Test uitgevoerd op de pc-versie, met een Moza KS-stuurwiel gebaseerd op een Moza R5 en een Thrustmaster T-LCM-pedaalset.
Vanaf dinsdag beschikbaar voor degenen die de “Iconic”-editie hebben gepre-orderd en vanaf vrijdag voor het grote publiek, F1 25 is logischerwijs bedoeld als een vervolg op de voorgaande titels. Laten we het maar meteen duidelijk maken: als je een fan bent van online racen, dan zal de game je misschien teleurstellen. Het brengt namelijk dezelfde problemen met zich mee als de versie uit 2024. De nieuwe fysica voor de eenzitters, die vorig jaar werd geïntroduceerd, is dit seizoen aangepast, maar vereist mogelijk nog steeds ‘speciaal’ gedrag om de maximale prestaties te behalen ten opzichte van de concurrentie.
Ook de grafische engine is niet veranderd, waardoor F1 25 er qua graphics erg vergelijkbaar uitziet met de nieuwste versies. Er werd echter speciale aandacht besteed aan een aantal circuits, waaronder Melbourne, Imola en Suzuka, die met laserscans werden onderzocht. Bij deze scans wordt niet alleen het parcours gescand, maar ook de omgeving. Dit versterkt de immersie in het spel.
Want als er één ding is dat volgens ons belangrijk is in dit soort officieel gelicentieerde games, dan is het wel de immersie; het gevoel deel uit te maken van een select groepje Formule 1-coureurs. Dat is wederom wat F1 25 weet te bereiken, met de bekende cinematics, maar ook met de verbeteringen die zijn doorgevoerd sinds F1 24, met name in de carrièremodus van de coureurs. Doordat je voortdurend de kwaliteiten van je coureur moet verbeteren, kun je je carrière als een geheel beschouwen, en niet alleen als een reeks opeenvolgende races.
Hoewel het gedrag van de auto’s nog niet op het niveau van andere simulaties op de markt is (en dat is volkomen normaal, F1 25 wil een spel voor het grote publiek zijn), moeten we toegeven dat we achter het stuur meer plezier beleven dan in de vorige versies van het spel. Hoewel de achteras niet altijd contact met de grond lijkt te maken en soms vreemde sensaties geeft, is het gevoel bij het remmen veel beter. Zozeer zelfs dat we nu bocht voor bocht met de verdeling kunnen spelen om ons gevoel en de manier waarop we elke bocht ingaan te verfijnen. Ja, misschien kun je tijd besparen met wat « onrealistische » acties, maar als je « normaal » tegen de AI’s rijdt, blijkt F1 25 een goede game te zijn, met een bevredigende rijstijl. Om eerlijk te zijn, vindt uw dienaar het nu zelfs leuk om in Monaco te rijden, een bewijs van de prestatie van EA Sports!
Uiteindelijk is het aan de kant van kunstmatige intelligentie dat we nog een beetje werk kunnen vragen, ook al is het nog zo overtuigend. Soms is het voldoende om tussen twee rechte lijnen te gaan staan om ervoor te zorgen dat je tegenstanders je niet proberen in te halen. Daarentegen zijn ze nog steeds agressief in hun verdediging, waardoor het vinden van een positie geen gemakkelijke opgave is. Op sommige circuits kun je echte voldoening halen uit een succesvolle inhaalactie.
Naast de terugkeer van de Braking Point-modus ((zie hier meer) en de komst van F1: The Movie-modus (die eigenlijk gewoon Braking Point is, maar dan met scènes uit de officiële film die in juni uitkomt), is het de carrière in « My Team » die de meeste veranderingen heeft ondergaan. Deze keer bent u niet langer de eigenaar-coureur van uw eigen team, maar slechts een manager, en moet u dus zelf uw twee coureurs rekruteren. Het voelt bijna alsof we terug zijn gegaan naar de tijd van LFP Manager (ook een EA Sports-game), dat bedoeld was als alternatief voor Football Manager. Een spel waarbij de besturing minder geavanceerd was, maar wel werd uitgevoerd door de FIFA-grafische engine. Dat is hier ook een beetje het geval. Het dagelijkse management is weliswaar minder diepgaand dan in de F1 Manager-serie, maar het feit dat je met een van de twee coureurs van het team kunt racen (je kiest zelf wie voor elke race), is een groot pluspunt.
Het is prettig dat je als team van Konnersport of APX GP kunt spelen. Zo heb je een kant-en-klaar team en verlies je niet te veel tijd in de nieuwe livery-editor. Dit is uiteindelijk één van de sterke punten van Formule 1 25, vinden wij. Ja, er zijn enkele nieuwe functies, zoals omgekeerde circuits of de mogelijkheid voor tegengestelde teams om « coureursiconen » te rekruteren, met name Ayrton Senna, Michael Schumacher, Jenson Button en co, lijken misschien erg oninteressant. Puristen zouden zich zelfs tegen deze ideeën kunnen verzetten. Maar ze zijn volledig aanpasbaar en als je niet met deze coureurs wilt spelen op officiële circuits en zonder elfde team in de carrièremodus, dan kan dat zeker.
Door op deze manier keuze te bieden, is F1 25 geschikt voor alle soorten spelers. Voor degenen die geen probleem hebben met een virtuele wereld die sterk verschilt van de echte wereld, maar ook voor degenen die het seizoen 2025 dat we nu meemaken, zo goed mogelijk willen nabootsen. Met safety car-procedures, rode vlaggen, formatierondes en zelfs de verplichting om twee pitstops te maken tijdens de Grand Prix van Monaco, ontbreekt er in dit nieuwe deel vrijwel niets aan onderdompeling.
LEES OOK > Isack Hadjar, in alle adel in de straten van Monaco