Dažnai matome užtvarus, tvoras ar ženklus „Privati valda“ ir tiesiog nuolankiai nuvažiuojame ieškoti vietos kitur. Tačiau mano patirtis rodo – ne viskas, kas aptverta, yra privati nuosavybė.

Šį kartą dėmesio centre – Smalinės g. 5A. Gavau oficialų Statybos inspekcijos patvirtinimą: po mano kreipimosi atliktas patikrinimas parodė, kad valstybinė žemė ir statiniai čia naudojami neturint tam jokio teisinio pagrindo. Paprasčiau tariant – aikštelė buvo savavališkai apribota, nors priklauso mums visiems.

Kodėl tai svarbu?

✅ Daugiau vietų: Kiekviena tokia atlaisvinta aikštelė mažina spaudimą mūsų perpildytiems kiemams.

✅ Viešasis interesas: Valstybinė žemė ir vieši statiniai negali būti naudojami asmeninei ar verslo naudai be nuomos ar leidimų.

✅ Teisėtas pagrindas: Dabar kiekvienas iš jūsų turi teisinį pagrindą kreiptis į policiją ar Viešosios tvarkos skyrių, jei matote, kad pravažiavimas šioje valstybinėje žemėje yra blokuojamas.

Tai jau ne pirmas toks atvejis (prisiminkime Fabijoniškes), kurį man pavyko „atrakinti“. Mano tikslas aiškus – skaidrus miestas, kuriame viešoji erdvė tarnauja visiems, o ne apsukriausiems.

Jei jūsų kieme ar rajone taip pat stovi įtartini užtvarai valstybinėje žemėje – rašykite man. Grąžinkime miestą vilniečiams! 🤝

Atrastasis

Leave a Reply