průměrný konzervativec? Na liberály.
    Proto je název pořadu takový jaký je.

Je to jako kdyby ses rozčiloval že rajče najdeš v zelenině a né v ovoci.

[https://www.youtube.com/watch?v=H6UIGbI0zBA](https://www.youtube.com/watch?v=H6UIGbI0zBA)

8. Lidé typu Filipa Turka totiž především nejsou konzervativci. Úcta k zákonu, tradice, instituce, společenský řád, demokracie, čestnost, pravdomluvnost, svoboda, odpovědnost, čest, Západ/Řím … aby člověk pohledal. Nic z toho pro ně neznamená vůbec nic.

9. Liberalismus je specifická filozofie, opakem nějakého vágního autoritářství je nějaká vágní anarchie.

Leave a Reply